Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nemohl byste mi někdo poradit, jak poznám, že jsou trnky již zralé? Bydlím v UK a tady asi nikdo o sběr drobných plodin nemá zájem. Za barákem nám toho roste na několik sudů ginu. Trnky byly modré už před měsícem, ale nejsem si jistá, kdy je natrhat. U nás v CZ budou asi v září?! Je na to nějaké univerzální pravidlo? Předem díky za odpověď.
Čím později trnky sbíráte, tím obsahují méně tříslovin a více cukru. Jak píše Jabraka: Ideálně po prvním mrazu, tedy rozhodně ne v září, spíše koncem října nebo v listopadu. Nepřijde-li mráz, máte ještě mrazák.
Kdysi jsem dělával trnková povidla: Chuťově celkem dobrá (nesmí se to přehnat se zahušťováním, protože napoprvé jsem z nich vyrobil jakési tvrdé tmavofialové plexisklo), ale té práce...
Mimochodem: Snad z nich nehodláte pálit gin? Ten se dělá z obilí. A ty modré kuličky na jeho etiketách, to nejsou trnky ale "bobulky" jalovce, které ginu dodávají typickou chuť.
Díky za radu. Se sběrem tedy počkám co nejdéle. Musím se přiznat, že se z nich taky chystám dělat povidla. Ovšem děsí mě to vypeckovávání.
Gin z nich dělat nebudu, to by mě asi zavřeli.
Ovšem tady se z trnek gin dělá - tzv. sloe gin. Základem jsou trnky a přidá se do nich "standardní" gin. Je to něco jako naše slivovice. Alespoň mi to tak bylo vysvětleno. Ale jako správný Čech jsem spíše na pivo.
Žádné vypeckovávání, to by člověk zešílel! Normálně za neustálého míchání rozvařit s cukrem v hrnci a přecedit (a zbytek propasírovat) přes kovový cedník.
Děkuji za informaci o "sloe gin". Jak jsem z Wikipedie vyčetl, je to vlastně jakýsi trnkový likér vyráběný z ginu, trnek a cukru. Inu, barvu to má hezkou a chuť může být zajímavá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.