Nejste přihlášen/a.
Poraďte prosím jaká je přiměřená hodinová sazba za hlídání dvou dětí 2,5 roku a 6 měsíců? Hlídala by soukromá osoba a dojížděla by 2x týdně cca 25 km a hlídala 11hod.denně.Moc děkuji za radu
Jestli jste z Prahy, tak nejspíš stovka za hodinu nebo něco málo víc - paní nic neodvádí agentuře, to vás ohledně peněz zvýhodňuje obě. Jestli mimo Prahu, což soudím z dojížděných kilometrů, nejspíš by mohla chtít o něco méně, ale prostě záleží na lokalitě. Za cestu se pak platí podle dohody, většinou to bylo něco ve smyslu, že se připočítala hodina k hlídání navíc; čím delší hlídání, tím méně se zpravidla uvažuje při placení za cestu.
Co by všechno dělala cena nezohledňuje, snad jen ve smyslu, že najít chůvu, která vám i uvaří a uklidí dá více práce a tak by mohly být náročnější i na peníze :o) Jednodušší jídla beztak bude chystat ona, předpokládám, krupicovou kaši nebo mazat chleba určitě předem nebudete.
Záleží také trochu na tom, jak se dohodnete třeba s jídlem pro ní - bude tam celý den, takže už je to téma. Zpravidla to děláme tak, že si berou pití, ale jídlo nosí svoje (ale není to taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát).
Hodně zdaru
Moment, pardon, DVĚ děti. Uvažovala jsem automaticky o jednom. V tom případě počítat spíše 130-150, násobit dvěma by se nemělo.
Za takovouhle velice náročnou práci já bych si nechala zaplatit 1.500kč + doprava. Jsou to dvě mladší batolata, která vyžadují trvalou péči s obrovskou zodpovědností. A hodin je spousta. Ze žádné sumy nemějte výčitky svědomí. Vůbec! Když se paní oplatí opustit takhle maličké děti, asi to bude finančně výhodné, sama musí mít uznání.
Já bych pod 200 Kč nešla, hlídat děti není žádná legrace. Sestra o prázdninách kdy jako učitelka má volno hlídala díte autistu PO-PÁ OD 8-13 a za měsíc 15 000, další rok už to odmítla, že je to málo.
Moc děkuji za názor.Abych to uvedla na pravou míru ta chůva jsem já, tedy vlastně jsem byla.Hlídala jsem za 100 Kč nejdříve jedno mrně a když přibylo další, platila mě rodina stejně(i když vlastně to bylo o dvě hodiny denně méně)a tak jsem to tak nechala.Postupem času chtěla rodina hlídání protahovat a tak jsem si dovolila říci o zvýšení hodinové sazby. Až do této doby byly naše vztahy nadstandartní , tedy alespoň z mé strany (brávala jsem si starší mrně i na víkendy, samozřejmě zdarma) .Reakce rodiny i když se jedná o celkem vzdělané lidi se opravdu nedá pochopit.Nerozloučila jsem se s nimi v dobrém (vlastně jsme se nerozloučili vůbec).Zřejmě se jim zdálo 140 Kč za hodinu hlídání dvou dětí mnoho, což bych i chápala, ale vůbec se nesnažili dobrat nějakého konstruktivního řešení a zohlednit, že hlídám děti dvě.Lidé se mohou názorově různit na výši platby, to není žádná katastrofa, jejich chování však katastrofa byla . K dětem jsem si samozřejmě vytvořila téměř mateřský vztah, ale s tím se musím vypořádat.Sekla jsem s tím, ale chtěla jsem se ujistit, že můj požadavek byl přiměřený.Možná tímto příspěvkem někomu pomohu při jeho rozhodování v podobné situaci. Moc děkuji všem za reakce a příspěvky.
Bohužel je to tak jak píšete...
Také mám zkušenosti, že o penězích se spíše dohodne člověk s "dělníkem"...než se vzdělaným (či "rádobyvzdělaným") člověkem.
Platí to nejen u hlídání dětí
Kolego cakle, už před 400 lety jeden angl. básník napsal: Chudý dá, a boháč žebrává, já žiju, a on nadává...
Kjanik112
Nejsem sice odborníkem na anglické básníky, ale je jasně patrné, že naše zkušenosti se shodují
140 neni rozhodne neprimerena cena. A jestli jste meli vztah jak popisujete, tak nechapu to, ze se s Vami nesnazili alespon dohodnout
Ano,také jsem si jejich děti velmi oblíbila.Jich je mě opravdu líto.Mám však takový pocit ,že s tím tak trochu kalkulovali.Ovšem když vám někdo po tom všem řekne, že je to pro ně moc a chtějí aby jste hlídala zatím, než najdou někoho jiného (levného)aniž by přemýšleli o vytvořených vazbách(teď nemám na mysli sebe,ale děti), tak vám spadne čelist a uvědomíte si s kým máte co do činění.Já jsem navrhla ještě 14 dní za stávající cenu,než si tedy někoho najdou.To jim však nestačilo a s prohlášením "že jsem tam tedy naposled "odešli.Bude mě ještě dlouho mrzet, že jsem tam ještě ten den zůstala. Myslím, že je to hlavně o dětech a to by především měli cítit jejich rodiče. Zodpovědnost kterou na sebe bere hlídací teta je nesmírná a rodiče kteří své děti chtějí hlídat by si toho měli být vědomi a tu zodpovědnost patřičně ocenit.
Tedy, za 4 hodiny hlídání denně, zbytek volný a volné víkendy 15 000? Co by za to dneska někteří pracující, co dělají celý den, dali
Že to říkáte zrovna vy Martino, už jste někdy hlídala zdravé dítě? Nemluvě o tom, co dá práce dítě autistické nebo jinak postižené.
Ano, hlídala I dvě dohromady, i dítě s Downovým syndromem, i malé roční miminko. Protože je zde hodně odpovědí, kolik brát, má odpověď už by byla zbytečná. Ale přece jen je rozdíl hlídat celý den a hlídat 4 hodiny.. když to vezmu, že slečna měla pak defacto volný celý den, tak 15 000 je krásná suma. To nemají leckdy ani učitelky v mateřince, které hlídají dětí dvacet...
Chápu Vás a i když to nebyl můj příspěvek, musím reagovat.Za 1) jedná se o 5 hod denně a za 2) o dítě autistu.Nevím jestli máte představu o tom co to obnáší, ale zřejmě ne.Moje dcera když studovala, hlídala autistickou holčičku.Byla to taková praxe, příprava na povolání psycholožky.Jednou když už měla něco dohodnuté, paní potřebovala pohlídat a tak jsem to vzala za dceru.Měla jsem ji 4 hodiny na starost a věřte, skláním se před každým, kdo si na toto troufne.Dle mého názoru toto zaplatit snad ani odpovídajícím způsobem nelze.A rodiče kteří to zvládají a neumístí své dítě do ústavu(což bývá opravdu hodně časté) zaslouží všechny možné ohledy, výhody a respekt.Jsou samozřejmě různé stupně autismu.Já teď mám na mysli ten nejhorší.A tak když si tu částku prodělíte 100 hodin za měsíc není to nijak závratná suma.Rozhodně ne za tuto práci.Samozřejmě nelze to s jinou prací ani jejím odměňováním srovnávat.
Ne, měla jsem Downa, autistu ještě ne. Beru, že pokud se jedná o nejtěžší stupeň autismu, je potřeba zcela jiná péče, než u autisty lehkého... a plně souhlasím s názorem, aby byly vychovatelky ve stacionářích odměňovány daleko více, protože těch postižených dětí mají na starosti hodně. Taktéž matky, které se doma o postižené dítě starají.
Stále však musím osobně srovnávat třeba s prací člena, kdy je pracovní doba od 7, někdy do 16, někdy do 18-19 hod, někdy sobota dopoledne. Neustálý (v poslední době se stupňující) stres, vyhrožování i napadání cizími lidmi, dvě kolegyně skončily u psychiatra, jedna odešla, jedna zemřela. To vše za 14 000 čistého. Ale to je pouze můj osobní názor, tak to neberte moc na zřetel
...člena rodiny - nevím, kam se to vytratilo
Já Vám naprosto rozumím a chápu Vaše rozhořčení,jen jsem chtěla vysvětlit , že srovnáváte nesrovnatelné.Dnes nám ta doba a chování některých lidí(bohužel nejde napsat že jedinců)je jich totiž již převážná většina,život opravdu neusnadňuje.Ale jste mladá a tak věřím ,že i když je to pročlověka který se snaží žít podle morálních zásad těžké,najdete způsob jak to zvládat.Jinak dítko s Dawnem mám velmi často od sousedů a s těžkým autismem to srovnávat opravdu nejde.
Já Vás plně chápu, proto píši bez naštvání a se smajlíky Autismus jsem zatím zažila jen na praxi, kde jsme se ke klukovi nesměli ani přiblížit, takže skutečně nemohu objektivně hodnotit. Škoda, že nás úžasný stát matky, co se starají o autistu či dítě se nemocí motýlích křídel aj., jaksi nijak nepodporuje a raději sype nepřizpůsobivým a jiným sortám...
Tak na tom (přesto, že pracuji na dohodu a ráda i s nepřispůsobivými mrňaty) se naprosto shodnem!Pěkný den a dobrou náladu.mysi
Nejde brát hodinovou sazbu, za hlídání dětí. Musíte brát ohled na to, co hlídání dětí obsahuje. Bude paní, co hlídá děti, také dětem vařit? Buda nakupovat? Jedenáct hodin denně, to znamená, že by je také koupala a dávala spát? Bude také na ně prát? To vše se musí započítat do práce.
Děkuji za reakci.Pouze by děti hlídala .Jídlo by bylo připravené.Hlídání by začínalo ráno v 7,30 a končilo v 18,30.Děkuji za názor
"Mysi" na internetu nabízejí hlídání nejčastěji za hodinovku, která se pohybuje 70 - 100,- Kč. Snad by to mohlo posloužit jako vodítko. Jinak je to samozřejmě na domluvě.
doplněno 29.02.12 13:57:Ano, za jedno dítě. Takže za dvě děti chtít cca 150,- Kč/hod. se mi zdá být víc, než adekvátní. Níže uvádíte, že Vy jste žádala 140,- Kč a že na to rodina nepřistoupila, ba se jí to dotklo. Nedovedu si představit, proč. Váš požadavek není přehnaný a já osobně bych to dala raději člověku, o kterém již vím, že se na něho mohu spolehnout, kdo má mé děti rád a ony si zvykly na něho. Každý, kdo je v nouzi a potřebuje situaci řešit hlídáním dětí, by si měl uvědomit, co to obnáší a že i druhý člověk musí být z něčeho živ. Vím, že to zamrzí, ale hlídání dětí shání více rodin, které jistě tuto službu ocení víc, než rodina, s kterou jste udělala takovouto nedobrou zkušenost. Jen můj názor.
Moc děkuji za reakci. Ta hodinovka je uváděná za jedno dítě.V mém případě se jedná o dvě a jedno je miminko.Zohledňuje se tento fakt nějak?Jedná se samozřejmě o velkou zodpovědnost, kterou na sebe potenciální chůva bere.Má někdo zkušenosti kolik za takovou práci nabídnout?.
Dobry den, zena toto delala v UK a za miminko co vim jsou vyssi taxy, musi se krmit, prebalovat atd. Aktualni cenu Vam bohuzel nereknu. Pocital by jsem treba 130 KC/Hod + priplatek za dalsi die. nemyslim si, ze by se taxa znasobovala, ale treba by se pocitala jako + 30 KC. Zohlednuje se i pravidelnost, jednorazove hlidani je drazsi, pravidelne levnejsi. Asi by jsem se snazil dohodnout na cenne 130-150 KC/Hod
Moc děkuji za podporu.Je to pro mě ještě čerstvé a tak se s tím trochu peru.Dokonce jsem i pochybovala, jestli můj požadavek byl oprávněný.Je to tak trochu způsobené i tím, že si uvědomuji, že ty moje " škvrňata" už neuvidím. To že jsem se o svůj problém podělila mě moc pomohlo a souhlasné názory mě utvrdily v tom, že jsem jednala správně.Ještě jednou díky a hezký den všem .mysi
Protože tu práci máte a buďte rád.Já mám dva roky do důchodu a práci marně sháním.Hlídání dětí však za práci nepovažuji, je to hlavně velká zodpovědnost, ta se platí, ale bohužel nepočítá do důchodu.To by se Vám jistě nehodilo.
Samozřejmě je lepší mít na výběr, tedy mít možnost jít do práce. Ale jinak zas hlídání dětí může být docela dobrý způsob výdělku, člověk dělá něco užitečného (to v práci kolikrát ne) a třeba ho to i baví. A hodinový příjem vypadá srovnatelně. A navíc hlídání může zabrat i méně času (např. od rána do 14 hod.), než zaměstnání. No, já sice nemám do důchodu 2 roky, na druhou stranu nevím, zda se nějakého důchodu vůbec dožiju a co pak vlastně jako důchod dostanu.
Myslím si, že vaše nároky vůbec nejsou přehnané. Naopak, klidně byste mohla požadovat i víc. V sousedním městysi je hlídací agentura. Provozují hlídání dětí od 6 měsíců do 12 let. I 24 hod. denně. Za den si berou 100 Kč na hodinu a dítě, když jsou 2 sourozenci, poskytují slevu, takže 170 Kč na hodinu. Na noční hlídání je to 200 kč na dítě a hodinu. Pokud děcko klidně spí, jsou to lehce vydělané peníze, ale ten dohled nad ním je potřeba i ve spánku.
Navíc vy přijdete o dost peněz tím dojížděním. Rodiče mají asi peněz dost, ale jsou velice spořiví a hodilo se jim, že jste s dětmi navázala pěkný a láskyplný vztah. A možná proto si myslí, že to budete dělat za "zaplať pánbůh".
V každém městě jsou hlídací agentury. Domluvte se s nimi, práci Vám zajistí.
Ale. 1/ bude to určitě s dojížděním za klienty do různých míst
2/ bude to nárazové - týden třeba ano, pak 4 dny nic, podle jejich potřeb
3/ Musíte počítat s tím, že budete popojíždět po různých rodinách, nebudete mít své stálé svěřence, ke kterým byste přilnula
Je to práce zodpovědná a pokud je chůva kvalitní, měla by být opravdu dobře zaplacena. A to, bohuže, dost dobře zajištěných rodičů není schopno pochopit. Pokud byste pracovala pod agenturou, je pravda, že se budete o výdělek dělit, ale zase Vám odpadne handrkování se o odměnu. Agentura má pravidla pevně nastavená a pokud rodiče s cenami souhlasí, a hlídání si objednají, musí pak bez řečí zaplatit. Jaga.
Moc děkuji za názor .Myslím však, že poučena touto situací děti hlídat nebudu.Hlavně mě ta rodina kontaktovala sama, protože se z mého okolí dozvěděla, že děti hlídám (ovšem jen tak pro radost) a mám k nim vztah.Za finanční odměnu jsem to dělala poprvé a měla jsem s tím na začátku trochu problém. Brát za to peníze mě přišlo divné. I proto jsem se snažila to rodině kompenzovat tím, že jsem si brávala občas starší z dětí na víkend k nám, chystala program , šila šetečky apd,.Ale abych byla spravedlivá, dělala jsem to i proto, že mě přítomnost mrněte dělala radost a užívala jsem si to. Když jsem však zvážila, že tam 2x týdně jezdím a jsem od 6. 00 hod na cestě, trávím tam celý den a večer cestuji zpět a to vše MHD, usoudila jsem, že je to tak správné. Hlavně mě moje rodina neustále vysvětlovala, že tu zodpovědnost a pečlivost s jakou k této práci přistupuji(bez ní to však dělat nejde) si musím nechat zaplatit, Sebrat odvahu a říci si o vyšší částku pro mě nebylo vůbec jednoduché a bylo to způsobeno i zdražením jízdného.No je to pryč, jenom bude chvilku trvat než se s tím srovnám.
Když máte před důchodem a jste navíc taková šikovná babička, která má ráda děti, jistě už máte také svá vnoučátka. Tak tu svou lásku a péči můžete dát jim. Číst jím pohádky, jít s nimi na výlet, ušít jim masku na karneval. Bude to v rodině, budete rozdávat radost a dobrou náladu a vnoučata Vám to nezapomenou, že měly tu nejlepší babičku pod sluncem. A nemusíte se dohadovat s cizími, kteří to navíc ani neocení. Jaga.
Díky, ale to bude ten kámen úrazu.Je mě 55let a dva roky mě chybí do odpracování povinných let na důchod.To hlídání dětí stejně neřeší.Za našich dob byl trend trochu jiný.Své dvojnásobné mateřství jsem si vychutnávala plnými doušky a byla s dětmi doma co nejdéle to šlo.Teď když se zvedla hranice odpracovaných let, ty roky chybí.Ale nelituji toho.Mám dvě dcery na které jsem pyšná.Jen ty vnoučátka zatím nejsou, ale snad se také dočkám.Přeji hezký den.mysi
Musíte se rozhodnout. Buď to budete dělat jako koníčka, pro radost a pak budete tuto činnost i dotovat. Anebo to budete dělat jako prefesionální práci a budete za ni chtít ocenění. Nechci být protivná, ale jestli si myslíte, že někdo ocení, že pro něho uděláte práci téměř zadarmo, tak to si nemyslete. Přestane si vás vážit. Postaví se k vaší práci asi jako- za co to může stát, když to dělá za žebrácký halíř. Beztak to je bez hodnoty. Blbá služka!
Vím to, mám to několikanásobně odzkoušené. Nikdo si toho neváží! Až co lidé zaplatí, nabývá hodnoty! A lidé přestávají o tom člověku mluvit pohrdavě, přezíravě. Věřte mi, je to tak!
A kdybyste měla někdy výčitky svědomí, že své zaměstnavatele dřete z kůže, rozhlédněte se kolem sebe. Za kolik ptákovin a číčovin jim nebylo líto vydat peníze. A na vás by měl někdo chtít šetřit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.