Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti s kojením a vegetariánstvím

Od: ewka69* odpovědí: 19 změna:

ahoj. tak mě napadlo se zeptat tady v poradně někoho, kdo je nejlépe vegetarián a ještě k tomu maminka, která kojí. mám doma měsíčního prcka a chtěla bych vědět, co všechno zahrnout do stravy tak, aby můj malej netrpěl prdíky. vím, že je to těžké, každý si to musí vyzkoušet na sobě, ale rada by se hodila. proto děkuji za případné odpovědi a rady maminek i ostatních*houpy*(rady typu - začni jíst maso a rozebírání proč být či nebýt vegetariánem, prosím, nechte na někdy jindy...děkuji)

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

claire*
hodnocení

5x

Během kojení potřebujete více energie, než v těhotenství. Živočišné bílkoviny mít musíte, děti potřebují zásobit kaloriemi, tuky a bílkovinami. Mateřské mléko si zachovává svoji kvalitu se všemi látkami potřebnými pro dítě, ale pokud se Vám jich nedostává v potravě, budete to Vy, kdo na to doplatí. Začnou Vám řídnout kosti, špatně se budou hojit rány, zhorší se kvalita pleti a vlasů a zubů - nic pěkného. Zabráníte tomu jednoduše - musíte správně jíst, to znamená mít hodně bílkovin a vápníku. Pijte mléko - ne sojové, obyčejné kravské, nejlépe polo- nebo plnotučné. Pijte ho hodně, klidně litr denně (nemusí být samotné, pijte ochucené nebo si uvařte Meltu nebo Caro půl na půl z vody a mléka). Jezte vejce, kašlete na cholesterol (to se Vám srovná, kdyžtak si ke každému vaječnému pokrmu přidejte rajče), klidně si dejte vajíčka obden, nejlépe jako součást pokrmu, tj. v polévce, v salátu. Doporučit lze tvaroh - nasladko, naslano, ochuťte si jak chcete (samozřejmě pozor na cibuli a podobné aromatické a nadýmavé věci). Mléčné výrobky jakékoliv - jogurty, sýry. Být Vámi, uvažovala bych alespoň po dobu kojení o rybách (ale ne víc než 1x za týden, obsahují i látky, které ve větším množství škodí - těžké kovy aj.) a drůbeži. Ten, kdo jí z živočišných produktů vejce, mléko a drůbež, se nazývá semi-vegetarián - zůstanete tak svým způsobem vegetariánka, ale zajistíte všechno důležité pro své tělo i pro Vaše miminko ;)

ewka69*
hodnocení

děkuji za odpověď. jak jediná je mi k něčemu užitečná. jsem vegetarián, ale jím mléčné výrobky, vejce, ryby. své dítě k vegetariánství vést nebudu. bydlím na statku, kde chováme různá zvířata a dokonce se u nás dělá i zabijačka! přítel maso miluje, já ho nejím. tak to je.

jen jsem myslela, že se najde někdo, kdo má s tímto zkušenosti a třeba poradí. ono třeba jíst sóju není nejlepší nápad. a já ji tak miluji...

claire*

*placni* Správně, se sójou bohužel musíte opatrně, miminko by zažilo nepěkné chvilky. Ale Vám trochu povyroste a bude si umět od prdíků odpomoct kopáním, tak můžete pomalu sóju zařazovat do jídelníčku, ale jen vyjímečně, pořád je to možný alergen. Já sama vegetariánka nejsem, ale celkem respektuji laktoovo- a semi-vegetariány, protože tito lidé se obvykle stravují i žijí takříkajíc zdravě a nemají sklony k obezitě a civilizačním chorobám, které z ní plynou. Je dobře, že dítěti nebudete maso upírat. Když Váš přítel maso jí, tak ani nebudete muset extra vařit. Ještě zvažte konzumaci té drůbeže, aspoň po dobu kojení. Pozor také na zeleninu a ovoce, určitě ho jako vegetariánka jíte hodně- některé druhy zeleniny nadýmají a ovoce je zase potenciální alergen. Třeba jahody nebo citrusové plody jezte jen málo a v kombinace např. s jogurtem nebo tvarohem ;) Můžete se také objednat do nemocnice na dietologickou ambulanci a poradit se osobně s nutričním terapeutem - ten posoudí Váš zdravotní stav, může nechat udělat nějaká doplňková vyšetření a sestaví příklad jídelníčku nebo Vám dá nějaké materiály k prostudování.

doplněno 22.08.11 12:07:

* Ale Vám trochu povyroste...*

krkovicka*
Jí vegetariáni aspoň ryby?To je to nejvyšší na stupínku potravy.Hodlám si tvrdit,že pokuď dítěti nedáte teď do mateř.mléka Béčka tak mu ochabnou svaly.Na druhou stranu nejsem odborník,chodíte jistě do poradny,sice pediatr mávne rukou ale jistých lidí byste se zeptat měla...Znám rodinu,samá pohanka,kukuřice,oves,voda,rýže.Dál v tom pokračují.Dítko v 5ti letech jak z koncetráku,v 17měsících kdy začla chodit tak se na nožičkách neudržela,měla je jak paratka.Já fakt nevím.
claire*

Ale vždyť slečna napsala, že ryby jí. Akorát nevím, co myslíte tím stupínkem potravy? Jestli potravinovou pyramidu, tak tam nejsou ryby úplně nejvýše, na vrcholu jsou jednoduché cukry a tuky (takže sladkosti atp.). Mateřské mléko si zachovává kvalitu a nutriční skladbu po celou dobu kojení dokonce i při mírné malnutrici (podvýživě) matky, pouze při těžké malnutrici začne jeho kvalita klesat - příroda logicky preferuje dítě před matkou. B-vitaminů bude mít v potravě slečna jako vegetariánka určitě dost, zvláště když jí vejce a pije mléko.

krkovicka*
Tak je vše ok.Ryby obsahují obsahují toho víc.Omega,jod...dávám tomu prvotní místo.Na stupínku jsou opravdu nejvýše.
claire*

Na jakém stupínku?

krkovicka*
Potravní pyramidy,nebo jak se jim říká.Nejlepší jsou ale mořské.nebo rovnou rybí tuk.
claire*

Musím Vás opravit, potravinová pyramida má nejvýše naopak ty potraviny, které se mají konzumovat výjimečně - jak už jsem psala výše, jsou to cukry a tuky, slané pochutiny. Vespod, v základně pyramidy, jsou potraviny, které se mají konzumovat často - jsou to všechno sacharidy - pečivo, brambory, rýže, těstoviny. O patro výše je ovoce a zelenina, v další patře mléko, maso, vejce, ořechy a ryby a pak je ten "nezdravý" vrcholek. Ryby jsou sice skvělým zdrojem jodu, fosforu a nenasycených mastných kyselin (jak píšete "omega", tak jsou to správně omega-3- a omega-6-mastné kyseliny. Jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy. Ale také je v rybách, hlavně mořských, poměrně dost rtuti, olova a dalších zdraví škodlivých látek, proto se nemají ryby jíst více než jednou nebo dvakrát týdně. Tím spíše u kojící ženy, kde všechny tyto škodliviny přechází do mléka!

jabraka*
hodnocení

4x

Tak to chceš slyšet jen pochvalu na tvou hloupost?Pokud chceš dítěti poskytnout komfort,tak mu ve stravě musíš poskytnout vše,co potřebuje.Jen z rostlinných produktů to nejde.Bude strádat.

JABRAKA

ewka69*
hodnocení

tak tohle jsou odpovědi, které jsem nechtěla. copak jsem to nenapsala jasně? já hledám radu, ne kritiku*stop*

jabraka*

Evko,Takovou radu několik let hledal můj zeť.Má zaměstnání s dost značnou tělesnou námahou.Od 15 let byl vegetarián.Ve 30 letech se u něj projevily značné destrukce svaloviny a žaludku.Lékařské testy řekly jasně,potřebuje živočišné bílkoviny a kližky na klouby.Dnes baští řízky a je mu hej.Když přinesu zelí,tak ho odmítá.Až když tělo odepře poslušnost,tak si člověk dá říci.A to nepatřím mezi přátele masa,mám raději smažený květák,jako řízek.Bůček bych do sebe nedostal a klobásy nesmím.Nejraději buchty s mákem a lívance.Ale dítě v růstu musí dostat do organizmu to,co mu poskytne co nejširší spektrum bílkovin,nenasycených tuků a uhlohydrátů.Plus vitaminy a vlákninu.Kde to vezmeš,je jedno.Nemusíš samozřejmě sáhnout do říše živočišné.

JABRAKA

Co je na mase tak špatného?

Kráva je vegetariánka...prase je také vegetarián..., takže když sním vegetariána (který si jistě z vegetariánské stravy vezme jen to nejlepší a ještě to "pročistí")...jen tím vegetariánství povýším do vyššího stavu, ne?*tanec*

martinaa*

Prase je vsezravec.

marenka*

Sice zatím jím taky maso, ale špatné je to, jak se s krávou vegetariánkou zachází. Mohla bych vám sem dát videa, jak jsou obalené výkaly, stojí namačkané jedna vedle druhé, jak do nich píchají vidlemi. Jak je kolikrát nezabijí, ale umírají v neskutečných mukách. Prasnici, která leží v mřížích, že se nemůže hnout, jen cecíky jí koukají. Selata, která se vzájemně ožírají. Kuřata, do kterých se kope a která házejí do mlýnku živá. Mohla bych, ale to bych to zas viděla a to nechci.

hodnocení

0x

To je v podstatě otázka, jak jíst maso, když nejím maso. Takže vnitřní rozpor; požadavek, jak odpovědět a nekritizovat, je dost obtížné splnit.

marenka*
hodnocení

0x

Ewko, máte facebook? Seznámila bych vás se skupinou lidí, jsou vegani a dokázali by poradit.

pb®
hodnocení

0x

Sice nejsem vegetarian, ale na vetry u kojence se mi osvedcilo podavani probiotik od firmy Swiss-Laktobacilky baby. Syn mel tzv. trimesicni koliku 2x, pak jsem mu zacala davat probiotika a uz ho vetry netrapily. A to jsem si jeste nez mu byly 3 mesice dopravala klidne i lusteniny, treba jsem se nekolik dni ladovala hrachovou polevkou. Jinak netusim co jist, kdyz jste vegetarian, aby dite melo vse potrebne. Ja myslim, ze si z mleka vezme vse co potrebuje a pokud neceho nebudete mit dostatek, bude to holt na ukor vaseho organizmu. Jinak si vegetarianem klidne budte, ale nenutte k tomu dite, to ke svemu vyvinu maso opravdu potrebuje. Pro dite byste se mela zamerit na domaci vyrobu masa, kdy zvirata v chovu netrpi a jsou zabita rychle a bez stresu. Ono zabiti zvirete totiz nemusi byt krute, muze to byt velmi rychle. Zato chov zvirat, ten muze byt velmi kruty.

eulalie*
hodnocení

0x

Osobně si myslím, že jako vegetariánka v mateřském mléce nepředáte vašemu dítěti všechno základní živiny, které potřebuje, což jste asi slyšet nechtěla. Jestli nechcete, aby mělo prdíky, pomáhá prý pít odvar z fenyklu. Já jsem ho pijávala a myslím, že to docela pomáhalo, Pak byste měla ze své stravy vyloučit nadýmavé potraviny, ale co pak jako vegetariánka byste jedla, nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]