Nejste přihlášen/a.
Je spousta druhů olejů jako slunečničový olivový,olivový extra virgin,řepkový a nevím co ještě . Kdy používáte jaký druh?Nebo raději sádlo,máslo.
Olivovy extra virgin pouzivam take hlavne do zeleninovych salatu.Jinak ponejvic na vareni kupuji slunecnicovy,ostatnim olejum moc neduveruju,buhvi z ceho se to dnes vyrabi,i kdyz se to tvari jako olej! Ale to je dnes se vsim,clovek by nemohl jist snad nic.Ale je fakt,ze sadlo a maslo je asi nejlepsi,i kdyz to odporuje zdrave vyzive,znam spoustu lidi,co se k sadlu a maslu zase vraci misto tech rostlinnych fujtajblu.
Olej na smažení používám slunečnicový. Olivový olej, používám do pomazánek, salátu. Čerstvé máslo - výrobce Poděbrady.
Díky za zkušenosti.Teď jsem na cosi kápl na webu a je fakt,že ten panenský na smažení také nedoporučují kuchyne.dumazahrada.cz/...
Sádlo používám většinou na česnečku /teď za těch mrazů je moc prima/, nebo pod cibulku na guláše, roštěnky, ptáčky...Hotové jídlo má lepší chuť, než když se cibulka restuje na oleji.
Máslo kupuji Zlatou Hanou, ta je fajn na jíšku do polévky, na orestování zeleniny apod.
Olivový olej na jídlo za studena, tedy hlavně saláty. Je bezvadný smíchaný s mrkvovou šťávou v létě na opalování. Nespálíte se a pěkně zhnědnete. Ale to jsem od jídla skočila někam jinam.
Z olejů mi lékařka přes výživu doporučila oleje řepkové, prý jsou lepší a snadněji stravitelnější, než slunečnicové. Tak nevím.
Jaga.
doplněno 12.02.12 07:32:Ještě k tomu sádlu: je lepší si s tím dát práci, koupit si kus syrového hřbetního sádla a vyškvařit si jej doma. To kupované, ve vaničkách či kostkách, není tak voňavé, nemá takovou dobrou chuť, protože prý při škvaření míchají sádlo hřbetní a plstní. A pokud si s tím dáte práci a budete si hlídat, by se Vám to nepřipálilo, budete mít navíc k večeři misku zlatých škvarků s hořčicí a čerstvým chlebem. Mňam!
Ale ty kalorie - to už je druhá stránka!
Jaguš zkuste udělat tuto česnečku: 2 velké brambory uvařit v 1l vody a ponorákem rozmixovat, přidat kousek másla, 1 sladkou smetanu a 5 stroučků namačkaného česneku. Do polévky na kostičky osmažený chleba. Sádlo doma nedělám, příjde mi jiné než vyškvařené v kotli o zabíjačce a hřbetní i vnitřní mícháme, nic není poznat. Příští týden je tu venkovní zabíjačka, jsou sice dost drazí ale už se těším.
Olej slunečnicový na saláty i smažení, na to někdy s přídavkem másla. Olivový má nezvyklou příchuŤ, ale do salátů samozřejmě optimální. Ovšem Máslo - jedině značka Milkin, takové černobíle zabalené. Stejnou značku mléko. Milkin.
Pokud jde o jídlo, tak se rád rozmazluji. Smažím především na sádle, ale vyžaduje-li to situace, nebo pokrm, pak smažím na lepším slunečnicovém oleji a hotové jídlo pak zakápnu extra-panenský. Máslo používám jen výjimečně, hlavně abych převoněl přirozenou vůni pokrmu (pstruh). Samotný extra panenský pak používám do pomazánek, některých studených pokrmů (caprese, carpaccio) a do marinád. Do většiny salátů používám olej z vlašských ořechů (pekelně drahý)
Rada na závěr: Kupujte kvalitní oleje a skladujte je ve tmě/chladu. Jídlu zdar!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.