Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pečený čaj

Od: miane* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

děláte někdo pečený čaj?Chtěla bych ho vyzkoušet ,ale mám dotaz : opravdu stačí pouze sklenice po naplnění dát víčkem dolů? Mám strach,aby nezačal kvasit-nebudu tam dávat rum.

Děkuji všem za odpověď

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pritelkyne dela.

Rum nedava, pouze vickem dolu, ale dlouho nevydrzi. Spis je to k rychle spotrebe, nez k delsimu uchovani.

Po nejakem tom tydnu zacina plesnivet.

juldab*

Bez rumu to není ono Já to dělám s přebytkem rumu a je z toho pak punč a né čaj.

hodnocení

0x

Dělám ho už několik let, ale s rumem. Je jedno, jestli s rumem, nebo bez, doporučuji zavařit. Vydrží tak nejméně 2 roky. Nejkvalitnější je s 50% rybízu a zbytek různé ovoce. Jaký máte recept?

miane*
hodnocení

Nemám žádný konkrétní recept. Slyšela jsem, že je dobrý ,tak ho chci vyzkoušet. Recept je z internetu : toprecepty.cz/...

Jestli můžete , tak recept napište. Rády vyzkouším něco osvědčeného . Jelikož nemám zavařovací hrnec ( mám indukci),tak to chci zavařit v troubě-nemáte s tím zkušenost?

Děkuji

Receptů je mnoho, každý si ho většinou upraví dle dostupného ovoce. Napíši vám své zkušenosti, také jsem dělávala z různého ovoce. Používám zásadně čerstvé! Dělala jsem vždy po jedné dávce, tj. z 1 kg ovoce. Pekla jsem na plechu s vyšším okrajem, kde není potom vrstva ovoce tak vysoká a dobře se propeče. Nejlepší skladba ovoce je 50% rybízu a dalších 50% směs ovoce, co zrovna máte. Postup pečení je stejný jako na internetě. Moc dlouho ale nepečte, ať se ovove nerozvaří a nebo nechytí karamelovou chuť.. Nemáte - li už rybíz, tak podle skladby ovoce musíte přidat citrónovou šťávu. Rybíz, nebo ta šťáva dodají čaji tu správnou kyselkavou chuť a zvýrazní chuť použitého ovoce, jinak čaj bude mdlý a nebude vám chutnat. Skořici mletou bych dala při použití hrušek, švestek, nebo jablek. Nejčastěji peču čaj z rybízu, angreštu, jahod, borůvek, malin, malinoostružin a ostružin. Do této směsi skořici nedávám. Badyán být nemusí. Hřebíčky doporučuji vyndat. Pokud použijete rozkrájený citron i s kůrou, tak opatrně, větší množství ovlivní konečnou chuť ve sklenicích. Rum být nemusí, ale doporučuji přidat alespoň rumovou tresť, jinak čaj bude mít chuť kompotu. Přidáním 1 dcl rumu je čaj chutnější, dávala jsem ho i dětem. Při použití 1 kg ovoce, 1 kg cukru a 1 dcl, ten rum tam jako alkohol ani nepoznáte. Já sice zavařovací hrnec mám, ale nepoužívám ho. Zavařování v troubě jsem si také neoblíbila. Já čaj naplním do menších skleniček - rychleji se po otevření spotřebuje. Skleničky po naplnění a uzavření hned vkládám do připraveného obyčejného hrnce s horkou vodou a tu uvedu do bodu varu. Voda by měla dosahovat až k víčku. Pokud jí budete mít málo, tak přilejte vroucí, aby vám sklenice nepopraskaly. Potom vypnu a nechám ve vodě skoro vychladnout. Zavařuji tak marmelády , džemy, okurky, nikdy se mi nic nezkazilo. Zavařenina takto sterilovaná vydrží nejméně 2 roky. Obrácením skleničky se mi moc neosvědčilo. Zavařený čaj skladujte v temnu, můžete i při pokojové teplotě. Doporučuji si vyzkoušet více druhů čaje.

miane*

Děkuji moc, za napsání zkušeností i receptu. Vyzkouším i to zavařování.

lidus*
hodnocení

0x

Jahody, maliny, ostružiny, rybíz vše upeču-spíš usuším v troubě, pak dám do látkového pytlíku a na čaj celou zimu jen velkou lžíci-já raděj dvě + tochu medu , pouze přeleji horkou vodou.

hodnocení

0x

Ahoj, loni jsem pečený čaj u známé ochutnala a letos jsem ho poprvé dělala. Do dávky 1,5 dcl rumu, 1 kg cukru, 1 l rybízu, 1 l ostatního ovoce, 2 hřebíčky, 1 čajová lžička mleté skořice. I když mi známá tvrdila, že skleničky pak nezaváří, raději jsem to udělala. Kvalitu čaje to neovlivní a jistota je jistota. Dobrou chuť. Jaga.

baruse*
hodnocení

0x

Pečený čaj dělám již několik let a musím napsat, že jej nezavářím, pouze obracím dnem zhůru a nekazí se. Stejně tak marmelády a džemy. Vyjímku má jahodová- tu raději rychle sníme, ta se brzo kazí.Zdravím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]