Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes nedaleko od nás lovili rybník, tak jsem zajela koupit kapříka pro sebe a taky pro rodinu dcery. Měli pěkné a když mi jeden z chlapů nabídl, zda je chci zabít, souhlasila jsem. Zabít je sice umím, ale dělám to nerada. Praštil oba do hlavy velkým dřevem, to bylo vše, nezapíchl je. Dala jsem každého do jednoho kbelíku. Doma jsem zjistila, že jeden kapr krásně vykrvácel, na dně kbelíku bylo plno sedlé krve. Druhý kbelík byl čistý, kapr vůbec nevykrvácel. Asi jen do dutiny břišní, žluté břicho se mu zbarvilo místy dočervena. Toho vykrveného jsem dala dceři, druhého jsem si nechala. Po naporcování nejsou porce pěkně světle růžové, jako vždycky, ale spíš dočervena, místy až dohněda. Je to taková nehezká tmavá barva, na jakou nejsem u kapřího masa zvyklá. Pokud porcičku zmáčknu prsty, objeví se vždycky malá kapička krve.
Zajímalo by mě, zvláště od rybářů, zda to, že ryba nebyla vykrvácená, není na závadu a neodrazí se to na chuti masa. Kapra připravuji nejčastěji po novohradsku, po mlynářsku, po ukrajinsku, či klasicky obalovaného a smaženého. Kdybych to věděla, jací "odborníci" zabíjejí ryby, udělala bych to opravdu raději sama. Předem děkuji. Jaga.
Neumím zabíjet zvířata, mám je totiž rád živá. Ale kapry (většinou hned dva) si vždy zabíjím sám od okamžiku, kdy jsem si kupovanou rybu nechal zabít prodavačem. Jeho konání jsem nakonec hodnotil tak, že jsem mu důrazně upřesnil, že jsem chtěl ryby zabít, nikoliv ubít...
Jak to tedy dělám? Naleji si panáka slivovice. Pak vylovím z vody pomocí utěrky nešťastníka a položím ho břichem dolů na dřevěnou desku. Počkám, až manželka odejde a tupou stranou sekáčku udeřím na zadní část hlavy ryby. Zatím vždycky znehybněla! a pak ostrou částí sekáčku proříznu páteř za hlavou, rybu položím na bok a přeruším páteř i v ocasní části. Při tom se někdy mrskne, ale to už jsou jen nervy... pak přijde ten panák a dál už je to jen o lásce k rybímu masu.
jj přesně...teď jsme lovili náš rybník a vyučenému rybáři jsem to musel ukázat...některým lidem dost vadilo že toho kapra jen praštil...holt mladej a nezkušenej jinak krev nevadí ,pokud rybu zpracujete co nejdříve (myslím vykuchat ,vyčistit)
Ahoj. Správné zabití ryby - úder do hlavy-omráčení a naříznutí žaberních oblouků-vykrvení. Ovšem pokud ryby vykrvená není tak to nevadí. Vezměte si třeba mořské ryby, zvlášť ty menší. Kdyby měli každou zabíjet tak se z toho zblázní a prakticky je to nemožné. Ryba je jedlá pokud jsou žábry ještě růžové. M.
Dobrý den, děkuji Vám všem za rady, maso zpracuji co nejdříve, ale už z něj nemám takovou radost jako jindy, není tak pěkné světloučké, růžovoučké. Příště to raději udělám sama, i když mi je těch potvůrek dost líto. Také omráčím paličkou a přetnu páteř. A ten umělec mi ho opravdu spíš utloukl.
Jinak speciální ocenění panu "strejci". Nápad s panákem slivovice nemá chybu a od teďka jej začnu praktikovat. Hlavně ale až po omráčení kapra, to aby paličkou náhodoupak nedostal mezi oči děda, přidržující kapříka za ocas. Jaga.
Můžu něco dodat ještě z jiného konce? Až rybu vykucháte, neodstřihávejte nebo neodřezávejte ploutve a zvláště pak hřbetní ploutev. Je třeba položit nůž špičkou ke hřbetu, podél ploutve zaříznout co nejhlouběji po celé délce ploutve podél kostí, které ploutev drží.. Z obou stran a ploutev se spoustou kostí vytáhnout. A totéž s břišními ploutvemi. Pohnout s nimi a kouknout, odkud kam vedou kosti pod ploutví. To celé vyříznout. Ušetříte si spoustu vypreparovávání při jídle.
Táta chytal ryby po celý život a když já jsem se naučila chodit, chodila jsem s ním. A pak s přívěsem k vodě, pruty ve vodě, oheň za zády a čaj s rumem v ruce. Nebe na zemi!
Kuchání ryb byla většinou moje práce od časného dětství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.