Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zamrazit svíčkovou?

Od: vlazy* odpovědí: 40 změna:

Pořádal jsem dnes malé pohoštění a zůstalo mi trochu svíčkové omáčky za lidí kteří nepřišli. Zajímalo by mne zda svíčkovou omáčku lze zamrazit v mrazáku tak aby ji pak bylo možno po nějaké i delší době rozmrazit, ohřát a jíst? Zamrazít to asi určitě půjde, ale mne hlavně zajímá zda se to tím zmrazením neznehodnoti tak, že po rozmrazení to nebude příliš k jídlu. Máte s tím někdo nějaké zkušeností? Měl jsem už v mrazáku 11 měsíců zmrazený guláš a po rozmrazení a ohřáti chutnal dobře, tak jako by byl čerstvě uvařený. Se zmrazováním svíčkové, ale nemám žádnou zkušenost. Prozatím tu svíčkovou mám v ledničce, ale na nějaké delší uchování lednička asi nestači.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Coz o to zmrazit jde,ale ze zkusenosti vim,ze vsechny omacky pak vytvori takove cucky,nerozmichatelne.Pokud vam to nebude vadit,na chuti neubere.

až budete rozmrazovat, rozmíchejte, na mírném plameni, omáčku metličkou. bude krásně hladká.

doplněno 04.02.12 20:48:

z mikrovlnky svíčková bude hrudkovitá (sražená)...

vlazy*
hodnocení

Já zmrazené potraviny většinou rozmrazují v mikrovlnce.

hodnocení

2x

Ano, zmrazit svíčková jde.

Klidně ji zamrazte, nic se jí nestane. ;)

hodnocení

1x

Nejen svíčkovou, ale také rajskou a koprovku lze zamrazit. Dělám to běžně. V krabičkách po jedné porci. Špenát, to je totéž. Je potřeba rozmrazit a pak metličkou rozšlehat. Nejlépe převařit, za stálého míchání metličkou. V mikrovlnce je z omáček podivný pudink. *jasne* Jasně, že je nejlepší čerstvé, ale bylo by srandovní, vařit se s jednou porcí. Jen zelí mi nechutná po rozmražení. Jinak není problém.

cinematic*
hodnocení

0x

Dokonce mám pocit, že to tak dělá plno restaurací a hospod. Když mají neustále v nabídce svíčkovou. :)

vlazy*
hodnocení

Je to možne, že to tak dělá plno restaurací a hospod. Je ale otázkou co na to předpisy. Nevím to určitě, ale mám pocit, to v restauracích a hospodách není dovolené takto dělat. Je ale také otázkou jaký má takový zákaz smysl.

předpisy? právěže pokud je restaurace vybyvena tímto: www.gastroform.cz/... tak je hygiena navýsost spokojená.

vlazy*
hodnocení

Tak jdu tu svíčkovou zkusit přemístit z ledničky do mrazáku. Snad po nějaké době až ji rozmrazím a ohřeju bude chutnat stejně nebo alespoň příbližně dobře jak chutnala dnes a nebude nějak zkažená.

Delal jsem v restauracich v teto dobe a praktikovalo se to tak,ze kdyz zbyla hotovka,dovezla se do druhe hospody majitele o 30 km dal a druhy den se napsala do jidelnicku.jinak hotovky se nesmi skladovat.Je to az nesmyslne,protoze doma omacka dana do lednicemje take druhy den dobra,ba i lepsi.Ale jde o jmeno restaurace,ze se prodava jen cerstve.Jinak nepamatuji ze by nekdy omacku zamrazovali.v jine restauraci pred lety si pamatuji,ze se stehovali zmrazene spekacky,aby kontrola nevidela,take uzeniny se nesmi zmrazovat,presto ze se jim nic nestane.

doplněno 05.02.12 17:26:

preklep-delala

vlazy*
hodnocení

juglans: Taky příliš nevidím smysl v zákazu skladování hotových jídel. Pokud se dá jidlo které je v dobrém stavu do lednice nebo se zamrazí a při tom se dodrží veškerou hygiénu tak proč by se mělo to co zbude a není zkažené vyhazovat, nebo proč by se nemohlo navařit na 1, 2 nebo i několik dní dopředu když se to dá v dobrém stavu uchovat v lednici nebo mrazáku. Když se dodrží podmínky ve kterých dané jídlo snese skladování aniž by se zkazilo tak v tom nevidím žáden problém. Připadá mi to tak, že asi někdo příliš chytrý vymyslel tento ne příliš smyslný zákaz skladování hotových jídel v restauracích aniž by nad tím rozumně přemýšlel. Nevidím v tom nic co by mohlo poškodit jméno restaurace když vhodně uchované jídlo je zcela v pořádku a hostům to dobře chutná.

Asi ano,dovedou se pracovne zajistit,ti nekteri,ze.

ahasver4*
hodnocení

0x

Mám skušenost,že zamrazit jde všechno.Jen na svíčkové jsem to nikdy nezkoušel,vždycky jsem ji,,sežral,,beze zbytku..:)

doplněno 04.02.12 20:45:

Ale všeobecně jsem nikdy neměl potíže s jakoukoli zamraženou omáčkou...:)

hodnocení

0x

Část chuti ztratí, podobně jako vše co dáte do mrazáku či kupujete mražené je prostě o nějaký ten tón chuťově slabší. Ale je to často dělaný způsob s čímkoliv. Jedna známá svému synovi takhle v neděli navařila pytlíčky na celý týden a on si to jen vyndával z mrazáku.

hodnocení

0x

Dělám klasickou starou svíčkovou, co znám od babičky.

Maso naložím do oleje,koření, iberijského špeku a cibule na kolečkách do lednice. Druhý den peču v troubě, nevařím, jen dusím se zeleninou. Zelenina musí být krásně tmavá. Rozmixuji, ředím smetanou. Nikdy nezahušťuji, zahustí zelenina. Vždy vařím více porcí. Různé misky, aby to byla porce, kterou budu potřebovat, do misky dám sáček PVC, hladká strana, je na dně misky, nalije se omáčka a dá maso. Když je masa málo, může se dát do omáčky sekaná. Dáme do mrazáku zmrazit, když je omáčka zmražená, díky sáčku lehce z misky vypadne, Všechny porce dáme do jedné tašky, aby se to v mrazáku našlo. Nikdy se nestane, že omáčka je sražená. Když je hodně hustá omáčka, rozředíme smetanou.

uska*

Omáčku po rozmrazení nemáte sraženou v cuckách protože (jak píšete) nezahusťujete ji moukou. Já to dělám také tak.

hodnocení

0x

Mikrovlnku mám. NIKDY, NIKDY, v mikrovlnce neohřívám omáčku. Když je omáčka zmrzlá, dám jí do kastrolu a ten postavím do dalšího většího kastrolu s vodou. Kastrol s vodou se vaří a omáčka se rozmrazuje. Jakmile je omáčka rozmrazená, můžeme jí normálně dát na vařič a ohřát. Jen můj postup.

ahasver4*

Naprostý souhlas viki.mikrovlnka je zabiják chuti!Jedině ohřát na sporáku!

vlazy*
hodnocení

Děkují všem za asi dobré a užitečné rady ohledně zamrazování nejen svíčkové.

muter*
hodnocení

0x

Krásný večer..Takže guláš zmrazit lze to je pravda a po rozmrazení je i chuťově dobrý, ale svíčkovou bych nedoporučovala..Svíčková obsahuje i potravinu - mléko a to nedělá dobrotu po rozmražení..Vaše svíčková bude spíš krupkovitá kaše, sražená a s kvalitní svíčkovou se nebude vůbec moc rovnat..V ledničce vám svíčková vydrží i v dobré konzistenci klidně 5dnů a nebude zkažená..Ale vše je vaše věc, má je to pouze rada z mé zkušenosti...:)

vlazy*
hodnocení

Asi ne všichni mají se zamrazováním svíčkové stejné zkušenosti. Já je prozatím nemám žádné. V sobotu večer jsem ji z ledničky přemístil do mrazáku a je už tam zmrazená. Uvidím když ji po nějaké době rozmrazím zda bude ještě dobrá a dá se jíst. Zkažená snad nebude.

hodnocení

0x

"Vlazy" Už se těším, jak vyndáte svíčkovou z mrazáku a rozmrazíte. Doufám, že napíšete, jak jste dopadl.

vlazy*
hodnocení

Na to jaká ta svíčková bude až ji po nějakém čase rozmrazím a ohřeju jsem taky velmi zvědavý. Snad bude ve stavu, že se dá sníst. Pokud na to nezapomenu tak pak zde napíšu jak to dopadlo.

cacab*

Se svíčkovou nic nebude,děláme to tak už od nepaměti, jediný co se pak nedá jíst je vše, co obsahuje brambory. Jak se rozloží škrob, tak jsou takový blemcavý, jinak je každá omáčka v pododě. A když se svíčková ohřeje v kastrůlku tak se dá přidat kapku mléka a důkladně rozmíchat a je to OK.

vlazy*
hodnocení

A co např. zamrazování polévek (vývary z masa, zeleninové atp.)? S tím také nemám příliš zkušenosti, ale snad by s tím neměl být problém. Ono je dobré si občas navařit něčeho více do zásoby pro případ, že se někdy člověku nechce vařit nebo na to nemá příliš čas a nebo když příjde nečekaná návštěva. Pak taková zásoba v mrazáku může přijít vhod.

"Vlazy"-mrazák toho snese opravdu hodně.:D..A neublíží ani vývarům. Téměř vše se dá zamrazit, když to zbyde a žádnou újmou to neutrpí.

vlazy*
hodnocení

Ano mrazák snese asi téměř vše. Je ale otázkou co a kolik toho snesou různé vařené pokrmy a potraviny. I já si myslím, že téměř vše snese zamrazení a následné rozmrazení bez větších problémů. U některých potravin to mám už úspěšně vyzkoušené. Mrazáky jsou na to výborná věc.

Buďte v klidu, stačí, když si od každého jídla, které uděláte, jednu porci dáte do mrazáku. Jedna porce, nestojí hodně a sám se přesvědčíte, že zmrazit jde vše. Držím palce, každý nějak začíná.

hodnocení

0x

Zmrazuji každé uvařené jídlo.

doplněno 07.02.12 13:18:

Tady jsou zapečené brambory se zeleninou a sýrem. Nerozmrazujete, ale dáte do trouby na 100 stupňů. Brambory zůstanou stejné.

doplněno 07.02.12 13:19:

Toto jídlo, je čerstvě vyndané z mrazáku.

Lze zamrazit svíčkovou?

hodnocení

0x

Polévky: Hrachovku, Gulášová, Zelňačka, dávám do mrazáku hotové. Vývar, slepičí, hovězí, kuřecí, povařím v tlakáči třeba celé kuře, / 40,-Kč v Globusu/ maso oberu. Kosti se také uvařené oberou. Maso se nakrájí a čistý vývar se dá v porcích do mrazáku. Když potřebujete polévku, tak stačí přidat zeleninu, vajíčko, nebo nudle a máte čerstvou polévku. Tak to dělám já.

vlazy*
hodnocení

Tak po měsíci jsem dostal chuť na tu zamraženou svíčkovou a také jsem byl trochu zvědavý jaká po rozmražení a ohřátí bude. V sobotu jsem to rozmrazil a ohřál v mikrovlnce. Dělal jsem to tak, že nejprvé jsem tu svíčkovou trochu rozmrazil, tak abych ji mohl přelít ze sklenice ve které byla zmražená na talíř. Na talíři jsem ji trochu rozmíchal a dal znova do mikrovlnky trochu více ohřát a pak ještě jednou pořádně rozmíchal a dal zpět do mikrovlnky dohřát. I přes to, že jste někteří nedoporučovali tu svíčkovou rozmražovat a ohřívat v mikrovlnce tak takto rozmrazená byla velmi dobrá bez jakýchkoliv hrudek. Na chuti jsem nepoznal, že by byla nějaká jiná. Chutnala jako by byla čerstvě uvařená. Škoda pouze, že ji nebylo více.

Mám ještě v mrazáku zamrazenou polévku rajskou a kuřecí vývar a také rýžový nákyp. Je to dobrá věc mít v mrazáku zásobu zmrazeného jídla.

" Vlazy," jsem ráda, že jste vyzkoušel mraženou svíčkovou a vše dobře dopadlo. Tak to bude s každým mraženým jídlem. Já jen raději, omáčky ohřívám přímo na ohni. Viky.

vlazy*
hodnocení

Každý asi na to máme svůj způsob. Já mikrovlnku používám dost často. Tu svíčkovou jsem měl zmrazenou na led ve skleněné sklenici a takto jsem to nemohl dát přímo na oheň.Musel jsem to v té mikrovlnce trochu rozmrazit aby to šlo z té sklenice vybrat a dát na talíř na kterém jsem to opět v mikrovlnce dohřál.

Tak to je dobre vlazy,asi ze jste to nechal pozvolna rozmrazit.

vlazy*
hodnocení

Rozmrazoval jsem tu svíčkovou v mikrovlnce, ale nenechal jsem to tam tak dlouho až se to dostatečně ohřálo. Po chvíli rozmrazování a ohřívání jsem to asi třikrát na chvíli přerušil a svíčkovou na talíři promíchal aby v ní nezůstaly hrudky.
Nyní mám v úmyslu asi zítra nebo v sobotu vařit zelňačku a zvažují, že když ji navařím trochu více tak bych také něco z toho asi mohl zamrazít. Do zelňačky dávám i na malé kousky pokrájené brambory. Zde byla ale rada, že "jediný co se pak nedá jíst je vše, co obsahuje brambory" a tak nevím zda bych měl před zamrazováním ty brambory ze zelňačky vybrat a nebo je tam můžu klidně nechat. Jaký máte kdo na to názor nebo zkušenosti s tím?

Tady máte zelňačku z mrazáku, ale mojí. Hotovou zmrazit. Pak dobrou chuť. Viky

doplněno 08.03.12 15:42:

Doufám, že nyní obrázek Zelňačky vložím. Zelňačku dělám, jak jsem tady už psala s masem a brambory. Brambory do jídla,/ Zelňačka, Gulášová polévka aj./ krájím na kráječi, jsou to malé hranolky. Je to rychle nakrájené a příjemné na jídlo. Zelňačka na obrázku, není ohřátá.

Lze zamrazit svíčkovou? #2
vlazy*
hodnocení

viky: A co ty brambory po rozmrazení a ohřáti zelňačky, gulášové aj.? Jsou dobré a chutnají dobře?

Jak říkají strávníci, dá se to kousat. Jedno jídlo do mrazáku, obětujte a hned po zmražení, ochutnejte. Bude to tak, jako se svíčkovou. Člověk musí experimentovat a věřit. Viky

doplněno 08.03.12 20:47:

Můj názor a rodiny. Některá zmražená jídla, jsou lepší, než čerstvě uvařené. Koření a vše ostatní, se stačí rozležet.

doplněno 08.03.12 22:05:

U jídla, je vždy důležité, jak to kuchař uvaří. Brambory v Zelňačce, nebo Gulášové polévce, nesmí být moc měkké. Musí být tuhé, na kousání. Co vkládáme do mrazáku, rozvařené, to také rozvařené bude, až jídlo z mrazáku vyndáme.

vlazy*
hodnocení

Ano s tím zamrazováním jídel se musi asi trochu experimentovat a zkoušet to. Každý máme s tím asi trochu jiné zkušeností a hlavně jiné chutě. To co někomu dobře chutná může někdo jiný označít, že se to vůbec nedá jíst. Jinak souhlasím s názorem, že některé mražené jídla můžou být lepší než čerstvě uvařené. Hlavně když nejsou horší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]