Kvasnice - kolik jich bylo za 2,- Kc?

Od: Datum: 29.02.12 09:05 odpovědí: 16 změna: 07.10.14 14:34

Dobry den,
mam recept po manzelove babicce na kynute hodove kolace, ovsem mnozstvi kvasnic je urceno jako ´kvasnice za 2,- Kc´.

Kolik to bylo? Recept je stary 40 let, klidne i vic.

Dekuji.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hahanaj*
Datum: 29.02.12 09:12

za 1kčs bylo 10dkg kvasnic , takže tedy 20dkg za 2kč

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jumba
Datum: 29.02.12 19:50

Nevím kolik bylo dříve kvasnic za 2 kačky, ale dovedete si představit dát 20dkg kvasnic do koláčů? Já bych řekl, tak 2dkg. Jedině že by paní musela dělat koláče z pořádného množství mouky. Mamka když dělá hanácký troč na jeden plech, tak spotřebuje 1kostku (4,2 dkg) kvasnic.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.10.14 14:34

Celá kostka, ze které se v obchodě rozvažovalo, měla váhu 0,5 kg. Její cena byla 5 Kčs. Takže 20 dkg za 2,- Kčs je pravdou.

Ohodnoceno: 1x
 

 

Datum: 29.02.12 09:17
avatar

No, to je opravdu hodně starý recept. Babička mi dala dvaceák a poslala mě do krámu, abych koupila za šestku kvasnic. *hi* No, ale co byl tenktát šesák, co před 5ti lety koruna? Koukněte na pár receptů a srovnejte, na stejné množství mouky kolik kvasnic kdo chce. Tim z toho klidně vybruslíte.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lidka*
Datum: 29.02.12 09:28

Myslím, že by se to dalo odvodit podle množství mouky. Najděte si podobné recepty na netu a určitě to zjistíte. Např. zde:

http://www.netkucharka.cz/recepty/kolace/hodove-kolace Než jsem to hledala v receptech, měla jsem takový dojem, že za 2 Kčs (v té době) byly 2 dkg droždí. Ale to by bylo v průměru asi na 30 dkg mouky. A recepty na koláče jsou spíš na 1/2 kg a nebo celé 1 kg mouky.*nevi* A našla jsem i tento starší recept: http://www.lopuch.cz/archivkl…klub=recepty_a_popisy&to=4905 Je uvedený v diskuzi.

OLEJOVÉ KOLÁČE Hodové koláče podle Vandiny moravské mamky

(asi 7 plechů á 48 koláčích, Ø syrového koláče 2,5-3 cm)

2) UŠLEHAT :

8 žloutků + 2 celá vejce


15 dkg mletého cukru – vyšlehat do pěny, pak do toho postupně přišlehat 4 dcl oleje – vznikne řidší majonézovitá hmota


Do vzniklé hmoty zamíchat :

1 kg polohrubé mouky


1/2 lžičky soli

Důkladně vymísit! Nejlépe přímo rukou nadzvedávat těsto,aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu, a tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy a je lesklé. Pokud by bylo těsto příliš řídké (záleží na velikosti vajec), může se přidat až

10 dkg hladké mouky.

Nechat vykynout asi 1,5 hod., vyhazujeme kávovou lžičkou malé bochánky (velikost asi jako necelá káv. lžička), roztáhnout, naplnit nádivkou – viz bod 3).

Po zabalení se koláče namáčejí nejprve v rozšlehaných žloutcích s mlékem a pak

v posypátku (hl.mouka, ml.cukr, tuk).

Dát na plech a nechat kynout ještě asi 1/2 hod.

Péct v předehřáté troubě na 180°C asi 12-15 min. (podle toho, jak která trouba peče.

doplněno 29.02.12 09:34:

Tak přeci jenom to odpovídalo cena = množství. Ale bylo to jak píše hahanaj za 2 Kčs 20 dkg droždí a ne 2 dkg jak jsem napsala já. ;) To by vlastně bylo dražší než dnes. :D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.02.12 10:05
avatar

V první odpovědi je napsané kolik jich bylo ale já bych dnes dala 1 kostku droždí podle mě to musí stačit. Maminka peče hodně a na půl l mléka dává půl kostky droždí, já celou-rozdíl žádný a já i do kynutého těsta dám trochu sody nebo prášku do pečiva a maminka mě naučila dát asi 1 dc hodně perlivé vody.(mléko do toho půl litru vodou doplním).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.02.12 12:00
avatar

Za 2 Kč je jedna kostka droždí.Ta nám na koláč stačí.Musí se také počítat s tím,že když dám do misky trochu oslazeného mléka,tak za hodinu se toto množství zdvojnásobí,kvásek pak obsahuje dvakrát tolik kvasinek ,než na začátku.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lui*
Datum: 29.02.12 20:27

Jsou to 2dkg droždí, a je to množství na půl kila mouky, Jedna kostka kvasnic Linco, to jsou ty zlaté, má asi 4dkg.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: vikyŽ
Datum: 29.02.12 21:10
avatar

Jen můj názor. Na jeden kg mouky, je jedno které, dávám jednu kostičku droždí. Když peču více placek, tak na 1,5 kg mouky dám, 1,5 kostičky droždí. Droždí vždy dávám, podle mouky. Nehledejte co bylo tenkrát za droždí, dejte tam podle mouky kvasnic. Napište si to. Protože nevíte, jak to bylo, můžete do receptu přidat, malinký kousek kvasnic navíc. Budete mít jistotu, že vše vykyne.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: muskatka
Datum: 01.03.12 14:13

Pokud je recept starý 40 let tak za 2kč bylo 20 dkg droždí.Jak napsala hahanaj.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ptŽ
Datum: 01.03.12 17:59
avatar

Dery, já to vidím na dnešní balení, maximálně dvě kostky.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: krkovicka*
Datum: 02.03.12 09:20

Babička mi povídala že posílala deti(mé rodiče) :Kupte kvasnice za 60h. a to pry ještě ujídali po cestě,Pry se krajely a vážily.Dnes bych to nijak neřešila.kupte jednu,dvě kostky a zbytek snězte.*jasne*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lidka*
Datum: 02.03.12 12:58

Krkovičko, to že se krájely a vážily, to není tak daleká minulost. :) U nás v samce si to pamatuji ještě asi před 5 roky, že nejenže prodávali droždí balíčkové, instantní, ale i krájené. Kdo třeba dělal drožďové knedlíčky a nebo pomazánku, tak si toto krájené koupil. Ono bylo takové trochu jiné, určitě voňavnější a trochu mazlavější. Teď už do té samky nechodím, tak nemohu napsat současný stav. *placni*
doplněno 02.03.12 13:05:

Napadlo mne ještě, že určitě bloky váženého droždí existují stále pro potřeby pekáren, restaurací, jídelen apod. Ještě se možná bude hodit nejen povídání o droždí, ale i další rady: http://www.pekarny.unas.cz/drozdi1.html


Jak skladovat a používat čerstvé pekařské droždí?

Droždí se prodává vážené nebo balené. Čerstvé droždí je světle hnědé a drobivé, nemá trhliny, ani tmavé skvrny. Vyschlé droždí je tvrdé, popraskané a skvrnité. Jeho schopnost kvasit je malá.

Na jaké množství mouky lze použít 1 kostku droždí NOLI?

1 kostku čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g lze použít na 1 kg mouky.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: uskaŽ
Datum: 02.03.12 13:04

U nás jsou vážené kvasnice dodnes, sice jen v prodejnách řetězce "HRUŠKA", ale jsou. Jsou o polovinu levnější, voňavé a krásně z nich vše nakyne. Kupuji vždy půl kostky = půl kila + - cena je 15,- Kč. Peču denně - chleba, rohlíky, buchty, doma dělám i knedlíky a miluji drožďové knedlíčky do polévky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.12 15:44

Když jsem prodával v pultovém prodeji droždí, tak celá kostka 0,5 kg stála 5 Kčs. To bylo v letech 1969-1978.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: milŽ
Datum: 10.03.12 16:37
avatar

Tejdě mi ta moje říká, že kupuje v krámu vážené droždí. 1kg za 49Kaček.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.