Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žitný chléb ve tvaru cihli

Od: hankauk* odpovědí: 16 změna:

Zdravím všechny fandy domácího pečení a obracím se na vás s dotazem, zda někdo z vás doma peče 100% žitný chléb? Pokud ano, pečete ho i ve formě "cihla"? Všechny recepty, co jsem našla, jsou pouze na klasický bochník. Díky předem za odezvu. HankaUK dělá kuk:)

doplněno 28.09.11 09:46:

HLÁSÍM, ŽE MOUKA JEŠTĚ NENÍ... :( SNAD DNESKA? *nevi*

doplněno 04.10.11 18:14:

Tak se omlouvám... trvalo to déle. Mouka byla k vyzvednutí až dnes... Těsto je zaděláno a teď doufám, že vykyne. Až to bude hotové, vyfotím a dám to sem i s receptem.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

2x

Forma "cihla" myslíš v domácí pekárně? Ju ju, pekla jsem. Ale, po pravdě, nenašla jsem žádný recept na 100% žitný, který by nám přišel poživatelný, takže jsme skončili u různých poměrů s pšeničnou. Jestli ti něco vyjde dobře, dej určitě vědět, prosím :)

cinematic*
hodnocení

2x

Jenom ze žitné mouky bych chleba v domácí pekárně radši neriskoval, obávám se, že by moc nevzešel, obsahuje málo lepku, který je pro vykynutí důležitý. Ale jestli ho Hanička vyzkouší a podělí se, tak když se to povede, taky rád zkusím! :)

Tady je kdyžtak jeden 100% žitný recept k experimentování:

domacipekarny.dama.cz/...

lui*
hodnocení

2x

Tady je spousta nápadů. Třeba si tam něco najdete.

conovehonakopci.cz/...

Jinak mě se moc s chlebem nedařilo. Praská mi kolem dokola, a já nevím co s tím. Tak jsem toho zatím nechal, a čekám, až dostanu vnuknutí co s tím.

hankauk*
hodnocení

Jůůůůj, tak tohle házím do záložek. To je moc povedená webovka.*palec**smich*

lui*

Kromě chleba, je tam nádherný návod, jak ušetřit na domácí výrobě majonézy. Vyrobit si majonézu v hodnotě cca 30kč za pětikorunu nákladů, a během asi 2-3 minut, to už stojí za úvahu.

hankauk*
hodnocení

Díky oběma. Pekárnu nevlastním. Myslela jsem "cihlu", co se jí také říká srnčí hřbet. Jen mi to jako "hřbet", natož srnčí, nepřipadá, tak tomu říkám cihla. *smich*

Já vím, že mi ten žiťnák moc nevzejde, ale budu experimentovat. Ono ho to jednou přestane bavit a třeba vyleze. *haha*

Péct budu příští středu, poněvadž mouku mám objednanou v obchodě, kam ji dodají v úterý. Upeču, vyfotím a plácnu to pak sem. Jen se to musí povést. ;)

Asi myslíte formu na biskupský chlebíček, což je taková jao podlouhlá rakvička. Srnčí hřbet je oblý.

pecici-formy.heureka.cz/...

ceske-formicky.cz/...

hankauk*
hodnocení

0x

Recept: 350ml vody, 600g žitné mouky, 3 lžíce oleje, 2 lžičky drceného kmínu, 2,5lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžičky sušeného droždí.

Vody jsem musela dát více. Kmín jsem dávala celý, nemám mlínek ani hmoždíř. Soli dvě lžičky a droždí 3 lžičky. A ještě lžičku cukru, aby se droždí lépe chytlo. Výsledek viz foto. Chleba je hodně hutný, ale chuťově dobrý. Takže o víkendu bude další experimentování...

Žitný chléb ve tvaru cihli
cinematic*

Gratuluju k výsledku, podle fotek vypadá chlebík dobře... i když to bude asi fakt hutňas! :)

Pozn. ke kmínu, kupuju rovnou namletý, případně drcený, celý nemám moc rád, leze do zubů... *smich*

sargo*

Hu, ten musí být přímo super univerzální - na zatloukání hřebíků :-D No vypadá dobře, recept ukládám, člověk nikdy neví, kdy se bude hodit :)

hankauk*
hodnocení

0x

Tak to mně celý kmín nevadí vůbec. Abych řekla pravdu, v chlebu se tak nějak "ztratil". :) Je to hutňas a nedá se ho sníst moc jako klasického pšeničného. V tom je asi jeho výhoda. *smich* Jinak já trochu strádám, protože chleba a pečivo vůbec můžu ve velkém, ale tady mi chutná máloco. Naše pekařina je bližší té německé. Tady mají všechno moc nadýchané a rychle to tvrdne. *zed*Klasický kváskový chleba jsem tu našla pouze v jednom obchodě. A to je prosím obchod, kde prodávají/pečou "mezinárodně".

Jenže já jsem stejně na dietě, takže si budu jíst ten svůj žitný, jupííííí.*smich*

sargo*

Někde jsem četla, že se prodává v krámech úmyslně nedopečený chleba, protože lidi šahají, aby měl měkkou kůrku a to dopečený chleba nemá. Fakt je, že mizerné pečivo je má velká bolístka. Byla bych si ochotná i dojet, ale není tu kam :-D Budu muset vážně tu pekárnu doma oprášit... jen mě lehce brzdí, že pro tři lidi bych musela péct tři druhy chleba *smich* A jestli se ještě potvrdí ta alergie na lepek u Nejmenšího, budu teprve dělat "jupííí" - ale to bylo určitě něčím jiným, to bude dobrý *modla*

Mno, k čistě žitnému, to chce odvahu, obávám se, že to bude trochu akademický experiment, snad to budou kachny jíst. :-D

hankauk*

Což o to, pečivo je tu OK, pokud si na to zvykne. Jenže mám pocit, že jím pouze bubliny. :( Kachny to snad snědí, jen mám obavy, aby nešly ke dnu. *smich* Žitný chleba se dá namíchat i s klasickou pšeničnou moukou. Chleba je zdravější, i když není plně žitný. A jsou v něm klasické chlebové bubliny. Takže z obou chlebů to lepší. :)

lui*

A co si pečivo upéct...Chleba se nám nedaří, ale rohlíky a loupáky máme excelentní. A nedá to zase tak moc práce.

sargo*

Chleba je snadný, ale ten zbytek by mě nebavil - na tu naši spotřebu se to nevyplatí. :)

hankauk*
hodnocení

0x

Tak... a hlásím, že budu muset změnit recepturu. Chleba jsem moc nesnědla, ale je na můj žaludek hoooodně těžký. Takže budu míchat s jinou moukou, aby byl více vzdušný. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]