Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ošetřovat pračku?

Od: babajaga® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, pár dní před Vánoci jsme pochovali pračku. Dožila se jen 6 let. Protože žádná domácnost se bez praní neobejde, navíc při péči o naši babičku peru takřka denně, hned jsme museli obstarat její nástupkyni. Vybrali jsme pěknou, Zanussi. Ve vsi nemáme zavedenou vodu, bereme ji z vlastní studny. Je však velice tvrdá, snad proto nám žádná z minulých praček moc dlouho nevydržela.:(

O tuhle bych se chtěla opravdu dobře postarat. Vím, má se tam dávat přípravek proti vodnímu kameni /Calgon či Kamenožrout/. Někdo si vypomáhá i náhražkami, jako octem či dokonce práškem do pečiva.*ee*I já jsem používala Calgon s tím, že jsem jej přidávala k pracímu prášku přímo při praní prádla. U nové pračky je však psáno, že se má občas /nevím, jak často/ provádět ÚDRŽBOVÉ PRANÍ. Prázdnou pračku zapnout na nejvyšší teplotu, použít práškový prací prostředek s biologickými vlastnostmi /co to je? *ee*že by ten calgon?/ a zapnout prací cyklus.

Proto se chci zeptat: Přidáváte Calgon přímo k prádlu, nebo je lepší provádět to praní naprázdno? Jak často? Má to význam? Vodu máme ale opravdu hodně tvrdou. Lze použít něco levnějšího namísto Calgonu? /ale aby to bylo účinné a současně to neuškodilo pračce/.

Děkuji za vaše rady a zkušenosti. Jaga.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

4x

Jaguš, 28 let stará Tatramatka pere na chalupě dodnes jen hůř ždíme, doma mám 15 let Romo zerowat a za ty roky zde byl opravář 1x a vyměnil topné těleso na kterém po 8 letech při tvrdé brněnské vodě a nikdy nepoužitém Calgodu nebyl téměř žádný vodní kámen. Sám mi řekl, že jemu dám 600 a ať si spočítám kolik by mě za ty roky Calgon stál a stejně by nic neochránil. Přiznávám se, že se o pračku nijak nestarám, naučila jsem se prášek, aviváž a škrob dávat do bubnu abych nemusela stále čistit plesnivějící nádobky, filtry vůbec nevyndávám a jak řekl opravář, dobře dělám. Bylo mi řečeno, že tyto "staré" pračky vydrží hodně ale ty dnešní se dělají tak aby za 5 let bylo po nich a musela se koupit nová.

raadek*
hodnocení

2x
Na zmekčení vody se používá soda. Jednou za čas bych pračku projel na prázdno s 1/2 litrem octa. R.
michalov*

To je škoda na prázdno.Klidně tam dávejte i prádlo.Když už tam platíte elektriku,případně i vodu,tak ať to využijete.Může to jít i na 90°C,pokud prádlo tuto teplotu snese. Provedete tím tzv. deinkrustaci.To znamená,že v tkanině,máchaním v kyselé prací lázni, nabouráte usazené inkrustace na vláknech(rezidua s předchozích praní.). Pak se samozřejmě musí prádlo ale normálně vyprat v prášku. Je s podivem,že tento jednoduchý způsob odstraňování vodního kamene z topných těles,pláště či bubnu moc ženských nezná.Čajovou konvici ale vyvařením octovou vodou čistí ledas jaká hospodyňka. Jinak tam můžete nalíttu flašku octa třeba celou.Pračce to rozhodně neublíží. Jo je pak nutné se podívat dole na to sítko a vyklepat případně zachycené usazeniny.

hodnocení

2x

Jago, jak řekl Raadek. Já také používám vodu ze studny a tady je mimořádně tvrdá. Používám při každém praní hrst krystalicé sody, té nedrcené! Nikdy nedělám žádnou "očistu". Ani ocet. Ta soda je levná oproti kalgonu a udělá možná i větší službu. Dokonce mne tuhle napadlo, že bych tu sodu také mohla přidávat do myčky na nádobí. Jen tak jí trochu hodit na dno. Příště to zkusím, určitě to nebude horší.

doplněno 27.12.11 20:32:

Omlouvám se chybu, Asi se to jmenuje "Calgon" a ne "kalgon". No jsme lidé chybující...*hi*

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, máme taky vlastní velmi tvrdou vodu a řešíme to pořizováním nejlevnějších praček a jejich častější výměnou. Skvělé je na toto BEKO, protože dávají ještě prodlouženou záruku. Tvrdá voda vytvoří krystalky soli u těsnění bubnu (gufera) a voda pak nateče do ložiska. Dovolím si tvrdit, že nějaké změkčovače nepomohou, jen by výrobci museli používat jiný systém, nebo lepší materiály pro těsnění.

:D:D:D

Na beko můžeš mít vodu měkkou jak hadr a stejně bude častá výměna...

Dělá to nekvalitní ložisko a gufero jedno jak druhé je velmi malé.. díky tomu je pračka levná díky tomu brzy zdechne...

doplněno 27.12.11 18:02:

Jak kdo...

Pračky vidím častěji zevnitř takže vím že né všichni to dělaj z jedné linky...

bruk600*

Pokud se domníváte, že výrobci praček ostatních značek používají kvalitnější díly, tak se velmi mýlíte. Pokud se nebude jednat o profi výrobek za 5ti násobnou cenu, tak si koupíte naprosto totožnou kvalitu. Když chcete poradit, tak tedy doporučte nějakou kvalitnější značku v ceně okolo 10K. Mám informace, že výrobci sestavují pračky ze stejných komponentů, které vyrábí v Číně stejní výrobci a to bez ohledu na značku nalepenou na plechu.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Jaguš, taky tvrdá voda... Peru bez Calgonu, i mamka. Já mám pračku novou (2 roky), naši měnili BOSCHku po 10 letech taky za novou. Údržbové praní taky neprovádím.

Asi se opravdu vyplatí koupit pračku levnější s tím, že holt za pár let koupíš novou... Stejně to jde všechno hrozně dopředu...

polulinapermanenta
hodnocení

0x

Kalgon je normální kalciovaná soda. Občas dělám sodovou vyvářku.

des*

Všichni odstraňujete jen následky.Proč nepoužíváte např magnetický upravovač vody?Mám ho aspoň 40 let a vodaje v pořádku.Nevěříte?Věřte. aquaproduct.cz/...

bruk600*

Mám, ale nedovolím si tvrdit, že to nějak moc pomáhá.

kvik
hodnocení

0x

Žádný Kalgon na pračku. Stačí 1 litr octa + skleničku 1 dcl jaru, nechat prát. Všechny pračky vydržely.

hodnocení

Děkuji vám všem za dobře míněné rady. *palec*Dodělám ten Calgon, který jsem v dobré víře koupila a pak se vrhnu na ocet. Snad si ta moje "holka" zvykne. Nakonec - vždyť varnou konvici také vyvářím octem a je pokaždé jako nová. Jaga.

hodnocení

0x

Mám pračku Whirpool, už 13. rok mi pere ke vší spokojenosti - na změkčení vody přidávám téměř ke každému praní sodu, několikanásobně levnější než Calgon *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tatramatka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]