Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motá se mi hlava při vstávání-co s tím?

Od: lucielucie* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den. Když déle, jak deset minut sedím, nebo ležím a pak vstanu, děsně se mi zamotá hlava. Asi 2x jsem se bou už sekla na zem. A nic příjemného to není.. Vstanu, zamotá se mi hlava, udělá temno před očima, ale za pár vteřn to ustoupí. Trvá to tak rok (možná míň), dřív to tak hrozné nebylo, tak jsem jen vstávala pomaleji, ale ted i když se snažim vstávat pomalu, prostě se mi ta hlava zamotá. Co s tím? Je možné, že bych měla nízký tlak? (P.S. je mi 14 let) :) Děkuju vám.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x

Hodne pij, min. 4litry denne, vodu nebo redeny kvalitni dzusy a neslazene mineralky. Na vine muze byt take unava, rychle vstavani (zkus si prvne sednout, chvilku sedet a pak pomalu vstat, nebo ten nizky tlak. Skoc se zmerit za doktorem, ale v tvem veku to prikladam spise komlikacim s dospivanim, pitnemu rezimu a tak:) Behem hormonalnich zmen v tele totizh kolisa i tlak, coz je bezne:) Moje kamaradka nesmela celou stredni cvicit, prave kvuli tomuto problemu.

claire*

Minimálně 4 litry denně? Proboha, to NE! To je strašná zátěž pro ledviny. Ne, ne. Člověk má denně přijmout asi 3 l tekutin, ale ne vypít - přijmout! Na pití vychází asi 1,5-2 litry, zbytek se přijme v potravě.

Slečna určitě má nízký tlak, doporučila bych návštěvu lékaře a změření tlaku. Jestli nepije kávu, možná dostane nějaké léky a nebo odborná doporučení. Chce to vstávat pomalu a v klidu, dokud se stav neupraví. Není to nic strašného, tyhle problémy má spousta lidí a jistě to po nějakém čase zmizí.

martinaa*

Ano, myslela jsem prijmout:) Pardon. Coz znamena vypit tak 3l a zbytek jidlo, ovoce, zelenina atd. Kamarad vypije tak 4l, ja od 2-3l, podle zateze. Pod 2l se zase mota hlava me.

Souhlasim, ze behem dospivani by se tento tlak mel upravit.*placni*

dzordz*
hodnocení

1x

Tohle se mi kdysi stávalo taky, mohlo mi být tak 10-12, měl jsem z toho srandu, když jsem se třeba válel na gauči a pak prudce vstal, takové zajímavé mžitky a barvy .. do dne, kdy jsem takhle udělal pár kroků, omdlel a švihnul sebou o lino, hlavou napřed, ten náraz mě probral a docela sem nechápal, jak jsem se dostal na zem :)

Ono to může časem přestat (já sem si na to pak chvíli dával pozor a pak už se to nikdy neopakovalo), může to být ten nízký tlak nebo špatné prokrvení okrajových částí nebo nedomykavost chlopní nebo něco jiného, návštěvou své lékařky nic nepokazíte a naopak můžete zabránit případným budoucím vážnějším komplikacím.

hodnocení

0x

V pondělí si zajdi raději za doktorkou!

technoman*
hodnocení

0x

Tohle se mi taky dřív stávalo. Vstal jsem ráno z postele, došel do koupelny abych si vyčistil zuby, najednou vidím před sebou jenom bílo a nic jinýho a pak si jenom pamatuju že jsem seděl vedle vany a bylo mi hrozný horko. Doktor říkal že mám nižší tlak. Ale časem a léty se to nějak spravilo.

sargo*
hodnocení

0x

Nízký tlak jak vyšitý. Naučte se vstávat pomalu a velmi opatrně zkušejte, co na to bude zabírat. Určitě to chce pravidelně jíst, nezapomenout pít a vzhledem k tomu, že ve 14ti není žádoucí ani pít kafe, ani do sebe sázet panáky (navíc to na spoustu lidí neúčinkuje) a prášky jsou... no, prášky, ony na to hlavně žádné moc nejsou... tak spíš se s tím naučit žít, řešení to moc nemá (leda hodně přibrat na váze :-D) Když hrozí to "švihnout sebou", tak si rychle sednout nebo alespoň vybrat, kam budu padat... prostě tak. Horší je to při stresu, v určitých fázích měsíce, v nevětraných místnostech... držím palce, ať to odezní s pubertou a nejste jeden z těch ploužících se zoufalců do vysokého věku *smich*

hluhanka*
hodnocení

0x

Pamatuju si, že když mi bylo taky tolik, tak jsem měla ten problém s motáním hlavy daleko častěji než nýní. Vypadá to na nízký tlak, ale chce to zajít k lékaři a ověřit si to. Jinak na to je dobré - hodně pít vodu, když cítíš, že to není ono, zkusit klidně vypít něco sladkého např. džus nebo Coca Colu - tam je hodně cukru i kofein. Třeba si ten džus i trochu osolit, protože na sůl se váže voda, která pak v tělě vydží déle.Také existují kofeinové tablety, které se dají běžně koupit v lékárně a nosit je při sobě a kamaradkám a rodičům říct, kde jsou, když náhodou příjde chvilka, kdy ti není dobře. No a pomalu vstávat a když ti není dobře a začneš se motat, okamžitě zakřičet, že se motáš, ať nějak špatně nespadneš.

sargo*

Kofeinové tablety bych určitě bez porady s doktorem nedoporučovala. Navíc nevíme, jak je velká - v tomhle věku může být ještě prcek a mohlo by to s ní zamávat. Navíc jestli má ten tlak opravdu hodně nízký, s nemalou pravděpodobností jí po přechodné malé úlevě klesne ještě víc. Ověřeno :-D

buss
hodnocení

0x

Uvědomovat si to a vstávat pomalu, vliv TK.

eulalie*
hodnocení

0x

Myslím si, že se u tebe jedná o nízký tlak. Když toto o sobě víš, tak bys rozhodně nikdy neměla přímo z lehu rychle vstát, opravdu to způsobuje pak ty problém, že s sebou sekneš. Nebo např. není vhodné dlouhé státní na jednom místě, to bys taky mohla omdlít. Pokud bys na sobě pozorovala, že jdou na tebe mdloby, tak je dobré se předklonit - aby se ti do hlavy mohla nahrnout krev. Na nízký tlak většinou prášky neexistují. Pomáhá pít černá káva, ale ty jsi mladá, tak bych ti to nedoporučovala. Nebo nápoje s obsahem kofeinu, ale ty zase obsahují příliš cukru, takže to si nepomůžeš. Nebo čaj, ten taky obsahuje tein. Jako dá se s tím žít úplně normálně, jen musíš být trošku více na sebe opatrná, abys sebou někde nesekla na ulici a nezpůsobila si ještě nějaký úraz. Když jdou na tebe mdloby, to poznáš - hučení v hlavě nebo v uších, takový zvlástní pocit, zatmění před očima - to je signál pro to, abys okamžitě šla třeba do dřepu a předklonila se. Řekla bych, že jak budeš starší, tak se to možná časem upraví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]