Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem kuchtílkům. Chtěla bych uvařit rajský protlak, nebo spíše kečup. Už jsem hledala v receptech, ale všude je doporučována sterilace. Do toho se mi nechce. Nezná někdo nějaký postup bez ní? A také nepohrdnu i nějakým dobrým, vyzkoušeným receptem. Díky Suzy.
Byla jsem na dovolené, mám tedy zpoždění.
Kečup: 2 kg přezrálých rajčat, 2 větší oloupaná jablka, 4 větší cibule, 1 menší oloupaná červená řepa, - vše pokrájet, 20 dkg krystal. cukru, 1 1/2 dcl octa, 1 vrchovatá lžíce soli, necelé 1/2 lžičky mleté skořice, 1 rovná lžička sladké papriky, 1 rovná lžička pálivé papriky, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 2 - 3 bobkové listy, 1 feferonka, 5 stroužků česneku. Vařit v širokém hrnci asi hodinu, až zhoustne, často míchat a snížit teplotu, má tendenci se připalovat. Pak rozmixovat, přecedit, horké nalít do skleniček a otočit až do vychladnutí. Já však raději 20 minut steriluji - jistota je jistota.
Ta červená řepa je důležitá pro barvu, jak tu už někdo psal. Známé se mě ptaly, co tam dávám za barvivo!, že mám kečup tak krásně červený. Kdepak barvivo - příroda je příroda! Tak ať se povede. Jaga.
Mám vyzkoušený tento kečup,nutno ale sterilizovat
3 kg rajčat,6 velkých cibulí/dávame červené kečup získá pěknou barvu/25 ks nové koření,20 celý pepř,2 lžičky mleté papriky,
6 hřebíčků,4 jalovce,našpičku nože zázvor,6 bobkových listů-koření vařit v pytlíčku z gázy
2 lžíce soli - vaříme 2 hodiny
ke konci varu 20-25 dkg cukru ,1/4 octa-dáváme raději méně Vychlazené rozmixovat přepasírovat a ještě 1/2 hodiny vařit .Sterilizovat 30 min při 90 stupních
Kečup podle receptu,co ti poslala Sabrina je opravdu skvělý.Dělám ho tak už třetí rok.Předtím jsem zkoušela jiný a ten zůstal řidký a chut také nebyla nic moc.Tento si nemůže vynachválit celá rodina.
Pokud chcete, aby vám vydržel, je nutné ho sterilizovat, tedy zavařit. Bez toho ho budete mít akorát pro rychlou spotřebu, protože se zkazí (když otevřete koupený kečup, taky vám nevydrží moc dlouho, že jo).
Zavařovat se dá běžně v troubě, dneska už i v mikrovlnce. Zkuste mrknout na internet, třeba najdete dobré tipy...
Děkuji všem za ochotu! "Kečoup" už je ve skleničkách, dala jsem červenou řepu také. Má hezkou barvu a výbornou chuť. Ale teď jste mi nasadily(i), nevím, zda není mezi vámi, i nějaký chlap , brouka do hlavy. Mám toho dost, z devíti kil rajských a k tomu ta jablka, a ještě jsem tam nacpala i papriky, ale nestrerilovala to, jen obrátila skleničky. Tak co myslíte, mám to dodatečně sterilovat? Půjde to? Byla by ho škoda. Díky. Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.