Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nemohl byste mi někdo poradit, jak poznám, že jsou trnky již zralé? Bydlím v UK a tady asi nikdo o sběr drobných plodin nemá zájem. Za barákem nám toho roste na několik sudů ginu.
Trnky byly modré už před měsícem, ale nejsem si jistá, kdy je natrhat. U nás v CZ budou asi v září?! Je na to nějaké univerzální pravidlo? Předem díky za odpověď. ![]()
Čím později trnky sbíráte, tím obsahují méně tříslovin a více cukru. Jak píše Jabraka: Ideálně po prvním mrazu, tedy rozhodně ne v září, spíše koncem října nebo v listopadu. Nepřijde-li mráz, máte ještě mrazák.
Kdysi jsem dělával trnková povidla: Chuťově celkem dobrá (nesmí se to přehnat se zahušťováním, protože napoprvé jsem z nich vyrobil jakési tvrdé tmavofialové plexisklo), ale té práce...
Mimochodem: Snad z nich nehodláte pálit gin? Ten se dělá z obilí. A ty modré kuličky na jeho etiketách, to nejsou trnky ale "bobulky" jalovce, které ginu dodávají typickou chuť.
Díky za radu. Se sběrem tedy počkám co nejdéle. Musím se přiznat, že se z nich taky chystám dělat povidla.
Ovšem děsí mě to vypeckovávání.
Gin z nich dělat nebudu, to by mě asi zavřeli.
Ovšem tady se z trnek gin dělá - tzv. sloe gin. Základem jsou trnky a přidá se do nich "standardní" gin. Je to něco jako naše slivovice. Alespoň mi to tak bylo vysvětleno. Ale jako správný Čech jsem spíše na pivo.![]()
Žádné vypeckovávání, to by člověk zešílel! Normálně za neustálého míchání rozvařit s cukrem v hrnci a přecedit (a zbytek propasírovat) přes kovový cedník.
Děkuji za informaci o "sloe gin". Jak jsem z Wikipedie vyčetl, je to vlastně jakýsi trnkový likér vyráběný z ginu, trnek a cukru. Inu, barvu to má hezkou a chuť může být zajímavá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.