Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou knížku pro 11 let?

Od: ludak* odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny dobré lidi.Chci se zeptat zdali můžete doporučit knihu pro jedenácti letou dívku.Něco co by ji zaujalo číst až do konce.Budu vděčný za každý nápad,doporučení či nejlépe zkušenosti.(Nebo i jiný nápad dárku pod stromeček.Hlavně ať baví a k něčemu bude).

Předem děkuji za ochotu pomoci mi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pokud ségra ráda čte, je knížka super nápad! Ale co ji zajímá? Já jsem četl Mayovky, Foglarovky, knížky o koních a jiných zvířátkách... Hele TY svou ségru znáš líp než my, tak nám o ní řekni něco víc, zájmy, a tak...

V jedenácti už jsem louskal i detektivky - takový kratší - Hříšní lidé města pražského a podobné - jeden příběh na pět stránek...

ludak*
hodnocení

No jo rozhodně ségru znám líp ale ne zas dokonale.Vídávám jí jen občas.Jo třeba ty knihy o koních by nebyl krok vedle,ale nějaké už má a mě jde o to aby si rozšířila obzor.Takže klidně koně ale aby se dočetla něco zajímavého než co v těch knihách obvykle bývá jako například že tohle plemeno váží tolik a žije tolik a měří tolik.To píšu jen jako příklad prosím aby ste pochopili mou myšlenku(kterou klidně usměrněte).Je to pro mě těžké s touto myšlenkou něco vybrat.Jsem pracovně dost vitížený a jedu ještě pracovat do zahraničí takže nezbývá čas hledat po knihovnách.To víte co má tahle generace za zájmy.Počítače,drahé hračky z reklamy co jsou k ničemu a za dva dny někde leží.Například by se mi líbila kniha o sportech,ovšem napsaná tak aby jí to zaujalo(s obrázky) a třeba by se pro něco nadchla,ale aby se taky dočetla věci o tréninku stravě deformacích těla krásných pocitech vítězství...

Připadám vám jako moc náročný?Ani se nedivím ale skutečně chci jen ať má z dárku radost a byl užitečný.

Ty detektivky,si myslím že jí ještě moc brát nebudou.

Jinak každopádně dík za náměty

hodnocení

2x

V jedenácti rozhodně první díl Harryho Pottera. Je stejně stará jako ty postavy a může s nimi vyrůstat ;)

ludak*
hodnocení

kolikokoli chci něco nejlépe naučného a Pottera viděla v telce.To se jí samo líbí,ale bohužel myslím že knížku by nepřečetla(taky se možná mýlím)

Ta knížka je velmi vhodná pro děti. Nejlepší na ní je to, že roste s dítětem. Také jsem začala s Potterem v 11 a když vyšla poslední kniha, tak mi bylo 19 (?) a byla jsem šťastná, že jsem vyrůstala s Potterem. Je to ze začátku jednoduché čtení a postupně je složitější, protože opravdu roste čtenář i postava i příběh. Z pohádky, přes pubertu až do brzké dospělosti. A naučné je to také (o lásce, věrnosti, že není chyba, když je někdo jiný atd.) Navíc Potter přivedl děti zpět ke čtení a podle mě by to měl být základ. Až jí bude víc let, tak ji tolik nebude bavit ta "pohádková první knížka".

Dále můžu doporučit Hobita. Je to nádherný pohádkový příběh a je taky velmi vtipný i poučný.

doplněno 24.11.12 02:26:

Jinak ještě - dávat jedenáctileté dívce knížku o sportech a "pocitu vítězství" je podle mě trošku... krok vedle a může to nadělat víc škody než užitku.

K těm koním - pamatuji si skvělou ságu... jmenovalo se to Dívky v sedlech a mělo to spoustu dílů (ale byly krátké). Bylo to o kamarádkách (11-14 let), které pracují s koňmi a prožívají různá dobrodružství.

ludak*
hodnocení

Já to vidím tak,že určitě je fantazije a nauka o láskách v tomto věku důležitá,a však jsem názoru že je toho všude dost a proto se pídím po něčem jiném a tím pádem užitečnem.Mě vadí nekonečné seriály o ničem a filmové komedie bez nápadu na nový humor.Berte to jen jako příklad,že ji nechci dát něco co je všude kam se člověk podívá.

Jinak se omlovám že vám tu motám hlavu svími nápady.Děkuji za každý komentář.

Ano, zapomněla jsem zmínit - není to o lásce jako mezi mužem a ženou. Je to o lásce k rodině (tedy, především k rodičům) a také o lásce přátelství. Myslím, že Harry Potter, ať už je jakkoliv nedokonalý nebo v některých ohledech nelogický, děti vede správným směrem - milovat své rodiče, být věrný svým přátelům, pomáhat, ale nenechat se ponižovat, věřit v naději a přátelství a také to, že nezáleží na tom, jak někdo vypadá nebo se zpočátku chová, protože ve skutečnosti může být úplně jiný. Učí nás, že není "cool" se někomu smát kvůli účesu nebo tomu, když je trošku "hloupější", protože každý jsme nějaký a můžeme být zase dobří v něčem jiném. Možná je škoda, že už viděla film a má to tak "vyspoilerované", ale pro děti je to velmi, ale velmi vhodná četba.

To samé, jak jsem říkala, Hobit - o přátelsví, lásce k druhým, ale nenechat na sobě štípat dříví.

Pro děti jsou také dobré třeba Letopisy Narnie, ale tam je to už trochu do náboženské metafory.

askmenow*

Do Harryho Pottera bych dnes nešla. Sama jsem tak nějak rostla s postavami, ale to bylo to kouzlo. Dnes, když děti vidí knížku dřív, než si přečtou film, přijdou o to nejlepší - o napětí, jak to dopadne a o možnost vysnít a představovat si celý ten svět podle svého.

hodnocení

2x

Dobrý den. Je to přesně, jak píše nahoře Hop. Je důležité vědět, co jedenáctiletou dívku zajímá? Vím to podle své dcery, která chtěla jako holka mikroskop. Dělala si pokusy. Četla jen technické časopisy. Vnučka od školky maluje. Nyní už maluje na plátno. Čte knihy, kde jsou zvířata, vše o stavbě jejich těla a podobně. Nejraději maluje zvířata v pohybu. Chtělo by se podívat k té dívce do pokoje, jaké má záliby, nebo se zeptat její kamarádky, co se jí líbí. Může se také stát, že dívka, nebude chtít číst vůbec nic. Jen můj názor.

ludak*
hodnocení

Jak sem již napsal,chtěl bych jí rozšířit obzor a to nenásilnou,zábavnou formou.Hop se dobře trefil do koní.V pokoji má jednoho namalovaného přez celou zeď.Rád bych ji daroval třeba knihu o koních ale chci aby se dozvěděla víc,jelikož už samozřejmě knihy o koních má.Myslim,pokud mě chápete,že jí nemohu dát knihu plnou těžkých odborných výrazů s řešením nějaké těžké problematiky pro dospělé.To by myslím nemělo moc úspěch.Musí to být v určité formě vzhledem k jejímu věku.

Věřím že nějaká taková kniha bude.Jde o to ji najít.

Má představa je,že to může být cokoli pro ni nového.V tom já vidím to pozitivum.

askmenow*

Stačí se podívat na web ;) Hned po několika kliknutích (pro děti - enycyklopedie) cmy vyskočilo tohle, což nevypadá vůbec marně neoluxor.cz/... - Samozřejmě doporučuji na to zajít mrknout, abyste viděl, jak kniha vypadá, zda za to stojí a zda není vyloženě pro malé děti.

doplněno 24.11.12 03:01:

Další: neoluxor.cz/...

doplněno 24.11.12 03:05:

A já z naučných knih v jejím věku měla ráda takovéto, kde byla spousta zajímavostí z různých oborů:

neoluxor.cz/...

neoluxor.cz/...

neoluxor.cz/...

Vás zajímal sport:

neoluxor.cz/...

Osobně bych považovala za přínosné:

neoluxor.cz/...

... a to jsem došla jen na 10. stranu z 26 stran dětských encyklopedií.

doplněno 24.11.12 03:06:

Z beletrie, jako krásnou vzpomínku na podobný věk, doporučuji: neoluxor.cz/... - těší mě, že se stále vydává

doplněno 24.11.12 14:38:

Teď na to koukám, že odkazy nefungují (ani ten váš), naštěstí je v adrese jméno knihy, tak se to dá dobře dohledávat.

Chápu, že máte od knihy velká očekávání, ale bacha na to, ono méně je někdy více. Pokud vaše sestra není sportovně založená, Kniha sportů bude jen někde ležet.

ludak*
hodnocení

Díky.Odkazy sice nejdou,ale dohledal sem si to.Obrázková kniha za 200kč s cca 60 stranami právě není to co hledám.Ale narazil sem aspoň na toto neoluxor.cz/... kde tedy není bohužel ani stručný popis co kniha obsahuje.Nicméně ji zkusím najít v knihkupectví a omrknout.

Zřejmě nemá cenu hledat to co chci mezi dětskými knihami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]