Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hormonální antikoncepce - jak zvýšit ochranu?

Od: dita* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den.

Už třetím rokem používám hormonální antikoncepci. Mám problém jen s tím, že i třeba hodinové opoždění při braní pilulky mi může způsobit narušení cyklu. Před pár týdny jsem měla žaludeční problémy a tím se mi cyklus také rozhodil (samozřejmě to chápu, ale třeba mamina mi říkala, že jí se to nikdy nestalo, když od uplynutí doby, kdy si vzalala prášek a zvracela bylo tolik hodin). Takže se trochu obávám a přemýšlím, že začnu používat i jiné způsoby ochrany.
Nevíte tedy, jaké druhy ochrany se dají s hormonální antikoncepcí kombinovat? Kromě kondomu, ten jsem samozřejmně zvážila a přerušované soulože.
Mně se zablíbila chemická antikoncepce, ale na většině stránek jsem se dočetla, že je vhodným doplňkem k antikoncepci bariérové. Jak je to tedy s kombinací hormonální a chemické? Plus znáte nějaké konkrétní přípravky?
Předem děkuji za odpovědi :)

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ellin*
hodnocení

1x

Ohledně těch spermicidních krémů- některé (nevím jestli ne všechny) jsou nepříznivé nejen pro spermie partnera, ale působí negativně i na vaginální flóru a často, kvůli nim vznikají infekce apod... Dalším způsobem je metoda výpočtu plodných a neplodných dnů, ale není zas tak zcela spolehlivá. Ale hodně dobré je i nitroděložní tělísko, má poměrně stejnou funkčnost jako HA, ale nezatěžuje játra...

Kdysi bylo ale bylo, že nitroděložní tělísko se může zavádět jen ženám, které už rodily...

martinaa*

Jj, mě ji lékař nedopoučil, když jsem ještě nerodila... a také často slýchám, že jsou s tělískem problémy. A spermicidním krémům nevěřím vůbec:)

martinaa*
hodnocení

0x

Chemická antikoncepce jsou třeba spermicidní krémy, které likvidují spermie. Nevím, jakou mají úspěšnost, ale jako doplněk to asi nebude nic extra... ty se samozřejmě s HA kombinovat dají, záleží však, nakolik jsou spolehlivé.

Navíc se mi ty krémy zdají docela nepraktické. Vždycky, když o nich slyším, si vzpomenu na scénu z Románu pro ženy ;)

fidonet*
hodnocení

0x

Hodinová změna, Vám ochranu nenaruší, s cyklem .. no to musíte posoudit sama. Trochu se mi nezdá co píšete, ale Vy to na sobě poznáte nejlíp. Jaký typ jiné ochrany? Doporučuji tělísko pod kůži ( 100% ochrana ), nebo Tělísto na čípek, třeba Mirena. Je také 100% i když prý jedna z milionu otěhotní, ale to nebude Váš případ. Vyhody mireny? No třeba žádný cyklus( myslím měsíčky), žádné bolesti, 100% jistota ... ale zase, každá žena je jiná, třeba vy budete mít menší tlaky co 28 dní, nebo 2x ročně měsíčky. Ale to není tak hrozné. Po odstranění můžete mít dál plánovanou rodinu.

Tak jest, tak se staň ... PA

ellin*

Souhlas ohledně Mireny, ale některé ženy, ikdyž by neměly mít měsíčky, tak je mají, ale pouze krátké a hodně slabé... ;)

fidonet*

.. ano to je pravda. Některé mají, ale jak píšete, krátké, slabé. Ale jen občas. Hlavně ze začátku a kupodivu i ke konci. Ale je to spolehlivé, finančně stejně náročné, bez rizika zapomenutí na pilulku. atd atd

martinaa*

Tak úplně pravda to není. I já mám uvedeno v návodu antikoncepce, že pokud je tato mimo tělo méně, než dvě hodiny, je nutné zvýšené opatrnosti. Déle jak tři hodiny - nutno používat týden ještě jinou metodu antikoncepce... :) a loni na podzim jsem si právě nechala vyndávat tělísko implantované do ruky. Rozhodilo mi celý hormonální systém a bylo příčinou opakovaných vleklých zánětů. Bylo implantováno u minulého a vyndáváno u současného lékaře, který se vyjádřil, že nemá žádnou pacientku, která by byla s tyčinkou v ruce spokojená... naopak se je od něj snaží odradit.*nevi*

Nehledě na to, že ať si každý říká, co chce, nemít menses je prostě nezdravé...

fidonet*

ohledně tělíska nevím, jen jsem napsal, že existuje varianta. Stejně to musí probrat s lékařem. To, že nemít měsíčky je nezdrave, je pěkně zastaralý názor. K čemu potřebujete čistit dělohu, když víte, že 100 tam není uhnízděné vajíčko? Cyklus máte nenarušen, sama máte HA, takže vám vědomě tato změna neuhnízdění nevadí, tak proč potřebujete měsíčky? Abyste se cítila jako funkční žena? OK budiž ...

martinaa*

Já vím, a já pouze napsala svůj zážitek a názor mého (dle okolí velmi dobrého) lékaře. Neberte to prosím jako urážku nebo tak:) S tou menstruací se i lékaři dělí na dvě poloviny, podle jedné je to ok, podle druhé by to mělo být tak, jak to udělala příroda. Osobně moc nevěřím, že když v těle chemicky zastavím něco, co tam patří, tak je to prospěšné. Menses jsem kvůli tomu tělísku neměla rok, pak po třech měsících, pak čtyřikrát za dva měsíce... takže mě to rozhodně uškodilo. Samozřejmě na každého to může působit jinak:)

Tak mě zase můj lékař schválil mé užívání antikoncepce - beru pilulky vlastně neustále, menses "nechávám" proběhnout tak jednou za půl roku a žádné potíže nemám. Bylo mi řečeno, že čím méně žena krvácí, tím menší je pravděpodobnost např. rakoviny. Krvácení je vlastně jen odchod vystýlky z těla, děloha se vyčistí. Tím, že beru neustále antikoncepci, se vystýlka netvoří, tudíž není co čistit.

martinaa*

Tak jsem to dělávala taky, bylo mi také řečeno, že je to v pořádku. Bohužel moje tělo reagovalo, jak reagovalo a teď se dívám maličko jimým směrem než lékaři:) Prostě někdo je v pohodě, někomu to vadí... a vzhledem k tomu, že mám potíže už od prvního mensesu, mi vadí skoro všechno:D:D

hodnocení

0x

A co třeba probrat toto s gynekologem? Může přece změni HA na jinou, která by Vám seděla více. Pak jsou ještě speciální náplasti či tyčinky, které se zavádí pod kůži. Ale jak říkám, gynekolog by poradil asi nejvíce a nejlépe.

dita*
hodnocení

s gynegologem jsem to probírala.. neřekl mi nic nového.. "když si vzmete prášek pozdě a naruší vám to cyklus, nesmíte si ho brát pozdě" (tím pádem nesmím mít žaludeční nevolnosti, průjmy... a hodinové zpoždění cyklus prý naruší kvůli tomu, že moje antikoncepce je nízkohormonální).. ne, že by mě tohle bez něj nenapadlo.. jako další ochranu samozřejmě doporučil kondom.. a tím diskuze končila. předepsal mi stejnou antikoncepci a ještě jsem skoro dostala vyndáno... příští návštěvu si plánuji u někoho jiného, ale ta je ještě téměř za půl roku, tak jsem se chtěla optat na zkušenosti :)

martinaa*

Proč za půl roku? Já bych přišla k jinému gynekologovi ihned. Ten můj mi měnil HA dvakrát, velmi se o mě staral a zachránil mi zdraví. Ten Váš doktor je s prominutím pitomec...

Zkuste se také poptat po antikoncepčních kroužcích Nuvaring. Měla jsem jako Vy velké problémy, navíc se přidaly záněty atd atd (budu mít pravděpodobně problém s otěhotněním). Můj doktor mi napsal tuto novinku, která se nepolyká, takže ženám nebývá špatně, taktéž je nízkohormonální - ale hlavně nejde přes to zažívání, což jsem velmi ocenila. Co tyto kroužky používám, zmizely mi nevolnosti a záněty. Samozřejmě ale každého sedí něco jiného:)

Mě to přijde takové zvláštní. Mě se totiž někdy stává, že si beru třeba dva prášky v jeden den naráz, protože zapomenu a nic mi to nedělá. Tady bych opravdu neváhala a šla k jinému lékaři ihned.

fidonet*

Souhlasím s Martinou - doktor je blbec :)

Barbucha - dva naraz? Bože? jen si narušíte hladinu hormonu, nic tím nezískáte. Ale všeobecně platí, že když ho nevezmete do 5 hodin, tak si ho už neberete. Prostě ho vyhodíte. Jde ale taky o to, zda máte jedno nebo tří fázové. Některé si jej vemou o den později a posunou si tím cyklus, některé to dělají kvůli posunutí úmyslně, kvuli plánování dovolené v létě, ale není to tak v pořádku. Rozhodně nebrat DVA najednou, pokud to není někde vysloveně v letáčku.

martinaa*

Ale v (téměř) každém letáčku máte, že máte vzít zapomenutý prášek ihned, jak si na něj vzpomenete*nevi* Ale souhlasím, dva najednou je blbost... jenže pak Vám jeden chybí... a co s tím? To už návod neuvádí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]