Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám takový problém, je mi 15 let a chtěla bych začít užívat hormonální antikocepci, ne kvůli sexu, ale kvůli pleti a úpravě pravidelnosti menstruace, myslíte, že to je blbost? Že bych měla brát antikoncepci jen kvůli sexu, a ne kvůli pleti a menstruaci? A ještě, jak to mám říct mamce? Jsme zbožná rodina, nikdy u nás nepadlo slovo sex, antikoncepce, ani přítel/ přítelkyně, chození apod. Snad jen mestruace, o tom se se mnou mamka baví úplně normálně. Ale s tímhle opravdu nevím... Jsme si s mamkou hodně blízké, říkáme si o všem, mám k ní silný vztah a nikomu jinému bych to nepovídala( myslím, tety, babičky apod., a už vůbec ne tátu!) Tak to u nás nechodí. Mám tři bratry, a tudíž jakožto jediná holka tyhle věci musím řešit jen já. Jsme velmi zbožní, a tak je to pro mě problém. Poradíte?
Děkuji za odpovědi.
Ano, brát antikoncepci kvůli pleti je blbost. V 15 je to blbost i kvůli menstruaci. Není to nic zdravého. Jediný důvod, proč do sebe cpát chemii by byl kvůli sexu. Jenže i na to máš myslím dost času.
Dobrý den, mě kdysi dal antikoncepci lékář ve 14 právě kvůli velkým potížím s menstruacím. Takže zas taková blbost to nebude. Nevíme, jaké přesně má slečna potíže.
Moje doporučení:
Nejprve se poraďte se svým gynekologem, zda je pro Vás antikoncepce vhodná a pokud ano, zkuste si o ní promluvit s maminkou. Když uvidí, že jste o věci přemýšlela a znáte i odborný názor, a pokud si skutečně jste blízké, mohlo by to vyjít.
Ahoj,
jestli jste si s mamkou hodně blízké, tak tě určitě pochopí. V první chvíli bude možná v šoku, ono ty mamky mají dcerky pořád zafixované jako malé holčičky, ale uvidíš, že nakonec ocení, že jsi zodpovědná a o takových věcech přemýšlíš. Jen ti to asi neřekne do pěti minut po nadhození tématu.
Možná bych zkusila ne přijít s ní rovnou s tím, že chceš antikoncepci, ale že tě trápí ta nepravidelnost a pleť a co se s tím dá dělat... Třeba ti to sama přizná jako možnost a nebo zjistíš, jaký je to názor. Když bude "na antinu jsi ješě moc malá", budeš vědět, jak si na tom stojíš a připravit si argumenty, když už počítáš s tím, že to nepůjde snadno.
Pokud ti na pleť nezabírá nic jiného, antina může pomoci. Ale stejně záleží na tom, jestli ti ji předepíše gynekolog, protože pro některé typy žen to zdravé není. A od 15 můžeš ženského lékaře navštívit bez vědomí rodičů.
Ahoj. Protože jste si s mamkou hodně blízké, řekněte jí i toto přímo. Vysvětlete jí, že jsou to léky jako každé jiné a že je chcete k vůli pleti a srovnání cyklu, protože Vám to pár lidí poradilo, jako možnost, jak toho docílit. Na tom není nic špatného, antikoncepce zdaleka není jen k vůli sexu a mamka to určitě bude vědět a pochopí to, že hledáte řešení k vůli jiným problémům. Nebojte se určitě s ní o tom promluvit.
Problém je, že dnešní mládež začíná moc brzo. Jestli skutečně antikoncepci nechcete brát, pro bezpečný sex, tak jí neberte. Antikoncepce, to je něco navíc, co do organismu dáváte pravidelně a tělo se s touto chemii, musí vypořádat. Na gynekologii jít na prohlídku můžete, ale s antikoncepcí nespěchejte.
Je škoda, že rodiče /tedy spíš mamka/ Tě nedokáže poučit. Když mi bylo asi 14 - 15 let, sedly jsme si a o všem mi vyprávěla. nebylo to předem naplánované, nějak to samo vyplynulo ze situace. A byla jsem ráda, že to dokázala, odpovědět slušně a pravdivě na všechny mé všetečné a některé i pitomé otázky.
Myslím si také ale, že zbytečně začínat s pojídáním "chemie" není dobrý nápad. Na vyčištění pleti a úpravu cyklu je plno jiných přípravků, jak už rádci psali, dobré jsou bylinky. I když se prý po užívání HA cyklus upraví /pravidelnost/, mohou nastat naopak jiné problémy. Nejvíc ženy trápí přibývání hmotnosti /ne po všech, ale po některých, je třeba to vyzkoušet/. Také se nedoporučuje užívání HA + kouření.
Myslím, že do sebe té chemie dostaneme až dost se stravou, na co si ještě zvyšovat dávky? Pro HA bych se rozhodla jedině v případě zabránit otěhotnění.
Přestože jsem HA také několik let užívala, nesvědčila mi a přešla jsem raději na jinou ochranu /nitroděložní tělísko/. Jak vidíš, nesedne to každé ženě, některá chválí, jiná ne. Jaga.
Vidíte, a já znám spoustu žen, kterým nesedlo zase tělísko. Ale máte pravdu, prášky jsou hnus, já je taky musela nechat a přejít na něco jiného. Bohužel snad žádný doktor nevaruje, jaké je riziko trombózya jiných komplikací, když se prášky berou dlouho. A proč tolik žen v dnešní sobě nemůže mít děti?
Taky jsem užívala pár let HA a musím říct, že je mi teď rozhodně líp. KAždé ženě nemusí sednout to je pravda a ty zdravotní problémy při výměně nestojí za to. I když je pravda že jsem měla bezproblémovou plěť to ano, teď zkouším různé krémy a zajdu ještě asi na kožní nebo k dermatologovi, ten by nám měl poradit co s problémovou pletí
S maminkou si rozhodně promluvte, obzvlášť když jste si blízké, určitě vás pochopí a poradí, přece jen je to zkušenější žena
Totální blbost. Krmit se hormony. Jen tak. Ono to dost převrací fungování těla, tak mu pro nic za nic nedávejte tak zabrat.. Já bych hormonální AK povolovala až po 18, nebo raději 21 letech věku, když tělo začne se stárnutím. Na pleť jsou krémy, drahé, levné...noční, denní...zkoušela bych jeden po druhém. Určitě se najde i nějaký s hormonem, jestli je to tedy tvoje náboženství.
Doplněk: Tady píší, že se používá až teprve při akné hormonální léčba pleti, což jsou takové šílené strupy spojené s dospíváním:
Jinak jako věřící křesťanka nemáte ochranu před těhotenstvím vaším náboženstvím pravděpodobně povolenou. Jestli to v budoucnu budete obcházet důvody o pěstění pleti - pane jo. Kam to povede?
Dle mého názoru, je naprostá hloupost začít brát hormonální antikoncepci ve vašem věku jen kvůli pleti. Hormonální antikoncepce je zásah do organismu, vy ještě nemáte ustálený menstruační cyklus. Je to tedy jen můj soukromý neodborný názor, ale nemyslím si, že hormonální antikoncepce je taková výhra. Jenže odkud se potom bere takové množství mladých žen léčících se na neplodnost? Vím, lékaři všude píšou, že hormonální antikoncepce je nezávadná, ale je tomu opravdu tak? Ale pokud na antkoncepci trváte a s maminkou máte blízký vztah, tak byste jí to asi říci měla a vysvětlit jí, jak si to představujete. Ale jste-li zbožná rodina, tak nevím, nevím, jak s tímto pochodíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.