Nejste přihlášen/a.
Jdeme s přítelem na večeři na tatarák. Dostaneme k němu topinky a syrové vajíčko. Nikdy předtím jsem to nejedla a ani pořádně hlavně nevím, jak to jíst. Nerada bych se ztrapnila..Jak správně se to má tedy jíst? Smíchat s vajíčkem na taliři, nebo ne? Přikusovat topinku nebo si to na topinku naložit? Díky za rady
Nejprve musíte tatarák ochutit, tzn. zamíchat to vájo a další ingredience, co k tomu dostanete. Udělejte si to podle chuti, nemusíte použít všechny druhy dochucovadel a ani všechno množství. My jsme to vždycky na topinku "namazali" a jedli. Nebojte se toho, užijte si to
A napište, jaký byl a jak vám chutnalo!
Nejdřív si začnětě míchat vajíčko s masem a pak postupně dochucujte a smíchávejte s dalšími ingrediencemi. Měli byste k tomu dostat cibulku, pepř, sůl, worchesterovou omáčku atd... a dáte si do masa toho tolik, kolik budete chtít - záleží na vaší chuti. Pokud dostanete i stroužky česneku, ten si můžete dát na topinky, máte-li je takto ráda.
Jinak se tatarák maže na topinky.
V dobré restauraci většinou přinesou na talíři neochucené naškrabané hovězí maso - je z něj udělaný takový věneček a uprostřed je žloutek. Zvlášť donesou talíř s do zlatova opečenými topinkami a oloupanými stroužky česneku. Pak košíček s dochucovadly: Worcestr, sojovka, kečup, hořčice, tabasko, pepř, sůl, chilli koření, sladká paprika a taky na talířku jemně nakrájenou cibulku.
Topinky si potřete stroužky česneku, podle Vaší chuti. Topinky jsou drsné a česnek se na ně dobře "strouhá". Žloutek smícháte s masem, přisypete cibulku a ochutíte tak, abyste byla spokojená. Volba ingrediencí závisí jenom na Vás. Pak namažete na ty topinky a už jíte.
Je to hodně práce a dodělávek, než třeba u guláše, ale o to je to zase lepší. Hned bych na něj šla s Vámi. Tak dobrou chuť. Jaga.
Tatarák miluji, miluji, miluji! Je to vpodstatě namělněné syrové hovězí, velmi kvalitní maso, do kterého se vmíchá: žloutek, olej, hořčice, kečup, cibule, sůl, karí, pepř. V některém podniku už je maso ochuceno, jen je potřeba vmíchat žloutek. Jinde to přinesou všecko zvlášť nebo jen něco.
Dá se z toho elegantně vybruslit tak, že požádáte obsluhu, aby vám to namíchala. A je to! Jí se to, jak vám to bude vyhovovat nejlépe. Vidličkou, topínku přikusovat. Nanést jen na ten kousek, který hodláte ukousnout. Nanést na celou topínku.
Topínku si vezměte do paírového ubrousku, ať nemáte mastné ruce. Vždy před napitím je potřeba osušit rty, ať nemáte zapatlanou sklenici.
Aaach, závidím vám! Užijte si krásný večer a po létech budete vzpomínat, jako já, jak jste poprvé jedla tatarák. Já jsem ho jedla v roce 1967 ve Fénixu. Paráda veliká!
Tedy přátelé, nechci vám do toho kecat, co se týká masa to já rád a jím od masa snad všechno, ale tatrák k...a ani omylem, to se mě úplně ekluje. Ale když vám to chutí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.