Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy jsou trnky zralé?

Od: hankauk* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, nemohl byste mi někdo poradit, jak poznám, že jsou trnky již zralé? Bydlím v UK a tady asi nikdo o sběr drobných plodin nemá zájem. Za barákem nám toho roste na několik sudů ginu.*smich* Trnky byly modré už před měsícem, ale nejsem si jistá, kdy je natrhat. U nás v CZ budou asi v září?! Je na to nějaké univerzální pravidlo? Předem díky za odpověď. *slunce*

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

2x

Čím později trnky sbíráte, tím obsahují méně tříslovin a více cukru. Jak píše Jabraka: Ideálně po prvním mrazu, tedy rozhodně ne v září, spíše koncem října nebo v listopadu. Nepřijde-li mráz, máte ještě mrazák.

Kdysi jsem dělával trnková povidla: Chuťově celkem dobrá (nesmí se to přehnat se zahušťováním, protože napoprvé jsem z nich vyrobil jakési tvrdé tmavofialové plexisklo), ale té práce...

Mimochodem: Snad z nich nehodláte pálit gin? Ten se dělá z obilí. A ty modré kuličky na jeho etiketách, to nejsou trnky ale "bobulky" jalovce, které ginu dodávají typickou chuť.

hankauk*
hodnocení

Díky za radu. Se sběrem tedy počkám co nejdéle. Musím se přiznat, že se z nich taky chystám dělat povidla.*smich* Ovšem děsí mě to vypeckovávání. *zed* Gin z nich dělat nebudu, to by mě asi zavřeli.;) Ovšem tady se z trnek gin dělá - tzv. sloe gin. Základem jsou trnky a přidá se do nich "standardní" gin. Je to něco jako naše slivovice. Alespoň mi to tak bylo vysvětleno. Ale jako správný Čech jsem spíše na pivo.*pivo*

reeve*

Žádné vypeckovávání, to by člověk zešílel! Normálně za neustálého míchání rozvařit s cukrem v hrnci a přecedit (a zbytek propasírovat) přes kovový cedník.

Děkuji za informaci o "sloe gin". Jak jsem z Wikipedie vyčetl, je to vlastně jakýsi trnkový likér vyráběný z ginu, trnek a cukru. Inu, barvu to má hezkou a chuť může být zajímavá...

1jara*

Normálně nechat vykvasit v bečce a vypálit. Trnkovica je jen jedna *palec*

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, nejlepší jsou padané, třepat a sbírat. Umýt nahnilé a plesnivé vyhodit, odstopkovat.

jabraka*
hodnocení

0x

Trnky se dají konzumovat až přejdou prvním mrazíkem.

JABRAKA

hankauk*
hodnocení

Což o to, konzumovat se dají i před, jen jsou dosti trpké.*ee* Mrazík to chce kvůli tomu, že jsou pak "sladší". A to je potřeba právě do toho alkoholu. U švestek či jiného ovoce se zralost pozná po chuti. Pokud trnky chutnají "pořád stejně", chtělo by to ohraničit časem. A to je zapeklité.*cert*

richter
hodnocení

0x
Já je sbírám řínu před mrazíky. Pokud počkám po mrazech a zesládnou tak se může také stát (a to se mě stalo) že přiletí hejna ptactva které to očešou za vás.Samozřejmě potom dávám do mrazáku a vydávám jen pokud jdu dělat čaj.Nic mě tak dobře na nachlazení nezabírá jako právě trnky a i na jakékoli záněty v těle

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]