Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
měla bych malý dotaz. V poslední době jsem tak nějak zjistila, co všechno je se mnou v nepořádku - znáte to, když jde jeden k doktorovi. No, už se stalo a byla jsem nucena hodně změnit své stravování. Přestože jsem jedla poměrně zdravě, vysoký cholesterol (zřejmě dědičnost) mě přinutil hodně přitvrdit a nyní mě dr. navrhla test na potravinové alergie. Dokázala jsem se přizpůsobit cholesterolu, myslela jsem, že zvládnu i tohle - ale jsem v koncích. Už jsem strávila hodiny v obchodech i na internetu hledáním celozrnného pečiva, které neobsahuje ŽITO ani SOJU. Kromě alergie na pyly, roztoče (léčím se), trávy, plevele, chemikálie mi teď přibyly tyto potraviny - jablka, banány, čaj , fazole, kmín, olivy, vepřové maso, treska, žitná mouka a sója.
Už tím cholesterolem se můj jídelníček omezil na zeleninu, ovoce, ořechy, sojové výrobky a libové maso, ryby, jogurty, celozrnné pečivo... Teď abych ještě půlku vyškrtala
ALE MŮJ DOTAZ ZNÍ:
Existuje nějaké celozrnné pečivo, ve kterém není žito ani sója?! Něco co můžu koupit nebo aspoň upéct?! Už několik dní jsem nejedla pečivo...
Zjistila jsem, že žito je i v "pšeničném" pečivu a to nechtějte vědět, v čem všem je sója - kromě minerálky snad ve všem.
Řeknu ti, máš docela originální skladbu
Asi nemáš domácí pekárnu, když se takhle ptáš? Možná by stálo za to si ji pořídit, práce je s ní pohodlná a záhy zjistíš, že je to omezení, kterým nebudeš nijak strádat. Jen asi budeš péct maličko častěji, protože věci se žitnou moukou vydrží déle. Dobře se peče třeba z grahamové mouky, chleba i rohlíky. Nebo můžeš sáhnout v obchodě přímo po bezlepkovém pečivu.
No to mám
Pekárnu nemám, ta mi tu ještě chybí, už tak není kam co dát
Na bezlepkové pečivo jsem koukala, bohužel co jsem viděla, je v něm sojový lecitin - jako ve všem... navíc bych potřebovala celozrnné - z bílého mám totiž ještě zácpu, to jsem se bála říct, aby si někdo nemyslel, že už přeháním :D
Na radu známého jsem koukala na recepty pro pekárny, ale celozrnný chleba bez žita jsem tedy nenašla a že jsem toho prošla...
Nakonec se budu muset smířit s bílým Ach jo, a to jsem se snažila jíst tak zdravě
Aha, ta grahamová mě nenapadla, já hledala celozrnnou, díky!
Ále, však jí někam nacpeš, napiš Ježíškovi, ale ať si pospíší a dá ti ji k vyhlášení samostatnosti Československa
Zrovna už tu koukám na recepty, to mi neříkej, že není celozrný bez žita? Ono hlavně: když do toho trochu přijdeš, rychle zjistíš zákonitosti, jak ty mouky míchat a v jakém poměru s ostatními věcmi, a vychází to dobré, i když to není podle žádného receptu. Když je tam žitná, prostě dáš jinou. Ta navrhovaná grahamová je právě celozrná, navíc s otrubami - to by ti na to trávení mohlo dělat dobře? - a používá se i samostatně bez míchání s jinými. Moc dobrá je i špaldová, kdybys nechtěla jenom pšenici, pak hrozně moc zdravá amarantová... Klasika to není, je třeba si zvyknout na chuť, ale není to zase tak exotické, aby to snadno nešlo
Bez pekárny: cerealie.eu/...
doplněno 06.10.11 21:43:Jo už vidím dodatek, začala jsem to psát už před tím Určitě ji zkus (a dej vědět, jak to dopadlo
), myslím, že ti to bude chutnat, je trochu specifická, ale ne moc
S máslem posolené... mmmm.
Moc pěkný přehled pro začátek: domacipekarny.dama.cz/...
Moc děkuju, budu o tom přemýšlet (možná mi nic jiného nezbyde, i když už teď nevím kam dřív skočit).
Já už kdysi chtěla péct a četla jsem, že snad ani chleba bez žita nejde. Tak snad jde
Jo chleba s máslem ... Škoda, že na máslo se kvůli cholesterolu nesmím ani podívat :D
Uá. Ale v másle je ten zdravý! A nelze bez něj žít! A vůbec, vysoký cholesterol je lékařská pověra
Bez žita se dá péct docela určitě, vůbec to není problém. Jen ti to bude rychleji tvrdnout (prostě - týden nevydrží - ale to on nevydrží tak jako tak, je moc dobrý ), takže vybírej pekárnu, aby uměla dobře i malé bochníčky - což by mělo být v pohodě
Upéct si chleba je s trochou zaběhnuté rutiny otázka na pár minut práce
(Safra, dostala jsem na něco hroznou chuť... o jídle psáti, noční neštěstí si přivésti
)
Ale stejně, ty tvoje alergie jsou divné. Nemá to nějaký společný jmenovatel? Nevím, nemocná játra, levý palec u nohy, cokoli? Nadbytek něčeho chemického v krvi, něco takového? House na tebe
Tak to netuším a House beru, pošlete ho sem Možná psychika? Nevím. O žádné další závažné nemoci nevím, i když pár drobnějších by se našlo :D Jo, cholesterol v másle je obzvlášť zdravý :D Takže si namažu upečenej chleba asi vodou, páč v margarínech a všem ostatním je zas soja
A že mi zakázali čaj, to jsem ještě taky nerozdejchala. Ani ovocnej nemůžu zase kvůlivá jabku
Já myslím, že alergie má dneska skoro každej, akorát to třeba neví. Na mně se doktorka koukala zcela znuděně :D a ne jako že to ještě neviděla. Řekla, že to neni tak hrozný
Jaký čaj nemůžete? Všechny nebo jen některé? Ovocný se dá i bez jablek. Můžete si vyrobit "pečený babiččin čaj"viz recept pecenycaj.cz/... .. Můžet do něj dát jakékoliv ovoce v jakémkoliv poměru. Takže jablka klidně vynechejte. Šípkový čaj také koupíte bez jablek. A mrkněte se na čaje zn. Twinings. Já mám doma např. zázvor&citron a jablka neobsahuje.
Toho, co můžete z hlediska cholesterolu, je dost! A bez toho, na co máte alergie, je váš seznam i přesto velmi bohatý. Kuřecí bez kůže, libové hovězí, krůtí maso, králík, telecí, bažant, zajíc, srnčí, pštrosí a ryby... a těch je dost!
Když jste alergická na sóju, tak sójové výrobky pro snížení cholesterolu asi také nesmíte... nebo ano? Viz váš seznam.
Zkoušela jste třeba šmakouna? smakoun.cz/...
A sargo už radila ohledně chleba, takže to máte zmáknuté.
Odjakživa se vyhýbám masu, takže tenhle seznam mi právě moc nevoní
Sojové výrobky jsem jedla denně v poměrně velkém množství, a teď mám utrum
Jelikož jsem taková "zdravá výživa", tak se vyhýbám i mraženým rybám, a v čerstvých je poněkud menší výběr. Nemám ráda drůbež a mléčné výrobky. Samozřejmě si to komplikuju sama, ale jistě i ostatní mají věci, které prostě vůbec nekupují. A když vezmu co mi zakázali doktoři a co nejím, tak nezbyde nic.
Takže teď se v podstatě budu muset spokojit s věcmi, které jsem dosud nechtěla jíst...
Kde jsou ty časy, kdy jsem dostala hlad a zaskočila do nejbližšího krámu pro kornspitz nebo pro banán Teď když nemám svačinu s sebou, tak mám smůlu. A víte, jak často má člověk čas si nachystat něco k jídlu - v mém případě i upéct :D
Dneska jsem sehnala nějaké bagetky k dopečení, není v nich žito ani sója, hurá!
Taky jsem si koupila nějaký sendvič v sámošce a pečlivě si přečetla složení, hledala jsem žito a sóju, nic nenašla, pak jsem se do něj zakousla a zjistila, že je v něm jablko :D No čekali byste to?
Upřímně lituju lidi s celiakií, ochutnala jsem i bezlepkový chleba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.