Nejste přihlášen/a.
Při používání varné konvice se časem usadí na spirále vodní kámen. Stará praktika říká, že je dobré v konvici nechat několikrát zavřít potravinářský ocet. V minulosti jsem to úspěšně prováděla. Bohužel dnes po změně bydliště ( možná i chem. parametrů vody?!? ) se mi po několikerém použití octa nepodařilo vodní kámen odstranit. Poraďte mi prosím, jak správně ocet použít, popřípadě zda existuje nějaké jiné jednoduché řešení, vedoucí k odstranění vodního kamene. Děkuji.
Dobrý den, používám také ocet, který neschovávám, ale vyleju. Nejsem rozmařilá, ale ta pětikoruna mě nezabije a v octu už jsou rozpuštěné ty látky z vodního kamene, tudíž při příštím použití by už nebyl tak účinný. Dále kyselina citrónová, používám i vyvaření práškem do pečiva nebo kamennou sodou.
Pro odlehčení: v bývalém zaměstnání dala kolegyně vyvářet konvici vodou s octem, pak to v ní nechala působit a odešla na poštu. K šéfovi přijela návštěva a on mě požádal o uvaření kávy. Voda v konvici byla, konev byla navíc černá, tak jsem nepoznala, že je něco v nepořádku. Zapnula jsem to a zalila kafe. Dokonce to ani nesmrdělo! Poté, co se šéf a jeho návštěva napili kávy, pan šéf mě nechtěl týden vidět! Ani jsem se mu nedivila. Ale vážně to nebylo´úmyslně. Jaga.
Pokud to nejde na poprvé, opakujte několikrát...
Občas dávám taky kyselinu citronovou - minimální mností vody, do toho velký pytlík kyseliny a nechám vařit stejně jako ocet.
Děkuji za obě odpovědi. Dělám to přesně, jak je v obou případech uvedeno - včerně opakování. Je pravdou, že se tento proces musí dělat průběžně - ne až je to problém. Ten ocet používám opakovaně, vždy po akci sliju a uložím na další použití. Takže časem může dojít ke ztrátě chemických vlastností octa. Použiji proto ocetn nový a budu opakovat. Samostatně vložím i ten sáček kyseliny citronové. A to by bylo, aby to nebylo ... lepší )
Rozhodně lepší a účinnější než ocet je kyselina citronová(navíc nesmrdí jako ocet) . Stačí trochu nasypat do konvice, provařit a jestli je hodně zanesená tak opakovat, ale mě vždy stačilo provařit jen 1x
. Když jsem to dělal octem, tak jsem provářel i 3-4x.
Já pak zašpuntuju umyvadlo a naleju vodu z konvice do něj a nechám chvíli působit a umyvadlo se také pročistí
Vodní kámen doma nemáme vůbec, na chalupě, kde voda se přivádí z jiného zdroje je vodního kamene dost. Do konvice dám jen 2 cm octa, neředím a nechám povařit, odstavím a nechám v konvici. Štětečkem celou konvičku očistím. Když v konvici ještě vodní kámen drží, tak to nechám projít varem ještě jednou. Konvice je čistá.
doplněno 24.01.12 16:34:
Používejte vždy nový ocet. Ocet stojí kolem 12,-Kč a vydrží vám na hrozně dlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.