Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na vánočku, aby po vyndání neklesla

Od: brunda* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer žádám o radu .Už několikrát jsem pekla vánočku.Docela se daří,jen než ji vytáhnu z trouby je hezky vysoká a po vatažení klesne a je jak já říkám rozjetá.Ví někdo čím to jé?Můžete napsat i svůj recept na dobrou vánočku.Děkuji Brunda

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdokoliv*
hodnocení

0x

Vánočka takto klesne z důvodu jejího rychlého ochlazení, je třeba vánočku držet mimo průvan i krátkodobý a raději nechta pod utěrkou. Než bude z toho "nejhoršího venku" až vychladne.

doplněno 11.12.11 17:18:

Váše složení těsta napoví, co by ještě přicházelo v úvahu.

des*
hodnocení

0x

Do hotové vánočky na třech místech zapíchneme špejle. To pro to,
aby se nám vánočka pečením nerozjela. Vánočku necháme ještě tak 1/2 hodiny kynout. Celou vánočku pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanýma mandlema.

Pečeme v rozehřáté troubě prvních 10 minut při teplotě 180 - 200C°. Po té troubu ztlumíme na 160°C a dopékáme dalších 20 - 30 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je vánočka dostatečně upečená. Pokud se těsto na špejli nelepí, můžeme vánočku z trouby vyndat.

Přesně tak! Jen já píchám ty špejle křížem. Dvě dlouhé špejle z jednoho boku do druhého, uprostřed upletené vánočky, se špejle kříží. nemusí to být samozřejmě přesné na milimetry. :) Nikdy se mi nerozjela. Ale zkusím tedy i tuto metodu, tři špejle jen tak svrchu. To je určitě snadnější.

doplněno 11.12.11 17:37:

Recept: 1kg polohrubé mouky, 150gr. moučkového cukru prosátého, 150gr pravého másla, ne margarinu, 5dcl. mléka vlažného, 3 pěkné žloutky, když jsou vajíčka malá, tak raději 4 kusy, 40gr droždí, hrozinky namočené v rumu předem, (ty mám neustále ve sklenici marinované a pak je příležitostně vybírám třeba i do štrůdlu) nasekané a opražené mandle. Hodím je na pánev a kousíček másla a na slabém ohni jakoby orestuji. Nesmí být připálené. Citronovou kůru z jedno citronu. Citron předem odrnhu ve vlažné vodě drátěnkou, abych sundala chemické ošetření. Přidávám i kapku Jaru do vody, a pak citron pořádně opláchnu a utřu utěrkou. Z tohoto množství mám dvě pěkné vánočky. Dobrou chuť. Suzy.*placni*

ladinpraha*
hodnocení

0x

Sníst hezky za tepla. Já říkám, že není důležitý tvar, ale chuť. To trénuješ na vánoce?

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý večer, to se stává když je Vánočka nedopečená, nebo se rychle zchladí. Doporučím udělat špejlí pár dírek aby unikla pára, jako do houskových knedlíků. Třeba dá někdo lepší radu.

Jára

starecek*
hodnocení

0x

Pokud chcete, aby vánočka po upečení neklesla, musíte ji řádně stabilizovat - tedy propéct a nesmíte otevírat troubu dokud není řádně propečená. Píchat špejle do vánočky je hloupost. Jestli pletete vánočku skládanou ( spodek ze 4 kousků, střed ze 3 kousků a nahoru ze 2 kousků) je třeba vždy po položení patra pletenec ve středu podélvě promáčknout a potřít vodou na něj dát 2 patro a zae promáčknout a potřít vodou, na děj dát pletenec zedvou klonků. Upečenou vánočku poznáte, že na povrchu v propadlinách pletení bude růžová (ne bílá), nebo pokud ji za střed mírně pozvednete a bude pevná. Bezpečně propečení poznáte pokud do středu střídky zapíchneze vpichový teploměr a teplota bude 98°C. U 50 dkg vávočky je doba pečení 35 minut při teplotě cca 180°C.

Starečku, to s těmi špejlemi jsem já nevymyslela, ale přečetla jsem si to v nějakých radách, snad to ještě naqjdu, byl to nějaký renomovaný pakař *smich* , tedy pekař, překlep nechám, je to sranda. Je ale faktem, že moje babička, která byla v dávných dobách kuchařkou na faře, tak ta do vánoček špejle nestrkala, a byly výstavní! No, já jsem otevřená každému vynálezu a tak to tak dělám. Suzy.

1jara*

Zdřejmně reaguje na můj příspěvek, ale nedopečená vánočka klesne.

starecek*
hodnocení

0x

Jo a abych nezapoměl. Na dobré propečení má vliv i správné nakynutí. Pokud je vánočka málo nakynutá, nebo rychle kynula, tak má ve středu střídky malé póry a špatně se propéká. Vánočku nechejte kynout při pokojové leplotě, přikrytou suchou utěrkou, aby povrch neokoral. Dobré nakynutí poznáte když na povrch mírně zatlačíte a těsto se vrátí do původního tvaru. Po natření vajíčkem (celé vajíčko rozšlehat s malou lžičkou vody) nechte povrch mírně oschnout. Dobře nakynutá a upečená vávočka má po rozkrojení stejnoměrné póry, střídka je pružná a suchá a při jezení se nevalchuje v ústech. Při pečení nezapomínejte že těsto je velice dobrý izolant. a dostatečná teplota musí být i ve středu střídky, takže žádné rachlé pečení.

starecek*
hodnocení

0x

Suzymon, já jsem také pekař a za 48 let v oboru jsem prošel desítky pekáren u nás i v zahraničí jako pekař,vedoucí, ředitel i téchnolog a nikde pekaři špejle do vánoček nestrkali. Vím, že tohle kuchařky dělají jednak aby podržely tvar, nebo po upečení se špejlí kontroluje vlhkost střídky, ale žádný pořádný pekař špejle do výrobků nestrká. Na tvar má vliv řádně vypracované a vyzrálé tužší těsto a pěkně upletený vánočka.

Máš určitě pravdu. Ani já do vánočky nikdy předtím nestrkala žádné špejle, ani z boku ani svrchu. Je mi také už nějaký ten "pátek", a vánočky jsem měla výtečné, nerozjeté. Ale co naděláš, někde jsem to četla a myslela si, že je to úžasná vychávka. Ale kdyby bylo těsto špatně vykynuté, špatně upletené a špatně upečené, tak by tu chuděru vánočku nezachránilo ani deset špejlí křížem krážem. Tak ahoj, budu ji péci za dva dny a špejle si nechám na vinnou klobásku. Ta už také není ta, co bývala za mých mladých let. Tenkrát byla plná šťávy, a byla to pochoutka. Dnes jenom tak vypadá. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]