Nejste přihlášen/a.
Pořádal jsem dnes malé pohoštění a zůstalo mi trochu svíčkové omáčky za lidí kteří nepřišli. Zajímalo by mne zda svíčkovou omáčku lze zamrazit v mrazáku tak aby ji pak bylo možno po nějaké i delší době rozmrazit, ohřát a jíst? Zamrazít to asi určitě půjde, ale mne hlavně zajímá zda se to tím zmrazením neznehodnoti tak, že po rozmrazení to nebude příliš k jídlu. Máte s tím někdo nějaké zkušeností? Měl jsem už v mrazáku 11 měsíců zmrazený guláš a po rozmrazení a ohřáti chutnal dobře, tak jako by byl čerstvě uvařený. Se zmrazováním svíčkové, ale nemám žádnou zkušenost. Prozatím tu svíčkovou mám v ledničce, ale na nějaké delší uchování lednička asi nestači.
Coz o to zmrazit jde,ale ze zkusenosti vim,ze vsechny omacky pak vytvori takove cucky,nerozmichatelne.Pokud vam to nebude vadit,na chuti neubere.
Nejen svíčkovou, ale také rajskou a koprovku lze zamrazit. Dělám to běžně. V krabičkách po jedné porci. Špenát, to je totéž. Je potřeba rozmrazit a pak metličkou rozšlehat. Nejlépe převařit, za stálého míchání metličkou. V mikrovlnce je z omáček podivný pudink. Jasně, že je nejlepší čerstvé, ale bylo by srandovní, vařit se s jednou porcí. Jen zelí mi nechutná po rozmražení. Jinak není problém.
Dokonce mám pocit, že to tak dělá plno restaurací a hospod. Když mají neustále v nabídce svíčkovou.
Je to možne, že to tak dělá plno restaurací a hospod. Je ale otázkou co na to předpisy. Nevím to určitě, ale mám pocit, to v restauracích a hospodách není dovolené takto dělat. Je ale také otázkou jaký má takový zákaz smysl.
předpisy? právěže pokud je restaurace vybyvena tímto: www.gastroform.cz/... tak je hygiena navýsost spokojená.
Tak jdu tu svíčkovou zkusit přemístit z ledničky do mrazáku. Snad po nějaké době až ji rozmrazím a ohřeju bude chutnat stejně nebo alespoň příbližně dobře jak chutnala dnes a nebude nějak zkažená.
Delal jsem v restauracich v teto dobe a praktikovalo se to tak,ze kdyz zbyla hotovka,dovezla se do druhe hospody majitele o 30 km dal a druhy den se napsala do jidelnicku.jinak hotovky se nesmi skladovat.Je to az nesmyslne,protoze doma omacka dana do lednicemje take druhy den dobra,ba i lepsi.Ale jde o jmeno restaurace,ze se prodava jen cerstve.Jinak nepamatuji ze by nekdy omacku zamrazovali.v jine restauraci pred lety si pamatuji,ze se stehovali zmrazene spekacky,aby kontrola nevidela,take uzeniny se nesmi zmrazovat,presto ze se jim nic nestane.
doplněno 05.02.12 17:26:preklep-delala
juglans: Taky příliš nevidím smysl v zákazu skladování hotových jídel. Pokud se dá jidlo které je v dobrém stavu do lednice nebo se zamrazí a při tom se dodrží veškerou hygiénu tak proč by se mělo to co zbude a není zkažené vyhazovat, nebo proč by se nemohlo navařit na 1, 2 nebo i několik dní dopředu když se to dá v dobrém stavu uchovat v lednici nebo mrazáku. Když se dodrží podmínky ve kterých dané jídlo snese skladování aniž by se zkazilo tak v tom nevidím žáden problém. Připadá mi to tak, že asi někdo příliš chytrý vymyslel tento ne příliš smyslný zákaz skladování hotových jídel v restauracích aniž by nad tím rozumně přemýšlel. Nevidím v tom nic co by mohlo poškodit jméno restaurace když vhodně uchované jídlo je zcela v pořádku a hostům to dobře chutná.
Dělám klasickou starou svíčkovou, co znám od babičky.
Maso naložím do oleje,koření, iberijského špeku a cibule na kolečkách do lednice. Druhý den peču v troubě, nevařím, jen dusím se zeleninou. Zelenina musí být krásně tmavá. Rozmixuji, ředím smetanou. Nikdy nezahušťuji, zahustí zelenina. Vždy vařím více porcí. Různé misky, aby to byla porce, kterou budu potřebovat, do misky dám sáček PVC, hladká strana, je na dně misky, nalije se omáčka a dá maso. Když je masa málo, může se dát do omáčky sekaná. Dáme do mrazáku zmrazit, když je omáčka zmražená, díky sáčku lehce z misky vypadne, Všechny porce dáme do jedné tašky, aby se to v mrazáku našlo. Nikdy se nestane, že omáčka je sražená. Když je hodně hustá omáčka, rozředíme smetanou.
Mikrovlnku mám. NIKDY, NIKDY, v mikrovlnce neohřívám omáčku. Když je omáčka zmrzlá, dám jí do kastrolu a ten postavím do dalšího většího kastrolu s vodou. Kastrol s vodou se vaří a omáčka se rozmrazuje. Jakmile je omáčka rozmrazená, můžeme jí normálně dát na vařič a ohřát. Jen můj postup.
Krásný večer..Takže guláš zmrazit lze to je pravda a po rozmrazení je i chuťově dobrý, ale svíčkovou bych nedoporučovala..Svíčková obsahuje i potravinu - mléko a to nedělá dobrotu po rozmražení..Vaše svíčková bude spíš krupkovitá kaše, sražená a s kvalitní svíčkovou se nebude vůbec moc rovnat..V ledničce vám svíčková vydrží i v dobré konzistenci klidně 5dnů a nebude zkažená..Ale vše je vaše věc, má je to pouze rada z mé zkušenosti...
"Vlazy" Už se těším, jak vyndáte svíčkovou z mrazáku a rozmrazíte. Doufám, že napíšete, jak jste dopadl.
Na to jaká ta svíčková bude až ji po nějakém čase rozmrazím a ohřeju jsem taky velmi zvědavý. Snad bude ve stavu, že se dá sníst. Pokud na to nezapomenu tak pak zde napíšu jak to dopadlo.
A co např. zamrazování polévek (vývary z masa, zeleninové atp.)? S tím také nemám příliš zkušenosti, ale snad by s tím neměl být problém. Ono je dobré si občas navařit něčeho více do zásoby pro případ, že se někdy člověku nechce vařit nebo na to nemá příliš čas a nebo když příjde nečekaná návštěva. Pak taková zásoba v mrazáku může přijít vhod.
"Vlazy"-mrazák toho snese opravdu hodně.:D..A neublíží ani vývarům. Téměř vše se dá zamrazit, když to zbyde a žádnou újmou to neutrpí.
Ano mrazák snese asi téměř vše. Je ale otázkou co a kolik toho snesou různé vařené pokrmy a potraviny. I já si myslím, že téměř vše snese zamrazení a následné rozmrazení bez větších problémů. U některých potravin to mám už úspěšně vyzkoušené. Mrazáky jsou na to výborná věc.
Buďte v klidu, stačí, když si od každého jídla, které uděláte, jednu porci dáte do mrazáku. Jedna porce, nestojí hodně a sám se přesvědčíte, že zmrazit jde vše. Držím palce, každý nějak začíná.
Zmrazuji každé uvařené jídlo.
doplněno 07.02.12 13:18:Tady jsou zapečené brambory se zeleninou a sýrem. Nerozmrazujete, ale dáte do trouby na 100 stupňů. Brambory zůstanou stejné.
doplněno 07.02.12 13:19:Toto jídlo, je čerstvě vyndané z mrazáku.
Polévky: Hrachovku, Gulášová, Zelňačka, dávám do mrazáku hotové. Vývar, slepičí, hovězí, kuřecí, povařím v tlakáči třeba celé kuře, / 40,-Kč v Globusu/ maso oberu. Kosti se také uvařené oberou. Maso se nakrájí a čistý vývar se dá v porcích do mrazáku. Když potřebujete polévku, tak stačí přidat zeleninu, vajíčko, nebo nudle a máte čerstvou polévku. Tak to dělám já.
Tak po měsíci jsem dostal chuť na tu zamraženou svíčkovou a také jsem byl trochu zvědavý jaká po rozmražení a ohřátí bude. V sobotu jsem to rozmrazil a ohřál v mikrovlnce. Dělal jsem to tak, že nejprvé jsem tu svíčkovou trochu rozmrazil, tak abych ji mohl přelít ze sklenice ve které byla zmražená na talíř. Na talíři jsem ji trochu rozmíchal a dal znova do mikrovlnky trochu více ohřát a pak ještě jednou pořádně rozmíchal a dal zpět do mikrovlnky dohřát. I přes to, že jste někteří nedoporučovali tu svíčkovou rozmražovat a ohřívat v mikrovlnce tak takto rozmrazená byla velmi dobrá bez jakýchkoliv hrudek. Na chuti jsem nepoznal, že by byla nějaká jiná. Chutnala jako by byla čerstvě uvařená. Škoda pouze, že ji nebylo více.
Mám ještě v mrazáku zamrazenou polévku rajskou a kuřecí vývar a také rýžový nákyp. Je to dobrá věc mít v mrazáku zásobu zmrazeného jídla.
" Vlazy," jsem ráda, že jste vyzkoušel mraženou svíčkovou a vše dobře dopadlo. Tak to bude s každým mraženým jídlem. Já jen raději, omáčky ohřívám přímo na ohni. Viky.
Každý asi na to máme svůj způsob. Já mikrovlnku používám dost často. Tu svíčkovou jsem měl zmrazenou na led ve skleněné sklenici a takto jsem to nemohl dát přímo na oheň.Musel jsem to v té mikrovlnce trochu rozmrazit aby to šlo z té sklenice vybrat a dát na talíř na kterém jsem to opět v mikrovlnce dohřál.
Tady máte zelňačku z mrazáku, ale mojí. Hotovou zmrazit. Pak dobrou chuť. Viky
doplněno 08.03.12 15:42:Doufám, že nyní obrázek Zelňačky vložím. Zelňačku dělám, jak jsem tady už psala s masem a brambory. Brambory do jídla,/ Zelňačka, Gulášová polévka aj./ krájím na kráječi, jsou to malé hranolky. Je to rychle nakrájené a příjemné na jídlo. Zelňačka na obrázku, není ohřátá.
viky: A co ty brambory po rozmrazení a ohřáti zelňačky, gulášové aj.? Jsou dobré a chutnají dobře?
Jak říkají strávníci, dá se to kousat. Jedno jídlo do mrazáku, obětujte a hned po zmražení, ochutnejte. Bude to tak, jako se svíčkovou. Člověk musí experimentovat a věřit. Viky
doplněno 08.03.12 20:47:Můj názor a rodiny. Některá zmražená jídla, jsou lepší, než čerstvě uvařené. Koření a vše ostatní, se stačí rozležet.
doplněno 08.03.12 22:05:U jídla, je vždy důležité, jak to kuchař uvaří. Brambory v Zelňačce, nebo Gulášové polévce, nesmí být moc měkké. Musí být tuhé, na kousání. Co vkládáme do mrazáku, rozvařené, to také rozvařené bude, až jídlo z mrazáku vyndáme.
Ano s tím zamrazováním jídel se musi asi trochu experimentovat a zkoušet to. Každý máme s tím asi trochu jiné zkušeností a hlavně jiné chutě. To co někomu dobře chutná může někdo jiný označít, že se to vůbec nedá jíst. Jinak souhlasím s názorem, že některé mražené jídla můžou být lepší než čerstvě uvařené. Hlavně když nejsou horší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.