Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koupila jsem si několik topinamburů a příští rok je chci zasadit. Pokud se mi zadaří a něco z nich vyroste, můžete mi poradit nějakou jejich dobrou kuchyňskou úpravu? Jsem diabetik, zkusila bych udělat něco pro zdraví. Děkuji všem - Jaga.
Jsem také diabetik a pěstuji topinambury. Nemají sladkou chuť ,mi to nepřipadá. Hlízy ,které sklidíte jsou tvarem jako zázvor
a já je čistím kartáčkem na zuby,každou skulinku,,jsou členité.Pořádně je umyji a jen chvilku povařím. Loupou se špatně ,ne jako brambory,,jejich členitost tomu vadí. Ale brambory se vaří cca5-8min. nejsou sice stejnoměrně uvařené ,podle velikosti a nesmí se déle vařit,nebo je máte na kaši i se slupkou. Slupka pokud jsou dobře umyté,je můžete jíst i s ní. Já je oloupu a ,které se rozvaří nevadí seškrábnu od slupky a tak postupuji se všema. Dělám si z nich salát ..bsez cibule a bez nálevu,,bylo-by to řídké.
Kupuji si do nich Sojanézu-/majonéza bez chol. a konzervantů/ jinak přidám hrášek ,dušený salám pokrájený,okurek,dia hořčici ,vajíčka,,mrkev ...sůl ,,,,,,,a máte salát daleko lepší než z brambor. Pokud se vám top.převaří můžete přidat normální brambor,ale úměrně. Toho salátu se můžete klidně najíst dosyta a nevyskočí vám cukr.. Jinak je můžete použít i jako syrové,,ale to nedělám Pak jako kaši.
Pokud máte prostor k sadbě,můžete je zasadit ihned. A na podzim příští rok jak vykvetou a vyrostou do 3m výšky již sklidit. Kvetou jako malé slunečnice Já mám právě udělaný salát a nemohu se ho dojíst. Tak vám přeji hodně úspěchu v pěstování a určitě budete spokojena Polínek
doplněno 29.11.11 00:12:,,můžete i jako salát za syrova ,,,syrové se také jí..proto nevadí,jak nejsou stejnoměrně uvařené.
Mám tyhle věci ráda zapékané - prostě s rozličnou zeleninou hodit na plech a občas zamíchat, chvíli před koncem přidat sýr.
Pěkný článek je tady: cuketka.cz/...
Děkuji všem a mám ještě jeden problém. Jsou TOPINAMBURY totéž, co BATÁTY? Viděla jsem batáty včera v prodeji v Globusu v oddělení zeleniny, vypadaly trochu jinak, než ty topinambury, ale prodavač o tom nevěděl vůbec nic. Je to stejný plod, nebo ne? Díky. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.