Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je tady nějaký fajnšmekr přes pití kávy? Jakou značku kupujete a jak to děláte?
Asi jako mnozí jsem začínal na Jihlavance, dnes chválím Tchibo excelent z Penny. Zkoušel jsem ještě několik značkových druhů,ale další posun k lepší chuti se mi už nepodařil. Takový turek, jakého mi dali v Praze ve Slavii, se mi nikdy nepodařil. Absolutní špička.
Ještě se vrátím s jednou dobrou radou. Vyprávěl pán, odborník na čaje, že je dobře zásobu čaje držet v mrazáku. Začala jsem to dělat také. Kafíčko přesypu do menších skleniček. Jednu dám do ledničky a ostatní na mražák. Když se ta ledová káva rychle zahřeje, úžasně zavoní, udělá se pěna a vůbec, tváří se, jakobych ji zrovna teď přinesla z obchodu. jak je čerstvá!
Aroma od Douwe Egberts.Lógr.Zalít vodou,kapka smetany.Neznám lepší...
Grand Aroma,pro upřesnění...
Stačí o ní psát a už jdu dělat další hrnec...
A už konečně zastavte diskuzi o kafi!Po každým příspěvku si musím jít dělat další!
Takový turek, kterého mi dali v Černé Hoře v kavárničce, tak takový se mi nikdy nepodařil Legenda. Jinak já si na tureckou kávu moc nepotrpím, mám svůj klasický velký hrnek na rozpustnou s mlékem a půllitr turka by mě taky mohl zabít :D :D Ale když je chuť a nálada, tak vařím tureckou kávu v džezvě a do vody přidám špetičku soli nebo na špičíčku nože (fakt malinko) prášek do pečiva. Nechám vzkypět, ztlumím oheň, nechám vzkypět podruhé, stáhnu z plotny a servíruju
Jo a Tchibo je jasná klasika To modrý - tuším Tchibo Excellent - je nejlepší, ale i žluté Tchibo Family je dobré.
Fajnšmekrem přes pití kávy nelze nazývat někoho, kdo si ji kupuje v Penny nebo jiném superhyper, od toho jsou specializované prodejny a kavárny a tam je třeba hledat a koštovat. Pravda, leze to docela do peněz. Jednou jsem se plácnul přes kapsu a dal si cibetkovou kávu. Zjistil jsem, že nejsem asi fajnšmekr. Jinak, mě osobně, jakožto píči tzv. turka, vyhovuje DE Paloma, ale nepohrdnu i jinou, pokud možno s větším obsahem Robusty.
Tatínek si kupuje u Tchiba v obchodech zrnkovou - Brazilskou a tuším Volcano. Doma si pak na ručním mlýnku mele jen dávku potřebnou na jeden hrnek.
Jinak do džezvy by se měla dávat káva velmi jemně mletá - daleko jemnější, než ji namelete doma nebo koupíte mletou již v obchodě. Taková se dá koupit v obchodech s orientálními potravinami.
Několikrát za život mi začal turek vadit, bolel mě z něho žaludek. Tak jsem přesedlala na jiné kafe a k turkovi se po nějaké době vrátila. Bylo mi vysvětleno, že po několika minutách se z kávy začnou uvolňovat nějaké pašklivosti. Nějaké teiny a já nevím jak se to jmenuje. Pila jsem u známých kafe z kávovaru. kulina.cz/... A byla jsem unešena. Je pravdou, že měli i skvělou kávu. Illi! Ale já se zamilovala.
Kávovary tohoto typu mají i v prodejnách např.Tescoma, za 200-250kč. Neodolala jsem a zakoupila. Koupila jsem ten větší, protože plocha, která příjde na oheň, je větší a plameny neolizujhí nádobu celou.
Několikrát, při nákupu v Kaufu, jsem si koupila dobré kafe v akci. Mívají tam brazilskou, arabskou, francouzskou, italskou. A já nevím jakou ještě. Teď, do toho nového kávovaru jsem si koupila arabiku a jsem nadšená. Dceři jsem koupila pod stromek v Datartu Illi. V tom Datartu mají velký výběr káv.
Pila jsem kávu Jihlavanku Extra, ale časem přešla k Nesce. Letos k vánocům jsem dostala mechanický kávovar z řady Bialetti moka express pro 3 šálky (je k dostání přes internet) a k tomu kávu Bristot. To byla jiná chuťovka. Vyzkoušeli jsme to i s Jihlavankou Standard a taky dobrý. Jen moc silné, takže to chtělo zředit. Sestra, která pije opravdu obyčejného turka, si tohle nemohla vynachválit. Je třeba vyzkoušet.
Jak uz se tu pise, kavu kupovat nejradeji zrnkovou po uprazeni a ulezeni, potom na rychlou spotrebu. kava obsahuje tuky, ktere zluknou. Ja kupuji vzdy zasobu cca na 2 tydny a uchovavam v mrazaku v chemicke doze s brousenym uzaverem. Kava take rada natahuje pachy. Jako pripravu to, co se u nas nazyva turek by jsem nedoporucoval, prootze jak uz tu bylo zmineno se do toho louhuji vselijake latky, ktere chut uz jen zhorsuji. Ja mam doma klasicky french press, ktery jde poridit treba tady:
Nasypete kavu, nechate cca 4-5 min, stlacite sitko a slijete do salku. Velikosti je celkem hodne, ja mam ja jeden hrnecek a na 5. Existuji dalsi zpusoby, jen tento jsem shledal chutnym a nejrychlejsim
Turecka kava se pripravuje v dzezve a turci kavu zpeni na rozpalenem pisku
Koupím si buď už namletý nebo nemletý Standard., případně Dadáka nebo JIhlavanku (ono to je de facto stejné). No a do kafe dám 2 "mlíčka" nebo občas si udělám radost a dám tam smetanu na šlehání místo mlíček.
A pak tam buď dám cukerín nebo med (od místního včelaře kupujeme - med ze super/hypermarketů stojí za prd).
S tou smetanou na šlehání to nepřehánět (kupujeme buď 33% z Vysočiny nebo od místního mlíkaře a ta může mít tak 40%) a dát ji jen občas...
Uff.. moje okolí má taky rádo smetanu na šlehání, hezky dvě díry do víčka, jako když se otvírá mlíko, a nalít přímo do kafe.. nemůžu to ani vidět :D Někteří to ještě vylepší rumem, to už vůbec nechápu.
Budu tu mezi odborníkama za bezvěrce, ale chuťově nejlepčí je nescafé gold. Instantní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.