Nejste přihlášen/a.
Rýže z něj je zdravější, protože neztrácí nutriční hodnoty a výživné látky, jeho obsluha je jednoduchá. Díky automatickému chodu si hrnec sám nastaví optimální dobu vaření, a tak má rýže vždy správnou konzistenci i chuť, je nerozvařená a sypká, nelepí se a obsahuje to, co má. Vnitřek hrnce má totiž teflonový povrch, který zajistí rovnoměrný ohřev, a tak si také rýže udrží v hrnci dlouho potřebnou teplotu k podávání. Jeho pěkný design dovoluje i podávání přímo z hrnce. A tento hrnec není vhodný pouze na rýži! Uvařit a ohřát v něm lze i jiné potraviny _ například knedlíky nebo kaši, polévky, těstoviny, zeleninu i mnoho dalšího. Údržba hrnce také není nic složitého _ víko umývejte navlhčenou utěrkou a vnitřní část houbou na mytí s trochou prostředku na mytí nádobí
Jak na to?Do hrnce se nasypte opláchnutou rýži, zalijte ji vodou po zvolenou rysku a nastavte hrnec na požadovanou funkci. Hrnec je plně automatický, sám si určuje dobu varu a pak přechází na neomezené přihřívání, rýže tak zůstává neustále teplá. A to není vše. Mnohý hrnec má také funkci časovače, jímž můžete navolit dobu, kdy potřebuje mít rýži hotovou. Čili lze do hrnce předpřipravit rýži k vaření 1 až 12 hodin dopředu. Ve vnitřní části hrnce se nachází 5 rysek, určujících množství vody, jež je nutno přidat k rýži podle druhu: První ryska je na bílou rýži, druhá na tmavou, třetí na lepivější druhy a rysky 4 a 5 na rýži z ovesných vloček. Doba varu je odlišná dle počtu odměrek rýže a jejího druhu. Může se zdát mnohem delší než u běžného vaření v klasickém hrnci, ale v tom je právě ten "fígl", jelikož dlouhým a pomalým varem se uchovají v rýží všechny nutriční hodnoty, výživné a minerální látky. Proto je takto vařená rýže pro lidský organismus mnohem zdravější.
Právě včera jsem si objednávala nový hrnec na rýži. Já v tom svém vařím už asi sedm let, ale ta vnitřní nádoba s teflonem, se mi docela "odrbala", teflon je hodně poškozený a tudíž zdravotně závadný. Dám Ti přesný postup. Máš určitě odměrku na rýži, ta je součástí hrnce, ale i kdybys neměla dáš šálek rýže, jednou propláchneš, myslím rýži jasmínovou, a zaliješ vodou jen tak, aby nad jejím povrchem byla voda tak na dva prsty, přibližně. Zapneš a čekáš. Víc nic. To si vychytáš sama. Mně to ukazoval jeden Vietnamec. Oni rýži nesolí, já trochu ano a dávám k ní i bylinky. Jde v tom hrnci pochopitelně uvařit i jiný druh rýže. Když dávám obyčejnou, někdy zakápnu nějakým voňavým olejem. Rýže se ti nikdy nepřevaří. Jakmile vstřebá všechnu vodu, hrnec se automaticky přepne do stavu udržování teploty. Já vždycky vezmu špachtli, rýži lehce promíchám, hrnec vypnu a rýži v něm nechám dojít. Je výborná. Už bych se bez hrnce neobešla. Zítra mi ho přivezou, nemohu se dočkat. Suzy.
suzy, toto je skvělý nápad! Koupím ho mladým pod stromeček.Odkud jste ho objednala a jaký? Máte zkušenost, já ne. Nevěděla jsem, čím se mladým zavděčím a toto je beeezva řešení. Rýži vaří stále.
Právě mi ho přivezli a už je rýže nejen uvařená, ale i snědená. Byl výýýborná, tak, jak jsem zvyklá, i když hrnec je trošičku jiný. Objednala jsem ho na internetu. Vyťukej si "hrnec na rýži" na vyhledávači a vyskočí Ti několik prodejců. Ceny jsou různé. Já koupila OBH Nordica 6321. I s dopravou až do domu, mě to vyšlo na 738kč. Zadej na dobírku a dopravu DPD. Ještě se sem za chvilku vrátím a doplním podrobnosti, ale musím se tam jít znovu podívat a řeknu Ti od které firmy to je. Měli ho totiž v akci a bylo to určitého data, nebo vyprodání zásob. Měli ho i jinde, ten samý, ale cena byla jiná. Zatím pa, jdu nato. Suzy. Pak Ti ještě napíšu postup vaření, je to tam jen ve švédštině, finštině, norštině a dánštině.
Tak je to přes firmu MALL.cz Mají ho stále, teď jsem tam koukala. Hrnec 599 kč., 99 kč. dovážka až domů přes DPD, 40 kč. za dobírku. Celkem 738kč. Jinde je ten samý a dražší. Pak je tam také o čtyřicek korun levnější, ten samý, ale mají přerušenou dodávku zboží. Nějaký problém. Tak jelikož používám většinou jasmínovou rýži, proplachuji pouze jednou, tak mě to naučil jeden Vietnemec. Zaliju studenou vodou na dva prsty nad rýži a osolím. Dáš do zásuvky a stiskneš páčku dolů na COOK. Víc si toho nevšímám. Když je rýže uvařená samo se to přepne do pozice Warm. V té chvíli ji lehce načechám plastovou lžící, je součástí hrnce a ještě chvilku nevypínám, asi tak pět minut. Ale můžeš jí tam nechat dlouho, bude se jen udržovat teplá. Já to nedělám, protože ji většinou hned jím a taky nechci plácat elektriku nadarmo. Jo a zapoměla jsem dodat, že někdy tam přidávám pár kapek dobrého oleje. Mám všelijaké. česnekový, sezamový, arašídový a samo, že olivový. Také někdy přihodím trochu podravky, nebo můžeš dát i jiné koření, papriku, nebo kari, uvidíš, že za chvilku budeš sama vymýšlet to, co Ti bude chutnat nejlépe. Já ji mám kolikrát jen tak, bez ničeho, jenom ochucenou některým z olejů a podravkou. A jak je dobrá. Kdyby Ti něco nebylo jasné, ráda doplním. Hrnec doporučuji. Jakmile se s ním naučíš zacházet, už nikdy nebudeš jinak rýži vařit a jiná Ti chutnat nebude. Kolik přesně vody na rýži je těžké popsat, mně to ukazoval názorně ten Vietnamec. Ale je to opravdu tak ty dva prsty nad rýži. To vychytáš sama. Tak hurá do objednávky. Ahoj Suzy.
doplněno 18.11.11 13:33:Viděla jsem, že ho chceš kupovat synovi k vánocům, ale doporučuji ti ho koupit také sobě, pod ten stromeček. Litovat určitě nebudeš a budeš to mít za jedny peníze, protože dva hrnce, nebo jeden, platíš stále jen 140kč.
Suzy, díky za typ. Objednat ho umím, ale šlo mi o konkrétní značku a konkrétní firmu. Pan Alzhajmr a pan Parkinson mě sice už pozorují, ale ještě nepřišli na návštěvu :D Mám kliku
Přeji krásný víkend
Ahojky babko. To já zase soudila podle sebe. Já než jsem odeslala první objednávku, tak naštěstí přišel syn a koukl co to vyvádím, a zjistil, že jsem odklikla jednu a tu samou pánev 6x. :D už jsem z toho byla celá zpocená, protože jsem to vlastně chtěla vymazat a místo toho se mi načítaly další a další pánve. Ono se to ani nedá vysvětlit, co já dokážu něky za blbinu. A to se mi ti "dva kámoši", o kterých píšeš, také zatím vyhýbají. Ačkoliv...kdo ví
Neboj Stani, povede. Ale jestli máš nějaký jiný druh, než je ta jasmínová, bude to třeba vyzkoušet. Ale za chvilku to budeš umět. To uvidíš, když bude trochu tvrdá, tak potřebuje dát více vody a naopak. Tu vodu můžeš přidat, i když se ti hrnec přepne do automatického ohřívání a podle Tvé chuti to nebude ještě on. Klidně přidej trochu vody, lehce promíchni a páčku dej znova dolů. Ahoj a hodně zdaru. Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.