Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pečivo bez žita - alergie!

Od: moxa* odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

měla bych malý dotaz. V poslední době jsem tak nějak zjistila, co všechno je se mnou v nepořádku - znáte to, když jde jeden k doktorovi. No, už se stalo a byla jsem nucena hodně změnit své stravování. Přestože jsem jedla poměrně zdravě, vysoký cholesterol (zřejmě dědičnost) mě přinutil hodně přitvrdit a nyní mě dr. navrhla test na potravinové alergie. Dokázala jsem se přizpůsobit cholesterolu, myslela jsem, že zvládnu i tohle - ale jsem v koncích. Už jsem strávila hodiny v obchodech i na internetu hledáním celozrnného pečiva, které neobsahuje ŽITO ani SOJU. Kromě alergie na pyly, roztoče (léčím se), trávy, plevele, chemikálie mi teď přibyly tyto potraviny - jablka, banány, čaj *plac*, fazole, kmín, olivy, vepřové maso, treska, žitná mouka a sója.

Už tím cholesterolem se můj jídelníček omezil na zeleninu, ovoce, ořechy, sojové výrobky a libové maso, ryby, jogurty, celozrnné pečivo... Teď abych ještě půlku vyškrtala :(

ALE MŮJ DOTAZ ZNÍ:

Existuje nějaké celozrnné pečivo, ve kterém není žito ani sója?! Něco co můžu koupit nebo aspoň upéct?! Už několik dní jsem nejedla pečivo...

Zjistila jsem, že žito je i v "pšeničném" pečivu a to nechtějte vědět, v čem všem je sója - kromě minerálky snad ve všem. *vezen*

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

2x

Řeknu ti, máš docela originální skladbu :)

Asi nemáš domácí pekárnu, když se takhle ptáš? Možná by stálo za to si ji pořídit, práce je s ní pohodlná a záhy zjistíš, že je to omezení, kterým nebudeš nijak strádat. Jen asi budeš péct maličko častěji, protože věci se žitnou moukou vydrží déle. Dobře se peče třeba z grahamové mouky, chleba i rohlíky. Nebo můžeš sáhnout v obchodě přímo po bezlepkovém pečivu.

moxa*
hodnocení

No to mám :(

Pekárnu nemám, ta mi tu ještě chybí, už tak není kam co dát :)

Na bezlepkové pečivo jsem koukala, bohužel co jsem viděla, je v něm sojový lecitin - jako ve všem... navíc bych potřebovala celozrnné - z bílého mám totiž ještě zácpu, to jsem se bála říct, aby si někdo nemyslel, že už přeháním :D

Na radu známého jsem koukala na recepty pro pekárny, ale celozrnný chleba bez žita jsem tedy nenašla a že jsem toho prošla...

Nakonec se budu muset smířit s bílým :( Ach jo, a to jsem se snažila jíst tak zdravě :(

doplněno 06.10.11 21:32:

Aha, ta grahamová mě nenapadla, já hledala celozrnnou, díky!

sargo*

Ále, však jí někam nacpeš, napiš Ježíškovi, ale ať si pospíší a dá ti ji k vyhlášení samostatnosti Československa :-D

Zrovna už tu koukám na recepty, to mi neříkej, že není celozrný bez žita? Ono hlavně: když do toho trochu přijdeš, rychle zjistíš zákonitosti, jak ty mouky míchat a v jakém poměru s ostatními věcmi, a vychází to dobré, i když to není podle žádného receptu. Když je tam žitná, prostě dáš jinou. Ta navrhovaná grahamová je právě celozrná, navíc s otrubami - to by ti na to trávení mohlo dělat dobře? - a používá se i samostatně bez míchání s jinými. Moc dobrá je i špaldová, kdybys nechtěla jenom pšenici, pak hrozně moc zdravá amarantová... Klasika to není, je třeba si zvyknout na chuť, ale není to zase tak exotické, aby to snadno nešlo :)

recepty.vareni.cz/...

Bez pekárny: cerealie.eu/...

doplněno 06.10.11 21:43:

Jo už vidím dodatek, začala jsem to psát už před tím :-D Určitě ji zkus (a dej vědět, jak to dopadlo :-D), myslím, že ti to bude chutnat, je trochu specifická, ale ne moc :) S máslem posolené... mmmm. :)

doplněno 06.10.11 21:45:

Moc pěkný přehled pro začátek: domacipekarny.dama.cz/...

moxa*
hodnocení

Moc děkuju, budu o tom přemýšlet (možná mi nic jiného nezbyde, i když už teď nevím kam dřív skočit).

Já už kdysi chtěla péct a četla jsem, že snad ani chleba bez žita nejde. Tak snad jde :)

Jo chleba s máslem ... *hej* Škoda, že na máslo se kvůli cholesterolu nesmím ani podívat :D

sargo*

Uá. Ale v másle je ten zdravý! A nelze bez něj žít! A vůbec, vysoký cholesterol je lékařská pověra *frajer*

Bez žita se dá péct docela určitě, vůbec to není problém. Jen ti to bude rychleji tvrdnout (prostě - týden nevydrží - ale to on nevydrží tak jako tak, je moc dobrý :-D), takže vybírej pekárnu, aby uměla dobře i malé bochníčky - což by mělo být v pohodě :) Upéct si chleba je s trochou zaběhnuté rutiny otázka na pár minut práce :) (Safra, dostala jsem na něco hroznou chuť... o jídle psáti, noční neštěstí si přivésti :-D)

Ale stejně, ty tvoje alergie jsou divné. Nemá to nějaký společný jmenovatel? Nevím, nemocná játra, levý palec u nohy, cokoli? Nadbytek něčeho chemického v krvi, něco takového? House na tebe *smich*

moxa*
hodnocení

Tak to netuším a House beru, pošlete ho sem *smich* Možná psychika? Nevím. O žádné další závažné nemoci nevím, i když pár drobnějších by se našlo :D Jo, cholesterol v másle je obzvlášť zdravý :D Takže si namažu upečenej chleba asi vodou, páč v margarínech a všem ostatním je zas soja *haha*

A že mi zakázali čaj, to jsem ještě taky nerozdejchala. Ani ovocnej nemůžu zase kvůlivá jabku *smich*

Já myslím, že alergie má dneska skoro každej, akorát to třeba neví. Na mně se doktorka koukala zcela znuděně :D a ne jako že to ještě neviděla. Řekla, že to neni tak hrozný :)

hankauk*
hodnocení

0x

Jaký čaj nemůžete? Všechny nebo jen některé? Ovocný se dá i bez jablek. Můžete si vyrobit "pečený babiččin čaj"viz recept pecenycaj.cz/... .. Můžet do něj dát jakékoliv ovoce v jakémkoliv poměru. Takže jablka klidně vynechejte. Šípkový čaj také koupíte bez jablek. A mrkněte se na čaje zn. Twinings. Já mám doma např. zázvor&citron a jablka neobsahuje.

Toho, co můžete z hlediska cholesterolu, je dost! A bez toho, na co máte alergie, je váš seznam i přesto velmi bohatý. Kuřecí bez kůže, libové hovězí, krůtí maso, králík, telecí, bažant, zajíc, srnčí, pštrosí a ryby... a těch je dost!

Když jste alergická na sóju, tak sójové výrobky pro snížení cholesterolu asi také nesmíte... nebo ano? Viz váš seznam.

Zkoušela jste třeba šmakouna? smakoun.cz/...

A sargo už radila ohledně chleba, takže to máte zmáknuté. *slunce*

moxa*
hodnocení

Odjakživa se vyhýbám masu, takže tenhle seznam mi právě moc nevoní :)

Sojové výrobky jsem jedla denně v poměrně velkém množství, a teď mám utrum :(

Jelikož jsem taková "zdravá výživa", tak se vyhýbám i mraženým rybám, a v čerstvých je poněkud menší výběr. Nemám ráda drůbež a mléčné výrobky. Samozřejmě si to komplikuju sama, ale jistě i ostatní mají věci, které prostě vůbec nekupují. A když vezmu co mi zakázali doktoři a co nejím, tak nezbyde nic.

Takže teď se v podstatě budu muset spokojit s věcmi, které jsem dosud nechtěla jíst...

Kde jsou ty časy, kdy jsem dostala hlad a zaskočila do nejbližšího krámu pro kornspitz nebo pro banán *plac* Teď když nemám svačinu s sebou, tak mám smůlu. A víte, jak často má člověk čas si nachystat něco k jídlu - v mém případě i upéct :D

Dneska jsem sehnala nějaké bagetky k dopečení, není v nich žito ani sója, hurá! *hej*

Taky jsem si koupila nějaký sendvič v sámošce a pečlivě si přečetla složení, hledala jsem žito a sóju, nic nenašla, pak jsem se do něj zakousla a zjistila, že je v něm jablko :D No čekali byste to?

Upřímně lituju lidi s celiakií, ochutnala jsem i bezlepkový chleba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]