Nejste přihlášen/a.
Před měsícem jsem byla v Řecku a propadla tam kouzlu olivového oleje - jen tak na bagetu s rajčetem... Kde se u nás dá koupit kvalitní olej a jak poznat v supermarketu, že je kvalitní? V tom řecku stála láhev okolo 10 Eur, atak se mi zdají ceny v Albertu podezřele nízké - aby tam byla ta kvalita a abych nekupovala nějaký "vyjetý" olej... Objevila jsem několik eshopů s oleji, máte nějakou zkušenost?
Pokud by mi šlo opravdu hlavně o kvalitu, používal bych spíš specializovaný obchod (klidně eshop), než supermarket. A cena může být taky dobré vodítko - skutečně kvalitní olej není levný.
Ale pokud člověk není fakt fajnšmekr, tak se nemusí bát ani toho Alberta. Konečně, o co jde? Koupíte, nebude chutnat, tak už ho podruhé nekoupíte...
Cena olivového oleje se opravdu pohybuje v širokém rozmezí a kvalita samozřejmě také. Rozhodně shánějte panenský , případně pod anglickým označením extra virgine. K nelepším patří řecké olee, ani špaňelské nejsou špatné, ale i mezi nimi je velký cenový a kvalitativní rozdíl. Rozhodně "levný kvalitní olivový olej"je oxymoron.
Zkuste se podívat například na stacirna.cz/..., nebo i na Slevomat. Ale to je příklad, pátrejte taky.
doplněno 25.08.11 13:52:A jen pro doplnění, ten pravý extra virgine nejlepší kvality nejen, že se lisue za studena, on se vlastně nelisuje vůbec, tedy žádným lisem, jen vlastní vahou plodů.
Neumím posoudit, který olej je nejlepší, každému navíc vyhovuje něco jiného. Za sebe můžu říct, že používám terra cretu, první olej téhle značky jsem dostala od sestry na zkoušku, teď kupuju v kauflandu když mají nebo na netu. Prostě mi vyhovuje, zatím nehodlám měnit značku.
Teď mám taky doma terra cretu, koupila jsem si ji prvně. Tento olej mi kupodivu "nesmrdí" jak se mi to u oliváčů stává a chutná mi. Až dojde nejspíš znovu koupím. Jinak většinou se snažím kupovat oleje na něčí doporučení, měla jsem už kreolis, franz josef i alberťácký olivový olej, terra zatím chutná nejvíc.
Vzdycky zalezi na tom, kolik do oleje chcete investovat a na co ho hodlate pouzivat. Ja vam muzu doporucit spanelsky Venta del Baron. Jedna se o jeden z nejlepsich olivacu vubec a cena je pomerne prijatelna (koupil jsem 0.5l za £6.99 v prepoctu nejakych 240 Kc) a je skvely na studenou kuchyn. Na vareni a testoviny mam jine oleje. Jeste nutno dodat, ze je mam rad vyraznou chut oleje.
Přesně tak, koupím, zkusím a vidím. Já se takto metodou pokus/omyl propracovala k těmto dodavatelům: na řecký chodím do ostravské mediterry, a nedávno jsem narazila na olivový klub, kde mají výborný italský za rozumnou cenu - je to na olivovyklub.cz/...
Ta cena v Řecku byla nejspíš nadsazená kvůli turistům. Já byla v březnu v Římě a v Carrefouru byl v akci olivový olej za 2 nebo 3 eura. Litr, ve skleněné lahvi obalené takovým tím proutím, vypadalo to hezky. Taky byl hned pryč. V supermarketu klidně můžete koupit kvalitní olej, je důležité číst etikety. Kupujte panenský (lisovaný za studena), 100% olej. Já jsem spokojená se značkou Ondoliva, kupuji to v Tescu.
Já mám dobrou zkušenost z olivovým olejem Franz Josef exlusive. Je to extra panenský olej a když je v akci, tak stojí 0,5 litru asi 65kč. Jinak je dražší. Používám ho do salátů i na smíchání s česnekem, porkem a k tomu pečivo. Vyzkoušela jsem různé i dražší značky, a s tímto jsem velmi spokojena.
Nejlepších kvalit dosahuje olej, na kterém je psáno Extra Virgin, je jedno, jaké je značky. O jednotlivých značkách byl polemizoval, opravdu je cítit rozdíl kvality u Extra Virgin ve značce? Nebo to říkáte proto, že vám to někdo doporučil a tak to kopírujete a říkáte navenek to stejný?
No polemizoval bych s brumla - az tak jedno to asi nebude, jako ostatně u všeho. Nicméně připouštím, že pokud se budeme pohybovat v rámci kategorie EXTRA VIRGIN, tak jednotlivé značky se liší především chutí. Ta rozdílnost je opravdu výrazná - rozdíly mezi třeba řeckými oleji a španělskými je opravdu znát. Ono hodně záleží i na druhu oliv, ze kterých se lisuje.
Taky jsem byl letos v řecku přímo na Krétě a měli jsme tam zájezd do jednoho vinařství a taky tam dělali olivové produkty a měli tam asi X druhů oliv. olejů a průvodkině nám říkala at vemem ten jelevnejší kde je extra virgine že je to jedno oni to akorát bud daj do skla nebo do plechu a daj temu jinčí cenu ale jinak je to stejé a tady v ČR kupuji oliv. olej v obchodě kde prodávají pravé řecké produkty a mimo jiné i ten olej a nebo je tady jedna řecká restaurace a tam maj taky pravej řeckej oliv olej. Ale jak tu psali ostatní je jedno jaký ale aby to byl hlavně extra v.
Známá mi doporučila kupovat Portugalské oleje, žeprej jsou velice kvalitní, na rozdíl od těch, které se prodávají v albertech atd...
Pokud vam znama neni schopna doporucit konkretni znacku, tak at radeji drzi zobak. Nektere Portugalske olivace jsou skvele, jine prumerne, dalsi priserne. To plati i pro Spanelske, Italske, Recke nebo jakekoli jine. Kdo nakupuje vyberove potraviny v Albertu, ten si doslova koleduje o to, aby koupil nejaky priserny zmetek. Skvela portugalska znacka olivacu je Oliveira da Serra, ale ten v CR mimo e-shop asi nesezenete.
Já přesně myslela objednávání přes e-shop, takže bych prosila trošku nenamyšlenosti od Vás. Protože každý má vlastní názor na jídlo... Doma máme Macarico a s tím jsme spokojeni... Takže bych prosila příště bez vulgarismů
Mne to proste neda a musim...
1) Slovo "huba" ac je zhrubnele, nepovazuji za vulgarismus.
2) Jste ale vubec nepochopila muj prispevek. Je uplne jedno, zda nakupujete pres e-shop nebo v kamennem obchode. Ja tim chtel rict, ze je naprosto hloupe "radit" nekomu kupovat portugalske oleje jen protoze jsou z Portugalska. To je zcela objektivni nazor a namyslenost s tim nema co delat.
Tak tahle otázka je pro mě jako ušitá U nás to bylo zrovna tak, že po dovolené v Řecku jsme se stali na olivovém oleji závislí. Předtím jsem ho používala málo, vlastně jen do salátů. Na teplou kuchyni jsem používala slunečnicový nebo řepkový. Teď už kupujeme jen olivový. Co se týče kvality, tak čas od času kupujeme točený z Kréty v obchodě s řeckými specialitami, ale nejčastěji kupujeme právě ten z Alberta, který je za nižší cenu, a oproti tomu točenému rozdíl nepozoruji, takže jej mohu doporučit. Jinak s e-shopy zkušenost nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.