Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Libeček - co s ním?

Od: babajaga® odpovědí: 7 změna:

V rubrice "Rostliny" se objevil dotaz na libeček. Všichni jsme se shodli, že je to prima bylinka. Já si libeček na zimu suším. Dávám jej vyvařit do polévek, čerstvý přidávám do vody při vaření brambor. Myslím, že by se také nic nezkazilo, kdyby se jím za syrova ozdobily chlebíčky či nějaká studená mísa.

Zajímalo by mě, jak používáte libeček vy. Dá se použít ještě nějak jinak, než jsem vzpomínala? Mám ho totiž veliký keř a spotřebuji ho poměrně málo. Kam ještě jej mohu přidat? Předem děkuji za tipy. Jaga.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Ny ho taky dáváme převážně do polévek. Našel jsem ale tohle (zdroj: recepty-cz.cz/... léčivá rostlina působí na vylučování trávicích šťáv. Mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce a jater. Jako koření se používá v malých dávkách, je příliš aromatický. Přidává se do hovězích vývarů, do bramborové a hovězí polévky. Jako koření se používají převážně listy, které voní po polévkovém koření.V kuchyni má nepostradatelné místo v dochucování polévek, na jednu polévku nám stačí 2 listy, libeček je velmi aromatický, můžeme ho přidat k vývarům, do bramboračky, do hrachové polévky i do všech zeleninových polévek, do jarních salátů, velikonoční sekané, i k jiným druhům masa. Dodává jídlům aromatickou masovou příchuť. Zmínka o libečku je i v herbáři abatyše Hildegardy, která jej doporučuje jako lék proti mnoha nemocem, počínaje zimnicí a konče žloutenkou. Dříve byla v Čechách tato rostlina velmi oblíbena, pěstovala se na všech zahrádkách.doplněno 26.10.11 11:45: My ho taky...doplněno 26.10.11 11:54: A ještě rada z labuznik.com:Libečkové kořeníKdesi jsem četl následující recept:vezmi libečku tři hrstě, na nudličky pokrájej, hustě zasyp solí a v moždíři pomačkej paličkou, napěchuj do sklenice _ potud citátZkusil jsem a mohu jen doporučit. Po měsíci je to stálezelenej utrejch, hořkej, přesolenej, ale stačí přidat jen málo a lidem chutná, že se ani neshánějí po lahvičkách s magi. Jsem kuchař v zájezdním hostinci a vařím postaru. Nemám rád prášky, pasty, příchutě, proto přidávám toto koření do polévek. Do všeho samozřejmě nepasuje. Rád bych si udělal zásobu na zimu. Tuším, že obsah soli by měl být nad 20%, jen nevím, zda je nutné koření stabilizovat. Kvasit asi nemůže, ale plíseň bych nerad...Děkuji a zkuste, právě teď je libeček nejlepší

cacab*
hodnocení

2x

Libeček je zelené Maggi. Kam dáte maggi, tam místo něj libeček. Matka ho dávala když vařila ovar, manželka ho občas přidá do guláše a i pod pečeeným masem není špatný.

olaf71*
hodnocení

1x

ochutnala jsi ho někdy syrový? zdobit tím něco možná tak pro oči,ale chuťově se to nedá srovnat např. s kudrnkou. já mám také velký keř a dokonce dva. prostě je ostříhám a těším se na čerstvý jarní.

hodnocení

0x

Jagusko, dalsi pouziti me nenapada, spis jen doplneni, my ho mame na mrazaku

cyril*

Já uvnitř - tam o něco déle vydrží! ;)

hodnocení

0x

Jak je možné, že mluvíte o obrovských keřích, když já ubohá mám dva umrněné keříčky, téměř bez listů. Zasadila jsem odkopky už vloni, a ani vloni, ani letost se mi vůbec nerozrostl. Jsem z toho nešťastná, protože i já ho miluji. Má se to něčím hnojit? Když jsem se sem nastěhovala, byl tady v rohu zahrady taky veliký keř, ale postupem času úplně zanikl, asi tak během tříl let. Poradí mi někdo, co s tím mám dělat? Jagi, tys to viděla, proč mi neroste? Díky Suzy.

lidus*
hodnocení

0x

Zcela jistě do vývaru a já ho dávám v podstatě do každé zeleninové a luštěninové polévky a do brambor, někdy i do rýže ale to nás moc neoslovilo. Libeček má svou chuť a je až dost aromatický a tak i když miluju chleba s máslem a petrželovou natí s libečkem mi to nechutná. Zkusila jsem ho dát i do nádivky ale také to nebylo ono. Nesuším ho, mražený je podle mě lepší. Keře mám rovněž velké a nijak se o něj nestarám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]