Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upravovat topinambury?

Od: babajaga® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, koupila jsem si několik topinamburů a příští rok je chci zasadit. Pokud se mi zadaří a něco z nich vyroste, můžete mi poradit nějakou jejich dobrou kuchyňskou úpravu? Jsem diabetik, zkusila bych udělat něco pro zdraví. Děkuji všem - Jaga.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

polinek*
hodnocení

4x

Jsem také diabetik a pěstuji topinambury. Nemají sladkou chuť ,mi to nepřipadá. Hlízy ,které sklidíte jsou tvarem jako zázvor

a já je čistím kartáčkem na zuby,každou skulinku,,jsou členité.Pořádně je umyji a jen chvilku povařím. Loupou se špatně ,ne jako brambory,,jejich členitost tomu vadí. Ale brambory se vaří cca5-8min. nejsou sice stejnoměrně uvařené ,podle velikosti a nesmí se déle vařit,nebo je máte na kaši i se slupkou. Slupka pokud jsou dobře umyté,je můžete jíst i s ní. Já je oloupu a ,které se rozvaří nevadí seškrábnu od slupky a tak postupuji se všema. Dělám si z nich salát ..bsez cibule a bez nálevu,,bylo-by to řídké.

Kupuji si do nich Sojanézu-/majonéza bez chol. a konzervantů/ jinak přidám hrášek ,dušený salám pokrájený,okurek,dia hořčici ,vajíčka,,mrkev ...sůl ,,,,,,,a máte salát daleko lepší než z brambor. Pokud se vám top.převaří můžete přidat normální brambor,ale úměrně. Toho salátu se můžete klidně najíst dosyta a nevyskočí vám cukr.. Jinak je můžete použít i jako syrové,,ale to nedělám Pak jako kaši.

Pokud máte prostor k sadbě,můžete je zasadit ihned. A na podzim příští rok jak vykvetou a vyrostou do 3m výšky již sklidit. Kvetou jako malé slunečnice Já mám právě udělaný salát a nemohu se ho dojíst. Tak vám přeji hodně úspěchu v pěstování a určitě budete spokojena Polínek

doplněno 29.11.11 00:12:

,,můžete i jako salát za syrova ,,,syrové se také jí..proto nevadí,jak nejsou stejnoměrně uvařené.

jabraka*
hodnocení

2x

Babčo.dělal jsem je jako brambory,akorát je o zvyk,že jsou sladké.Je z nich i dobrý bramborák,ale lepší je napůl s normálními bramborami.Hrozné je opracování,povrch je strašně hrbaty.Chce to jim dát hodně kvalitní kompost,aby pořádně hlízy narostly.

JABRAKA

iiiiiva
hodnocení

0x

jo, já tím krmil králíky a ty jsem potom upekl na divoko.

Chutná to jak sladká řepa

sargo*
hodnocení

0x

Mám tyhle věci ráda zapékané - prostě s rozličnou zeleninou hodit na plech a občas zamíchat, chvíli před koncem přidat sýr.

Pěkný článek je tady: cuketka.cz/...

hodnocení

Děkuji všem a mám ještě jeden problém. Jsou TOPINAMBURY totéž, co BATÁTY? Viděla jsem batáty včera v prodeji v Globusu v oddělení zeleniny, vypadaly trochu jinak, než ty topinambury, ale prodavač o tom nevěděl vůbec nic. Je to stejný plod, nebo ne? Díky. Jaga.*slunce*

polinek*

,,nejsou,,Topinambury jsemm ještě neviděla v prodeji nikde. Dříve se dávaly pro dobytek jako krmivo ,ale byla zjištěna jejich hodnota.

Jsou ještě JAKON ,,to je také brambora,ale tu nepěstuji .A jako cukr,,můžete si napěstovat STÉVII i doma v květináči. a i nasušit.

cesmina*
hodnocení

0x

Topinambury jsou vlastně druh slunečnice a batáty jsou něco jiného .Říká se jim sladké brambory.Prodavači kolikrát nevědí co vlastně prodávají.Cesmína

vlbroumova
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]