Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl - rýže

Od: sipol odpovědí: 11 změna:

Ahoj,potřeboval bych prosím poradit jaký je rozdíl mezi dlouhozrnou loupanou rýží a dlouhozrnou loupanou rýží parboiled. Díky moc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

4x

Než se rýže změní v rýži parboiled, musí neloupané zrnko projít procesem namáčení a zpracováním vysokotlakou párou, při němž vitaminy a minerály přecházejí ze slupky rýže dovnitř do zrna, které se nakonec ještě oloupe a vyleští. Parboiled rýže je kyprá, sypká, nelepí se a nerozváří. Navíc úpravou získává na kvalitě a má i vyšší výživové hodnoty než klasická bílá rýže.

Asi tak.Ale při vaření já rozdíl nepoznám...:)

lidus*
hodnocení

3x

Zdravím, Parbolka je údajně kvalitnější a nelepí. V rámci úspory koupím i nejlevnější rýži na trhu, dám 1 hrnek rýže a necelé dva hrnky vody, vařim a jak voda dochází vypnu a dám hrnec zabalený v utěrce do peřin asi na 15min. Nelepí ani ta levná.

sipol
hodnocení

Díky za radu. Rýži jsem koupil omylem a zjistil jsem to až doma a teď ji právě zkoumám.

hodnocení

2x

Naše babička dělala rýži - //// jakoukoliv, //// 1 hrníček umyté rýže, 2 hrníčky vody, sůl, 1 lžíci oleje, jednu malou cibulku.

Dá se do trouby, peče, 20 min. Je velmi dobrá.

lidus*

Máte pravdu Viky, já na olej a orestovanou cibulku zapomněla, moje babička jí také dělala v troubě nebo remosce a ještě přidávala dvě kuličky nového koření a hřebíček. Sůl ta je samozřjejmností, někdy místo ní dám do rýže malou lžičku vegety.

cyril*

Na zadaný dotaz bezva odpověď. ;)

ahasver4*
hodnocení

0x

Ono je víc úprav rýže.Ale vždycky platí,že se musí důkladně vyprat.Kdyby nebyla cena vody taková jaká je,nejraději bych ji pral hodinu...:)

lidus*

No jo my co vaříme, bereme řádné vyprání horkou vodou za samozřejmé a tak i na toto jsem zapomněla. Parbolka se prát nemusí.

pb®

Kdyz delam italske rizoto z kulatozrne ryze, tak nepropiram.

Rýži jsem prala jako blázen celý život. V posledním roce udělám cibulku na oleji, hodně světlou, přisypu suchou, orměřenou rýži, posmažím pár minut všecko dohromady a zaliju dvojnásobným množstvím vody. Už bez vody, ale ještě mokrou a tvrdou přikryju útěrkou a nechám dojít. ;) Takové jako obměny, karí, papriku, sekanou nať z petrželky, dělávám často než naliju vodu. *jasne*Každopádně je třeba se zbavit škrobového pudru, kterým jsou zrnka obalena. Vypláchnout studenou nebo spařit vřelou vodou, anebo posmažit. Vyjde to nastejno, jen někde se ušetří spousta vody.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Já kupuji klasickou rýži a dusím v troubě. Vařenou nemusím.Na jeden díl rýže.1,5 dílu vody,Proprat v horké vodě,na tuku osmahnout,zajít vodou,nevhat trošku povařit.Jen krátce,osolit, nahoru dát cibuli s hřebíčkem a šup do trouby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]