Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smetana na čerstvém mléce

Od: eva1 odpovědí: 7 změna:

Kupuji od sousedky čerstvé mléko od krávy, protože ho dávám malým dětem, tak ho převářím, jenže když se mi na něm udělá škraloup( který by u nás nikdo nepolkl) , seberu zároveň i smetanu. Dá se nějak vyřešit, abych se škraloupem nesebrala i smetanu?

Děkuji!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

maci11
hodnocení

0x

Škraloup je smetana .Vyřešíte to jedině ,když necháte mléko do druhého dne v lednici .Smetana se vystojí,seberete ji a potom mléko převaříte.

hodnocení

0x

já když převařím mléko, chvíli počkám, než se vytvoří škraloup, potom ho chytnu mezi palec a ukazovák a slupnu jak lahůdku.. já si pochutnám, žena ho nesnáší... škraloup je podle mne ochlazený tuk... na povrchu je docela tuhý, stáhnu ho bez problémů a bez smetany...

na nesvařeném mléce jsem to nezkoušel, nevím...

doplněno 28.11.11 17:28:

dobře, že mne sebod doplnila... myslím, že při vaření mléka se vysokou teplotou tuk ve smetaně či mléku rozpustí a vyplave na povrch, kde později vychladne a "ztuhne"...

bóže, když vzpomenu na naši Malinu, na sedmičky sklenice plné smetany, kterou bylo do jídla třeba ředit třeba i vodou, a kolikrát se ohnula i lžíce při dobývání smetany ze skla... aúúúúú už je to dávno... dnes už nemám sílu na to ohýbání lžíce *smich*

sebod*

hejkálku. Škraloup je opravdu "uvařená" smetana. No, ono máš malinko pravdu i Ty ;). Smetana je vlastně takové hodně tučné mléko :)

arakain77*
hodnocení

0x

taky dětem převařuji mléko z kravína super kvalita a cena chut ,mléko zahřeji ani né do úplného varu někdy se vaří i 5 minut záleží jak to stíhám pokud mě děti nezdrží ale pokaždé mléko přecedím abych zachytila sražené bilkoviny z mléka a dám mléko ochladit do dřezu občas promýchám v ledničce vydrží 3-4 dny jinak dcera toto mléko pije ode 2 let někdy i nepřevařené a zatím žádný problém nebyl .mnam

lui*
hodnocení

0x

Možná by pomohlo mléko nevařit, ale udržet ho s pomocí teploměru a vodní lázně někde kolem 80-85°C, myslím, že 5-10min na zničení bakterií stačí. Ale nikdy jsem to nezkoušel, protože mě škraloup chutná. A nevím tedy ani, jestli tenhle můj nápad pomůže od tvoření škraloupu.

hodnocení

0x

Mnoho lidí, mnoho chutí. Já bych škraloup nepozřela ani v bezvědomí! Ale co takhle mléko nepřevářet? Čerstvé je daleko lepší, než svařené, je v něm ta smetana a vůbec. Vím, je to kvůli případným mikroorganismům, ale pokud má paní pěkný zdravý chov a udržuje zvířata v čistotě, raději bych si opravdu dala syrové, než svařené. Na zdraví.*pivo*Jaga.

V jedné vesnici v okolí prodává pán čerstvě nadojené mléko každý den v 16 hodin. Je samá smetana a litr stojí 10 korun! *palec*To není ta bílá voda z krabic. Nevýhodou je, že obě cesty jsou asi 16-18 km, takže si ho dopřejeme jenom občas.

eva1
hodnocení

Díky za rady, dnes nechám čerstvé mlékodo zítřka ustát, seberu smetanu, a pak ho převařím, to je asi to nejsnadnější řešení. Díky všem a ať nám krávy přejou;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]