Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl v sladivosti cukru

Od: 1jana® odpovědí: 7 změna:

Zdravím, nepodařilo se mi nikde najít informace ke sladivosti cukru. Kdyby tu byl někdo potravinářské chemie znalý a poradil. Bude rozdíl ve složení, příp. sladivosti cukru, který prodávají hypermarkety v ceně cca 15 Kč/kg (cukr krupice, příp. jemný krystal) a cukru jiných prodejců v ceně 25 Kč/kg - např. krystal hrubý? Díky.

doplněno 12.08.11 21:13:

Díky všem za projevený zájem. K Liduš - proč včely cukr z Polska nechtějí? Co navíc obsahuje?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

solenza*
hodnocení

0x

Dobrý den, všechny cukry které uvádíte mají stejnou sladivost. Sladivost cukru určuje plodina tzn. cukr z cukrové řepy sladí +- stejně od všech výrobců. Všichni výrobci používají stejnou metodiku zpracování. Malé rozdíly sladivosti mohou být pouze u moučkového cukru, který osahuje protihrudkující přísadu obvykle do 3% hmotnosti. Jinou sladivost ale má třtinový cukr, který se u nás moc neprodává a když na něj narazítre, poznáte ho především díky mnohem vyšší ceně. Ten by měl mít výrazně vyšší sladivost.

lidus*
hodnocení

0x

Já rozdíl nevnímám ale vím, že včely ano ty třeba cukr z Polska nechtějí.

A já to doplním otázkou, proč není sůl, slaná? Heršofthimlhergot! Co do nás vlastně "hustí" za šmejdy? nejsem ještě tak blbá, abych si nepamatoval, kolik soli jsem potřebovala při vaření. Dnes musím dát třikrát tolik, a ještě to není dost. Fuj a tajxl! Rozhořčená Suzy!

jabraka*
hodnocení

0x

Protože podle norem je složení cukrů všech výrobců,včetně třtinového,99.9 % sacharozy,mohou se 0.1 % nečistot podílet na rozdílné chuti cukru,kterou někteří fajnšmekři prý poznají.Hnědý cukr,který se prodává za nestydaté peníze,obsahuje asi 3 % melasy.Je to vlastně cukr nevyčištěný,o němž tvrdí někteří nezodpovědní obchodníci,že je zdravější.Dá se o tom velmi pochybovat.

JABRAKA

hm*

Myslel jsem, že ten hnědý neobsahuje bělicí chemii (a proto by tedy měl být i zdravější).

jabraka*

Bělicí chemie je u cukru vlastně obyčejné vápno.Dál se pak cukr čistí vlastně opakovanou krystalizací.A tím vlastně, díky krystalům, je superčistý.Čím jemnější krystaly,tím čistější.Nahoře jsem psal,že je to 99,9 sacharoza.Ona je to jen 99,6%Obsahuje totiž i trošku vody.

Cukrovarů bylo v republice v roce 1989 asi 100.Unie po tlaku australských cukrovarníků snížila kvóty cukrovarnických společností o 30%.Protože naše cukrovary byly prodány za babku cizákům,byly při zavírání první na řadě.Přece si Němci a Francouzi nepropustí svoje dělníky!

JABRAKA

Jelikož není co dodat, nic nedodám! jen to, že souhlasím. také vím, co je melasa. Pocházím ze Sendražic a v Kolíně je továrna, které se za mých mladých let, říkalo "Cikorka", tam dělali i čokoládu a burákového "něco". Továrna je tam dodnes, ale co v ní provádějí, to už nevím. *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]