Nejste přihlášen/a.
Dobry den mam dotaz chtela sem zavarit par sklenic s okurkama a zjistila sem ze mam nizky kastrol.je mozne ty sklenice otocit tim vickem dolu a nebo to nei mozny a navic ty sklenice nebudou cely potopeny vadi to necemu? prosim poradte co stim mam udelat uz to mam pripraveny a ted to potrebuju jen nak zavarit vsem dik za odpoved
Lucie, zda jsem vám stáhla nejen recept a další povídání o zavařování okurek, ale i dobu potřebnou pro zavařování:
ireceptar.cz/... Já zavařuji ve větším obyčejném hrnci, sklenice zhruba do poloviny zalité. Dobré je dát na dno starou utěrku a nebo zavařovat na litinové podložce (plyn). Mám starou pokličku s otvory a pěkně vypouklou, takže mi to přikyje i velké sklenice, které jsou vyšší než hrnec. Ty zavařuji po 4 kusech, víc se nevejde, menších tak 6 - 7 kusů. Tak ať se vám dílo podař! Já budu zavařovat padavčata na štrůdl.
Za všechny jeden znojemský recept
Odborníci tvrdí, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a že jeho proslulost spočívá v kombinaci mnoha bylin. Kdo okurky nakládá, ví, že řada receptů, vůbec ne špatných, se pyšně hlásí ke znojemskému původu, ačkoliv více bylinek neobsahují. Tady je jeden z nich.
Všimněte si, že mezi přísadami není umělé sladidlo. To se v mnoha receptech objevuje. Důvodem je údajně schopnost (sacharinu) zachovat křupavost okurčiček. Sterilované okurky prý díky sladidlu také vydrží déle.
Okurky prospívají
sliznicím v žaludku i ve střevech a i jinak svědčí lidskému zažívání, látkové výměně a čistotě organizmu. Obsahují mnoho vody. Šťáva z čerstvých okurek s trochou medu usnadní léčbu letního nachlazení a zmírní kašel.
Potřebujeme na nálev: 1 litr vody, 1/4 litru octa, 60 g soli, 200 g cukru, 1 až 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 ks hřebíčku, lžičku hořčičného semínka
do každé sklenice: 2 kolečka větší cibule, 5 koleček mrkve, 5 kousků křenu, chomáček kopru, lístek celerové natě
Jak na to: Nálev povaříme. Do sklenic narovnáme okurky, mezi které přidáme nakrájenou zeleninu, kopr a nať, zalijeme nálevem. Sterilujeme při 80 °C 20 minut.
Lucko,když máš malý kastrol,zkus zavařit okurky v mikrovlnce.Jednu sklenici kompletně naplněnou uzavři zlehka víčkem,neutahuj.Pak dej sklenici na talíř MW a asi 4 minuty nech zahřívat.Mělo by dojít k varu.Pak v rukavicích rychle vyjmi sklenici s okurkami,dotáhni víčko a obrať víčkem dolů na stůl.Po vystydnutí víčko bude silně prohnuté dovnitř.Je to známka silného podtlaku a vydrží to uzavřeno.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.