Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacení dovolené při čerpání mateřské

Od: knoflajzs® odpovědí: 6 změna:

Co mám prosím udělat, když sem 21.listopadu nastoupila na mateřskoudovolenou a zbývá mi u zaměstnavatele vyčerpat řádnou dovolenou... více jak polovina. Musím si zažádat o proplacení nebo mi ji automaticky proplatí. Jen mě zajímá kdy. Děkuji všem za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

1x
Dovolenou budete čerpat po skončení mateřské dovolené.
Doba čerpání mateřské dovolené se pro účely dovolené na zotavenou posuzuje jako výkon práce; znamená to, že tato doba se také započítává do dnů podmiňujících vznik nároku na dovolenou. Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět ( §217 odst.5 ZP).

hodnocení

0x

Podle ZP lze dovolenou proplatit pouze při ukončení pracovního poměru. V době trvání pracovního poměru lze dovolenou pouze čerpat. Takže před skončením MD nahlašte čerpání dovolené, kterou máte. Až teprve poté nastoupíte na rodočovskou dovolenou.

atreus*
hodnocení

0x

Tedy požádáte o čerpání zbylé dovolené za rok 2011 a celé dovolené za rok 2012 - ode dne následujícího po skončení mateřské dovolené. Zároveň od téhož dne požádáte (na OSSZ) o rodičovský příspěvek.

Rodičovský příspěvek nevyplácí OSSZ, ale sociální odbor městského úřadu. OSSZ vyplácí pouze dávky sociálního pojištění - důchody, nemocenské, ošetřovné, peněžitou pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těhotwenství a mateřství.

atreus*

Omlouvám se za nepřesnost. Ale ani vy zřejmě nemáte pravdu. Rodičovský příspěvek vyplácí v současnosti Úřad práce

statnisprava.cz/...

statnisprava.cz/...

Máte určitě pravdu, nějak jsem to zatím nevstřebala...Nechápu totiž logiku toho, že sociální dávku vyplácí úřad práce. Děkuji za odkazy, konečně budu mít jasno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]