Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cukernatění medu - proč tak rychle?

Od: magdon® odpovědí: 12 změna:

Před třemi týdny jsem koupil přímo od včelaře výborný med. Ten ovšem začal po pár dnech cukernatět, až zcukernatěl dokonale. Vím, že je to přirozená vlastnost medu a nijak zvlášť mi to nevadí, jen mě zaráží ta rychlost. Čím to může být?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Tož nevím jak kvalitní, prý snad cukernatění je známkou kvality medu, s cukrem že je tekutý. Je to na obsahu glukózy, záleží z čeho že je.

hodnocení

Jo, cukernatění je známkou kvality. Med (třeba ze supermarketu), který necukernatí, nemá s medem nic společného. Ovšem 3 týdny se mi zdají přece jen málo. Mám možnost toho medu koupit větší množství, tak bych rád věděl, jestli v tom není nějaká kulišárna.

není, zejména u květového medu je to fakt normální, někdy je lehce cukernatý již při vytáčení. pokud mu chcete trochu odpomoci, aby se o něj nelámal nůž, tak když ho přineste, tak s ním pravidelně michejte a on nezcukernatí ale zpastuje a je stále mazaný. další možnost je ho zahřát na asi 70 stupňů, pak nezcukernatí dlouho, ale ta pasta je přirozenější.
hodnocení

No tak mě to zas až tak moc nevadí (pokud ho nemusím sekat majzlíkem*smich*). Aspoň nestýká z chleba. Když pak ztuhne přespříliš, tak ho ohřeju (jde to i mikrovlnce), ale to považuju až za poslední možnost záchrany.

ency*

V mikrovlnce zničite všechny kvality medu. Opravdu je lepší jej raději zahřát ve vodní lázni, ale tu teplotu bych raději snížil na 60. Protože čím větší, tím se snižují blahodárné látky a med znehodnotíte.

drku

při ohřívání medu použít určitě vodní lázeň, zajistit i vodní vrstvu mezi dny nádob a nepřekračoval bych teplotu 40 stupňů. Je to maximální teplota než začne kvalitativní devastace medu.

lidka*
hodnocení

0x
Krystalizace medu nahoruJe přirozený proces. Některé medy (hlavně řepkový) začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech. Takový med můžeme buď rozehřát anebo napastovat. Teplota vyšší než 50 °C však z medu udělá pouhé sladidlo - dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek. Jsou ale i medy, které krystalizují velmi pomalu - například akátový.Je to informace přímo od včelaře. Asi to je med řepkový. :) zde jsou další informace: webareal.cz/...
hodnocení

Tak to by odpovídalo tomu řepkovému medu, i když ten bývá světlejší a řepka v té době moc nekvetla.

cituska*
hodnocení

0x

*palec*Včelař u kterého kupuji med,mi prodal šlehaný med. Ten zůstal stejné konzistence. Stačí med vidličkou nebo vařečkou několikrát za den zamíchat asi tak týden.Vyzkoušela jsem letos a med je zatím parádní.

lidus*
hodnocení

0x

Jak mě poučil zeť včelař tak med necukernatí ale krystalizuje, je to jeho přirozená vlastnost. Zabráníte tomu snadno, po stočení ho našleháte udělá takovou hustější konzistenci nebo ho můžete ve vodní lázni zahřát- to ale rozumný člověk nedělá.

hodnocení

0x

Zdravím, zkrystalizovaný med zahřívat jen do 50 oC, nejlépe ve vodní lázni, abychom nezničili, co je v něm pro nás dobrého, mikrovlny ne! Také máme svoje včely a první vytáčený med květový, největší podíl řepky, opravdu tuhne velmi brzy. Není to na závadu.Med v marketech je pěkně tekutý a přibarvený v hezké lahvičce...s včelím medem však už je společný jen název na etiketě.

myse*

tak tak... nezahřívat, hlavně ne v mikrovlnce. Včelaři prodávají i pastový med - ten se po delší dobu promíchává v pastovači (několik dnů), zcukernatí taky ale tím mícháním se ty hrany krystalků obrousí a nezaklesávají se do sebe.

Med aby nezcukernatěl, tak do něj přidávají nějaká Ečka, to už není med...

(pořizujeme si včely, tak příští rok už budeme mít svůj, heč ;))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]