Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavarovani v nízkém hrnci?

Od: lucie7777* odpovědí: 10 změna:

Dobry den mam dotaz chtela sem zavarit par sklenic s okurkama a zjistila sem ze mam nizky kastrol.je mozne ty sklenice otocit tim vickem dolu a nebo to nei mozny a navic ty sklenice nebudou cely potopeny vadi to necemu? prosim poradte co stim mam udelat uz to mam pripraveny a ted to potrebuju jen nak zavarit vsem dik za odpoved

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*
hodnocení

3x

Lucie, zda jsem vám stáhla nejen recept a další povídání o zavařování okurek, ale i dobu potřebnou pro zavařování:

ireceptar.cz/... Já zavařuji ve větším obyčejném hrnci, sklenice zhruba do poloviny zalité. Dobré je dát na dno starou utěrku a nebo zavařovat na litinové podložce (plyn). Mám starou pokličku s otvory a pěkně vypouklou, takže mi to přikyje i velké sklenice, které jsou vyšší než hrnec. Ty zavařuji po 4 kusech, víc se nevejde, menších tak 6 - 7 kusů. Tak ať se vám dílo podař! *placni* Já budu zavařovat padavčata na štrůdl. *uf*
Za všechny jeden znojemský recept
Odborníci tvrdí, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a že jeho proslulost spočívá v kombinaci mnoha bylin. Kdo okurky nakládá, ví, že řada receptů, vůbec ne špatných, se pyšně hlásí ke znojemskému původu, ačkoliv více bylinek neobsahují. Tady je jeden z nich.
Všimněte si, že mezi přísadami není umělé sladidlo. To se v mnoha receptech objevuje. Důvodem je údajně schopnost (sacharinu) zachovat křupavost okurčiček. Sterilované okurky prý díky sladidlu také vydrží déle.

Okurky prospívají
sliznicím v žaludku i ve střevech a i jinak svědčí lidskému zažívání, látkové výměně a čistotě organizmu. Obsahují mnoho vody. Šťáva z čerstvých okurek s trochou medu usnadní léčbu letního nachlazení a zmírní kašel.

Potřebujeme na nálev: 1 litr vody, 1/4 litru octa, 60 g soli, 200 g cukru, 1 až 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 ks hřebíčku, lžičku hořčičného semínka
do každé sklenice: 2 kolečka větší cibule, 5 koleček mrkve, 5 kousků křenu, chomáček kopru, lístek celerové natě
Jak na to: Nálev povaříme. Do sklenic narovnáme okurky, mezi které přidáme nakrájenou zeleninu, kopr a nať, zalijeme nálevem. Sterilujeme při 80 °C 20 minut.

 

hodnocení

3x
avatar jethro

Je to ze včerejška, takže už je asi zavařeno :) ale zavařovat se dá i jinými způsoby. Já zavařuju v myčce - naskládám sklenice, dám jeden cyklus na 75°C (samozřejmě bez prášku) a je zavařeno, umyto i usušeno :D

 

hankauk*
hodnocení

2x

Lucie, sklenice by nikdy neměly být ponořené zcela.Kastrol stačí. Můžete je i přiklopit jiným kastrolem. *placni*

lucie7777*
hodnocení

fajn tak to je parada a muzu poprosit jeste jak dlouho to tam mam nechat?dekuji za odpovedi

 

paaja*
hodnocení

0x

manželka už léta zavařuje menší dávky sklenic v kastrolu, sklenice normálně víčkem nahoru. Když je z kastrólu vytáhne, teprve pak položí víčkem dolů na utěrku.

lucie7777*
hodnocení

jj to jo ale nevadi ze ty sklenice nebudou cely potopeny ve vode?a staci na 20min?

paaja*

ani v zavařovacím hrnci nejsou úplně ponořené ... a jak dlouho to nevím :) snad poradí někdo jiný

 

jaroslaw
hodnocení

0x

Dobry den, pokud máte jen pár sklenic, lze je s výhodou zavařit v mikrovlnce - osobně s úspěchem vyzkoušeno.

mimibazar.cz/...

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Měly by se sterilizovt tak dlouho, dokud nezmění barvu. Já vyženu vodu na 80´C, 10 minut teplotu držím a 10minut nechám bez plamene, jen pod pokličkou.*palec*Když to máte jen v hrci, toto je jen orientační. Ať se zavaří dobře a drží!

 

jabraka*
hodnocení

0x

Lucko,když máš malý kastrol,zkus zavařit okurky v mikrovlnce.Jednu sklenici kompletně naplněnou uzavři zlehka víčkem,neutahuj.Pak dej sklenici na talíř MW a asi 4 minuty nech zahřívat.Mělo by dojít k varu.Pak v rukavicích rychle vyjmi sklenici s okurkami,dotáhni víčko a obrať víčkem dolů na stůl.Po vystydnutí víčko bude silně prohnuté dovnitř.Je to známka silného podtlaku a vydrží to uzavřeno.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]