Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vaříte brambory?

Od: babajaga® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, asi hloupá otázka, to umí přece každý. Oloupat, vyprat, dát do studené vody, sůl, kmín, případně snítku libečku. A vařit. Když mě ale tlačí čas, svařím si vodu v rychlovarné konvici a brambory zaliji tou horkou. Vaří se to daleko dřív. Tuhle jsem byla na návštěvě u dcery, spolu jsme chystaly oběd a já chtěla svařit tu vodu na brambory. Ona to tak nechtěla, že je dává jenom do studené, pokud se prý zalijí horkou, tak ztvrdnou a špatně se pak vaří. Co je na tom pravdy? Jak je vaříte vy a jaké máte zkušenosti? Vodu studenou, nebo horkou? Díky - Jaga.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

5x

"babuško", já brambory oloupu a nakrájím na menší kousky, tak abych je pak rovnou servírovala na talíř, pak na ně natočím horkou vodu, trochu osolím a dám vařit. Studenou vodu dávám z nouze, když mi nejde bojler, nebo elektrika. V horké vodě jsou dřív vařené a ušetří se trochu elektrika nebo plyn. - stařenka

hodnocení

1x

U nás se vždy dávaly nové brambory do horké vody a staré se vařily ve studené.Jinak ještě přidávám stroužek česneku.

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Jeden můj kamarád vaří ve významném brněnském hotelu a správně je to údajně tak, že se brambory i sůl dávají až do vroucí vody. Já dávám osobně do studené, protože nejsem šikovná a ta vroucí voda mě vždycky poprská. Dál sůl, kmín, česnek a hotovo... Ale zato moje br.kaše - ta je prý fenomenální :)

juldab*

Tvůj kamarád má pravdu. Do vroucí vody klidně jí může být podstaně míň.Brambory se vaří v paře a bublinkách. Zachovají si perfektní chut. Když se rozvařují tak do vody trocha octu. Tím ztvrde povrch. Idealní když předvařuješ hranolky.

claire*

Tak recept, postup a tipy, Míšo! *hej*;)

marenka*

Přesně tak. Napíše fenomenální a nic. Tomu se říká nakousnuté jablko. *bum**smich*

doplněno 28.08.11 20:14:

Míšo, mňamky mňam, udělám. *ua*Díky a rychle se uzdrav, protože jestli ne, tak Ti tu budu vyprávět, jak jsem si nacpala břuch tou dobrůtkou. :-P

Jinak, takové uvařené brambory ve slupce, oloupané a nakrájené jako na salát, osmahlé s cibulkou a slaninou, hodně opepřené je taky naprostý luxus. ;)

cocinkamichalka*

No to já schválně holky! :-D

Není to nic zvláštního, ale takhle ji dělám já: Doměkka uvařím brambory jen se solí. Pěkně na sádle (Ha, co ten můj cholesterol? *hi**plac*) orestuju hooodně cibulky hodně najemno, až začíná být hnědá, zaleju mlíkem a nechám to svařit. Po půlce to naleju dovnitř a rozmixuju (no, babička dělá růčo, ale já mám na to blbé mačkadlo a pořád jsem to dobré nesehnala...) mixérem... No kašička jak dech! :) Už to nepotřebuje ani žádné máslo, jenom třeba posypat pažitkou... Holky, kdybych neležela v horečkách s průjmem, tak si ji jdu udělat, a hned! ;)

doplněno 28.08.11 19:02:

Díky Claire, zítra musím do práce, i kdybych měla vy... duši... :)

claire*

*palec*To zkusím! A přeju brzké uzdravení!

doplněno 28.08.11 21:37:

Pane jo, tady se zase rozjíždí debata, ze který člověk slintá! Ale brambory, ty se hoděj ke všemu, jak zpívá můj dědeček :) Já miluju francouzské brambory, hodně pepře, jak píše Mařenka... Včera jsme měli k obědu květákový mozeček s bramborem a tatarkou, to je taky moje milované...

lidus*
hodnocení

1x

Brambory vařím na pařáku, jsou podstatně chutnější.

claire*
hodnocení

0x

Když spěchám, klidně je dám do horké vody, ale pak přidám víc kmínu, má se to dělat kvůli nějakým látkám (na jejichž název si zaboha nevzpomenu..), které jsou v bramborách obsažené. Ten kmín to neutralizuje. Když dám brambory do studené vody, tak se to neutralizuje tím delším "louhováním" ;)

fibo
hodnocení

0x

Brambory moc nejím, ale když už je dělám tak v mikrovlnce podobně jako v odkazu níže. Já je ale předem nesolím, až jsou hotové tak je potřu máslem a případně lehce okořením a osolím. Pokud se dělají brambory v mikrovlnce nevypouštějí louh jako při vaření. Tu dobu vlnění brambor je třeba vychytat podle své mukrovlnky a typu brambor, je to otázka zvyku. Tyhle brambory jsou nejen rychleji udělané ale i chutnější, teda aspoň pro mně.

Info: http://sux.cz/1c22

dzordz*
hodnocení

0x

Vodu předem ohřát v konvici, brambory nakrájet na malinkaté kousky, tak 2x1 cm, zalít vařící vodou, na jeden litr přidat dvě špetky soli a kapku oleje, jinak koření žádné. Jak začnou být měkké, vypnout sporák, slít vodu, přiklopit pokličkou a chviličku nechat, ony dojdou, než se naservírujou.

sargo*
hodnocení

0x

Údajně je do vařící lepší, že si udrží víc vitamínů. O jiných rozdílech jsem dosud neslyšela :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]