Nejste přihlášen/a.
V obou případech jde o chléb opražený v tuku, který se během smažení přepaluje, není to tedy nic moc zdravého. Použití toustovače je dnes celkem běžné, ranní suchá topinka se dá přece také namazat máslem či sádlem, obojí se na teplé topince rozpustí a pokud se před namazáním topinka potře česnekem a lehce posolí, nemá chybu. Navíc odpadne smrad, mastné nádobí a umolousené ubrousky...
doplněno 22.09.11 10:48:... a jabraka® to už během mého psaní napsal vlastně také...
Na sádle, není tak nasáklá.Ale jinak ji dělá babi na starých kamnech, na suché plotně.Na sporáku to není ono. Nebo jsou taky topínkovače. Ale to nám moc nechutná, je taková divná, my ji nejraději na tom sádle, nebo z té plotny, ta má zase jinou vůni.
Zrovna dneska jsem zavářela pomazánku na topinky z cukety - vynikající a v zimě, jak když najdem...Na sádle osmahnu cibuli, a potom cuketa+papriky+česnek+protlak+sl. a pálivá paprika+pepř+sůl+soj.omáčka. Vše dusit tak 20 minut a pak do skleniček a sterilizovat 20minut. Poměr nemám, dělám to od oka a ochutnávám.dá se to požít i pod maso, nebo přidat do leča.
Topinka udělaná na oleji, na jedné straně jen do růžova, vyndá se z pánvičky na tác.
Zde je připraveno v misce nakrájené rajčátko na slabé nudličky, postrouhaný sýr Aidam, česnek.
Opečená topinka se počesnekuje, lžíčkou dáme po celé ploše nakrájená rajčátka, nahoru dáme postrouhaný sýr.
Topinku bereme na obracečku a suchou stranou topiky jí dáme na olej, lžíci trochu oleje polijeme sýr, který se rozpustí a topinku vyndáme ven na ubrousek na tác. Topinka je jen růžová, je křupavá a je mňam.
Nejraději to jíme vidličkou a nožem.
Co si dáváme jako chuťovku a rychlovku...
================================
Potřebujeme jen: Rohlíky, nebo housky, nastrouhaný salám, nastrouhaný sýr,Perlu máslovou...
Horhlíky nakrájíme na 1 cm proužky. Na plech dáme alobal, rohlíky namažeme Perlu máslovou, dáme na plech kousek od sebe, tak asi 1 cm,, nahoru dáme nastrouhaný salám, jen špetku. / pivní - je trvanlivý, dlouho vydrží v lednici a krásně voní /.
Dáme do rozpálené trouby na 220 a chvilinku, jen asi 3 minutky necháme, aby salám začal vonět, vyndáme z trouby a nahoru dáme nastrouhaný sýr, může padat i kolem. Dáme na minutku do trouby a vyndáváme.
Je to hrozně dobrá mňamka.
Sýr, který je na alobalu vedle rohlíku se krásně sloupává. Vnoučata to milují na svačinku a je to rychlé.
hel - Parádní mňamka! Jeden kamarád takhle podobně dělal rohlíky s tvarůžkami. Ale vždycky den předtím, než jeho paní prala záclony.:D
pánové, zvláště vy dříve narození, vzpomeňme si na vojnu:
večer na cimře, kamna rozhajcovaná, na nich ešus a v něm plavev sádle krajíc chleba... ta barva, ta vůně, ta nedočkavost...stačilo jen skočit do kuchyně a donést hroudu sádla a bochník chleba, sůl a česnek... akorát pivo chybělo...teda někdy...
myslím, že bych vyměnil pozemské statky za několik desítek let života dolů...
Kdyř byl v roce 1921 Jára Cimrman na prohlídce továrny na uzeniny v Kostelci prohlásil památnou větu " Nejlepší máslo je sádlo " Bylo to potom co dojedl krajíc chleba namazyný sádlem a k tomu zakusoval uzenku. Málokdo ví že Jára Cimrman je zvěčněn na fotografii a zároveň i logu oné továrny. Je to ten člověk který si před vchodem do továrny olizuje prst.
vsadím se, že to není Jára Cimrman! Ten chlap si olizuje prst a Jára Cimrman, jak je známo, poprvé úzkostlivě dbal na hygienu a podruhé byl velký estét... olizovat prsty na veřejnosti, no fuj! nonsens...ten dokonce neolizoval ani v soukromí ... no, však víte ... protože byl zapřisáhlý vegetarián...
Obávám se hejkale že se mýlíš páč Cimrman zaručeně nebyl vegetarián. A mám na to důkaz ze soukromé sbírky nejmenovaného obdivovatele Járy Cimrmana.
Na první fotografii je Cimrman v dobrém rozmaru jenž okouzlen nejen krásou uměleckou se neovládá a líbá vídeňskou herečku Lisu Lecken. Ve chvíli kdy se jí dotkne se dálkovou samospouští sepne skrytý fotoaparát ukrytý v klobouku jenž Cimrman testuje pro americkou detektivní kancelář Pinkerton.
Na druhé fotografii si Lisa Lecken prohlíží dokonané dílo Cimrmanova hbitého jazyka. Tady už Cimrman spouští fotoaparát ručně jelikož jak později důvěrně vypráví svému příteli Albertovi E nemohl spustit samospoušť poněvadž měl i obě ruce zaneprázdněny. Albert E od té doby žertovně na Cimrmana při pozdravu vyplazoval jazyk.
Na třetí fotografii je Albert E jehož Cimrman vyfotografuje v okamžiku pozdravu.
A ještě cholesterolová bomba - topinka,obalená ve vajíčku se zeleninou a pomletou klobásou a česnekem.Tu zeleninu - kořenovou směs (petržel,celer,mrkev cibule a nať) mám usmaženou v lednici do polévky a pod maso.Pomelu k tomu klobásu s česnekem a zamíchám do vajíčka.Do toho obalím topinku,mírně křupavou a dosmažím na pánvi se sádlem.Tím se člověk napráskne na dva dni!
JABRAKA
Když topinku, tak s medem ! Krásně křupavá topinka, ještě teplá a na ni máznout med... A k tomu kafčo s mlíčkem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.