Nejste přihlášen/a.
Milí milovníci pečení, potřebuji od Vás zkušenějších radu.Já peču ráda, ale mám problém s pečením kynutých buchet(HONZOVY BUCHTY) Vždy po upečení jsou tvrdší .Buchty peču při 200Cjsem z toho zoufalá a neumím najít příčinu.Dobře vím, že buchty mají být lehounké a pěkně měké a to já neumím.Buchty po upečení skladuju při pokojové teplotě.Budu opravdu ráda za Vaše rady a i za nějaký dobrý recept.Děkuji předem.
Ty Honzovy,to budou asi v pytlíku,že?Tak takové nedělám,bohužel,recept z paměti nevím,to bych musela skočit do mé knihovny ale na netu jich máte kvantumCo děláte ale asi špatně,bude to,že je máte velmi málo prodělané,těsto se musí lepit od mísy,když ho proděláváte a musí tvořit jakoby bubliny,pak ho zasypu trochou polohrubé mouky a dám na teplé místo vykynout,cca hodinu a půl.Posléze si ho dám na vál,poprášený moukou,a lžící vykrajuji stejnoměrné kousky,které nechám ještě asi tak 15 minut kynout,a válečkem rozválím tenké placičky,do kterých vkládám náplně,tj.tvaroh,mák,povidla,ale třeba i ovoce,pěkně zabalím,a vkládám do pekáče,do kterého jsem dala trochu oleje.Trouba musí být předehřátá,a buchty pečeme asi 30-40 min.při 180ti st.celsia.Jsou vláčné,křehké a výborné,a to i druhý den.Kusů mám cca 25.
Děkuji za odpovědi.Nedělám HONZOVY BUCHTY z pytlíku.Našla jsem před nedávnem recept tady na netu, ale je pravda, že těsto, jak jsem dávala kynout se lepilo na okraje, takže mále prohnětané.Těsto jsem dala hnětat do robotu, ale je potřeba asi půl hodiny?Když bylo těsto vykynuté, tak se s ním i špatně pracovalo, lepilo se.Když jsem je dala do pekáče, tak jsem každou buchtu potřela olejem.
Těsto musí být krásně vláčné, určitě se nesmí lepit. Pokud se lepí, vždy posypu troškou mouky a znovu hnětu. Hnětač sice mám, ale stejně zadělávám ručně. Dokud mi ruce slouží, tak to mám jako tělocvik. A to většinou ať už knedlíky a nebo buchty zadělávám z kila. Těsto na buchty po vykynutí musí skoro vypadnout na stůl. Potom ho jemně rukama rozprostřu, nakrájím na čtverce a plním. S těstem se musí pracovat opravdu jemně. Zabalenou stranou dávám na plech a máslem na promazávání ze všech stran nešetřím.
Také si myslím, že péct buchty na 200 st. je docela dost vysoká teplota. Na 200 rozehřát, ale potom stáhnout. Stačí 180 st. Nepečete v plynové troubě? S tím jsem kdysi měla problém. To jsem měla můj první sporák na propanbutan.Po upečení bych buchty, které hnedka nesníte, nechala na plechu přikryté utěrkou v troubě. Nechala bych je i v celku a jenom podle potřeby odebírala. Nic jiného už mne nenapadá. Já jsem vždycky udělala jeden nebo dva plechy plněných buchet a ze zbytku těsta udělala malé buchtičky - dukátové.
To jsem sice potěšila rodinku, ale já raději masíčko. Ale jednu teplou buchtu jsem také zvládla.
Já peču takto:
droždí 30g
cukr 100g
mléko 350g
mouka hl.750g
vejce 2 ks
kůra citronu
máslo 200g
pořádně propracovat v teple nebo nechat uděat těsto v domácí pekárně,pak na vál,uválet plát a dělat 4x4 cm ctverce a plnit.Na vymazaný plech pokládat spojem dolů a nechat trošku nakynout,pomazat máslem a do trouby,Pěču na 170 st.Po upečení jěště potřu rozpuštěným máslem a jsou jak med.
Já je peču takto
1kg hladké mouky ,
6 lžic cukru
špetku soli /nesmí přijít na droždí /.
2 vejce
v míse utvořím do mouky dolík do něj rozdrobím1 kostičku droždí
posypu droždí 1 lžící cukru
zaliji vlažným mlékem cca 1/4l trošišku zamíchám jen droždí s tím mlékem a cukrem
a nechám vzejít
pak začnu zpracovávat těsto a přileji ještě dle potřeby mléko , aby se těsto pěkně dalo vypracovávat do hladka a nechytalo se mísy, po té vliju rozpuštěné máslo/nebo heru / a pěkně vmíchám do těsta .Po té lehce pomoučním a přikryji utěrkou a nechám tak 1/2h kynout .
Připravím si pekáč vyložím jej pečícím papírem a když je těsto vykynuté lžící vykrajuji těsto a plním a rovnám do pekáče, Dávám 4 buchty vedle sebe v 5 řadách každou když vložím potřu rozpuštěným tukem i ze stran i na povrchu a peču při 150-180st. je to akorát dávka na 1 pekáč.
já dělám přesně podle tohoto postupu jen s krapet víc moukou (to poznáte při zpracovávání) vareniapeceni.blogspot.co/...
efekt vždy výborný (a náplň samozřejmě jakoukoliv)
Jsem líná a buchty dělám snadno a rychle. Ve čtvrt litru mléka rozpustím téměř celý tuk (Heru, Dukát, Stelu, máslo-co mám) Deci mléka ohřeju v hrnku v mikrovlnce a rozdrobím celou kostku kvasnic s kávovou lžičkou cukru, nechám vyběhnout. Do mísy nasypu hrnek hladké a hrnek polohrubé mouky(celkem cca půl kg), špetku soli, 3-4 polévkové lžíce jemného krystalu, 1 celé vejce a dva žloutky (když mám málo vajec tak dám jen 1) a ač to tam nepatří tak kávovou lžičku sody. Nechám hnětat stroj nebo manžela (to abych stroj nemusela umývat) když se mi to jeví řídké přisypu hladkou mouku, husté přileju mléka. Nechám nejméně hodinu vykynout. Lžící beru trochu těsta a plním tvarohem, marmeládou, povidlama, mákem. Plech vymažu rozpuštěným vepřovým sádlem a také jim potírám každou buchtu. Peču v plynové troubě na střední stupeň-kolik to je netuším. Všechno dělám odhadem, nic nevážím a buchty jsou výborné.
Ahoj,buchty dělám odhadem,dávám napůl mouku polohrubou a hladkou,taky zpracovávám v robotu,dokud nemám pocit,že se nelepí a je těsto takové jakoby lesklé-není to půl hodiny,ale odhaduju tak 10 min.robotem.Nesmí být řídké,ani husté-husté na vánočku.po mých zkušenostech,protože peču víc než 30 let-nedávat moc cukru,ani tuku-to mi poradila babička manžela.A vejce dávám 2,jedno celé,1 žloutek.Než začne kynout,popráším moukou a jak se to zdvojnásobí-cca necelou hod.,tak udělám buchty,v pekáčku je hotové přikryju utěrkou a nechám ještě 20 min.dokynout,pak teprve mažu a peču na těch 180 st.-ale záleží na troubě.Ještě jsem zapomněla-když zpracuju v robotu,tak vařečkou ještě propracuju a tím poznám,že je to akorát,když se mi vařečka nelepí,-netáhne se za ní těsto,je jen na ní.No,pekařky mně asi nepochválí,ale místo tuku-másla,hery-dávám olej,na asi třičtvrtě kg mouky půl hrnku.Přesně mn.mouky nevím,nevážím.A když v míse popracuju vařečkou,tak nesmí se lepit na boky mísy,ale vypadat tak jako hrouda-teda jak to po sobě čtu,tak píšu co mi slina na jazyk přinese ,tak to není souvislé.Ale taky jsem je mívala po upečení měkké a pak ztvrdly,zkušenostma už ne,jsou měkké pořád a vnoučatům musím pect často,kdykoli přijedou,tak čekají buchty.Tak ať se Vám povedou a chutnají.Jitka
Heleďte se,téma buchty by mělo být v nedělíi večer zakázaný.Všechno sladký v dosahu jsem zblajznul,takže s buchtama končíme!
ahasvetr- Při vaši šikovnosti a 30ti leté praxi ještě stihnete udělat nějakou sladkou rychlovku, můj muž si právě udělal palačinky se zakysanou smetanou a na hrubo mletýma, opraženýma ořechama, že na ně má chuť a nebude čekat do zítřka. Ač je to v tuto pozdní hodinu hřích, musím uznat, že jsou výborné.
BUCHTY za které ručím hlavou
4 hrníčky čtvrtlitrové hladké mouky
2dcl oleje
3žloutky
trošku soli půl malé lžičky
-
1hrnek stejný jako na mouku mléka vlažného
do toho 1 malo lžičku cukru
a kostku kvasnic rozdrobíme.
necháme to vzejít
-
až to vzejde ,přidáváme vejce ,pomalu vsypujeme mouku a přiléváme olej.do posledního hrnku dáme tu sůl,a vše pak pomalu
nyndáme na vál,nebo prac. stůl a rukama hněteme cca 3 mimuty. Jde to OK! Těsto se pořádně prohněte ,bývá řidší než normální. Pak až se vyhněte,dá se do mísy posype jemně moukou a dá na teplé místo. Rychle kyne!Můžeme nechat i 2x nakynout.
Pak děláme buchty nebo i KOL´AČE! Hodí se na vše! Na buchty s ovocem,borůvkama tvarohem a pod. Během pečení vytáhnu plech a buchty mašlovačkou pomažu herou třeba .Tak i na konec,jak jsou upečené. Jsou křehké,měkké a vláčné ,,žádné suché a tvrdé těsto!
doplněno 29.01.12 21:07:budete rodině otrokem buchet
doplněno 29.01.12 21:10:ještě ,,je to i na jablečné a makové záviny ,hlavně je dobré to potírat!
Recept na metinku na plech.
Není to klasický recept na buchty, ale na placky na celý plech. Trouba se vyhřeje na 180 stupňů, po 10 minutách, teplotu snížíme na 150 stupňů. Celková doba pečení v elektrice je 20 až 25 min. V plynové troubě, dávám kohoutek na 4-5, jako u hodin. 20 min.
1kg mouky polohrubéNa plech se spotřebuje jakékoliv ovoce, jen se musí třeba při rybízu dát více cukru do drobenky.
doplněno 30.01.12 00:31:Když se podíváte do kterékoliv kuchařky na pečení buchet, vždy máte nahřejeme troubu na 180 a po nějaké době,//nevím z hlavy kolik minut je v kuchařce// já beru 10 minut. se musí teplota snížit. Peče se 20 až 25 min. Většinou kuchařka podle vůně pozná, že už je to hotové. U buchet je to jednoduché. Špejle, propíchne se okraj buchty, tam kde není náplň. Když je špejle suchá, těsto je upečené.
Asi to bude spis jen tim pecenim.testo se nesmi lepit,to je pravda.Da to praci,ale musi se propracovavat a vhanet vzduch vareckou az tvori bubliny,dokud se chyta a lepi.Zalezi na troube.Zkuste na tech 200jen prvnich 10 minut a pak pomaloucku snizit po castech na 180.Pokud to dela trouba,tak namocte cistou uterku a po upeceni,dejte na buchty a nechte byt.Nekdo dela take na buchty testo jako trene a postupne pridava mouku do pozadovane hustoty testa,ale to jsem nezkousela.Testo nesmi byt moc tuhe,ale ani naopak,musi jit krasne roztahnout bez vyvalovani,casem urcite trefite a budete delat odhadem.Recept nemam,jelikoz delam odhad.jednou jsem zkousela buchty z bezlepkove mouky,ale uz to zkouset nebudu.neslo to balit,myslela jsem ze vyrostu.Z bezlepkove je docela umeni placat,nikdy se hustota neodhadne .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.