Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kedlubnové zelí - připrava

Od: jimi* odpovědí: 9 změna:

Když vařite kedlubnové zelí,kedlubny se nastrouhají na hrubo a ted nevím jestli se tam dávaji i nějake listy s kedlubny.Diky za radu určitě to někdo vařite.*nevi*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

5x

Kedlubnové zelí je moje oblíbené a v kraji se vařilo často. Zde v horách jsem se s ním moc nesetkala. Ale jak říkáte, nastrouhat na hrubém (vokatém) struhadle. Jinak je to stejný postup, jako u klasického hlávkového zelí. Hlavně si ho nezkazte tím, že tam nastouháte i dřevnaté části kedlubny. Jasně, že tam listy nepatří, ale ty malé ze srdíčka kedlubny tam pokrájet můžete. Přidáte cibuli syrovou nebo osmaženou, kmín, sůl - můžete zahustit trochou hladké mouky a ještě dobře provařit. A dochutit octem a mírně cukrem. Dobrou chuť! Ještě bych řekla, že je dřív vařené než hlávkové, abyste z něho neměla kaši. :)

doplněno 30.07.11 16:57:

Ještě bych doplnila, jenom mírně podlít vodou, ať to nemáte moc vodnaté. Kedlubna pustí dost šťávy. *hej*

hodnocení

4x

Já vařím kedlubkové zelí takto: Nastrouhat kedlubky na hrubém struhadle, podlít, kmín, sůl a trošku cukru. Do druhého kastrůlku nakrájím na nudličky ty nejmladší listy, bez stopek, na špičku nože jedlé sody (listy si zachovají krásnou zelenou barvu). Každé zvlášť uvařit doměkka. Vodu z listů slít a lístky vmíchat do kedlubků a zahustit zásmažkou (jíškou) na špeku a cibulce. Přidat trošku octa a pepře. *jasne* Moje babička nedávala špek a cibulku, zahušťovala moukou rozkvedlanou ve smetaně. ;) A dá se uvařit stejně, jako hlávkové zelí, jak jste zvyklí.*jasne* Jak píše Lidka, pozor na dřevnaté části!

juldab*

Jenom k tomu zahuštění doporucuju syrovou bramboru nastrouhanou na jemno. A přesně tak s tím dřevnatým.

vidlak*

Kedlubnové zelí se dělá přesně tak jako hlávkové zelí. Nakrouhat na hrubo, dát vařit, kmin sůl, žádné listy na co, jestli děláte bůček, krkovičku nebo kachnu, husu, tak cibulku osmažte na tom omastku, nechat zesklovatět, přidat do vař, scezeného zelí. Jíšku nedávat, bylo by to moc blemtavé. Ochutit solí, octem a trochu cukrem.

olaf71*

mě právě to blemtavé chutná

hodnocení

3x

Vaříme ho často,je výborné,klasicky nastrouháte kedlubny,dáte na zesklovatělou cibulku,sůl,kmín,vodu,a dáte vařit cca 1hodinu na mírném ohni,pak zahustíte moukou či bramborem(jak kdo), a dochutíte octem,popř.cukr,jak kdo má rád.Někdy do něj dávám ještě tak 3 rajčata,to je ještě lepší.Dobrou chuť.:-P

doplněno 30.07.11 14:28:

Listy neeeee,nejsme králíci*smich*

olaf71*
hodnocení

1x

listy určitě ne. stejně to zní divně kedlubnové zelí, já bych to spíš přirovnal k zadělávaným kedlubnám,nebo kedlubnový prívarok československy;)

sisinka*
hodnocení

0x

Dobry den...kedlubnove zeli je moc dobre a pripravuji ho uplne stejne jak ti radi prvni odpoved,jen to rajce tam nedavam.Jo a listy tam nepatri,ty dej kralikum.

hodnocení

0x

kedblubnové zelí dělávala moje babička z kedlubnů gigant, ty nebyly nikdy dřevnaté a to je základ, zásadně žádné listy, jinak postup, tak jak už byl zmíněn v předešlých příspěvcích ňam :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]