Nejste přihlášen/a.
Není to můj problém. Jsem ráda, že se mě to netýká. To mi věřte. Jde o kamarádku mé maminky, která to má doma těžké, kvůli své dceři. Prochází si pubertou. Já teď taky, ale tak strašné, jak to mají doma oni, to u nás není ani z poloviny.
Té puberťačce budu říkat například Jana a její mamince Veronika. Začalo to tak, že si Jana na základní škole, na druhém stupni našla novou kamarádku. Je to taková ta rozverná, velice sebevědomá osoba, co má mysl zamlženou a zaplněnou pouze kluky. A s tou se Jana začala bavit. začala se CHOVAT jako její kamarádka. Ta jí začala nabádat k tomu, ayb si někoho našla, aby si obarvila hlavu, nalíčila víc obličej. A tak Jana přestala s jakýmkoli koníčkem, s čímkoliv, co jí bavilo. Obarvila si blonďaté vlasy na tmavo, oblékla se vyzívavěji, zmalovala si obličej, našpulila rtíky a zvedla nosánek. Jako malá jsem si s ní hrála. Byla vždycky ledovější, než ostatní. A ani dřív se prý nechodila s maminkou pomazlit. Jana je teď k neydržení. Večer přišla domů a smrděla od cigaret. Kouření jí Veronika úspěšně odnaučila lěčbou šokem, tudíš jí donutila kouřit tak dlouho, dokud se z toho nepozvracela.
Před týdnem šla Veronika se svou dcerou na rentgen. Jana se musela svléknout a proto, že jí rentgenovali bok, odhalil se jí krk, s krááásným cucflekem. Sestřičky se pochychtávali. Veronika jí hned na chotbě cákla, a milému příteli Jany zavolala. Nedivte se. Janě je 13 let a klukovi 16. ,,Nevidím na tom nic špatného. řekl šestnáctiletý kluk Veronice do telefonu. To je potom těžké.
Před třema dny Jana nebyla doma a Veronika u ní v kabelce našla prezervativ. Naprosto jí to vylekalo. hodlá se s někým vyspat? VE TŘINÁCTI?! Je vůbec ještě panna? A tak se Veronika rozhodla, že jí nechá vyšetřit. Je tu problém. Janě je 13, tudíš je pod zákonem. Kdyby panna nebyla, bylo by to na Veronice a ta by z toho mohla mít strašné problémy. Jako, že dceru neuhlídala a podobně. V ůvaze jsou i pohlavní choroby!
Jana se začala přehnaně malovat, proto jí mamka zabavila malovátka. Jenže Jana vyškemrala na tatínkovy peníze na ,,svačinku a koupila si ještě lepší. Veroniku by to nepopudilo, kdyby je naschvál nenechala válet na gauči a na stole. Asi proto, BY MATKA VĚDĚLA, ŽE SI JE STEJNĚ KOUPÍM! A to je další problém. Veronika není s manželem zase zas tak za dobře.,, Svou dceru NEBUDU bít! a proto jí sladkým hlasem domlouvá ,,Ale no tak, Janičko, neblbni.. Jestliže Janě maminka zabaví cokoliv, koupí si ještě lepší a nebo jí to vynahradí kamarádka. Ještě loni měla jana na vysvědčení maximálně čtyři dvojky. Dneska? Dneska už to bude asi jiný.
Kdykoliv Veroniku Jana naštve, končí to fackou. Jana se nedá zvládnout. ,,Tak si plácni! Jana s klidem Veronice nastaví tvář!
Takže, je mi Veroniky líto. A přitom by stačilo, kdyby Janě natáhnul táta. Jana má přeci u něj určitou autoritu.Jenže, jeho doma mlátili jako koně, proto na Janu nevztáhne ruku.
Proto, co si myslíte o TOMHLE příběhu? Jaký je VÁŠ názor, potřebovala bych ho vědět. URČITĚ BY SE HODIL!
Cucfleky bych neřešil...taky jsem je domů nosil. To že má kondom svědčí o odpovědnosti... Ano je celkem mladá na sex, ale to je relativní, záleží jak se sama cejtí. Tohle se poručit nedá, když bude chtít, tak si místo na sex vždycky najde. To že má s mamkou konflikt svědčí o tom, že se odmítá podřídit autoritě a tu bohužel rodič má nebo nemá. Já si radši se svejma rošťákama buduju přirozenou autoritu, kdy se stačí jen podívat a kluk ví, že je průser, ale taky poslední dobou když zjistím, že něco slíbil a neudělal, okamžitě požaduju aby dodržel slovo. Je třeba být důsledně důsledný . Moje ženská důsledná není a pak když přijde ke klukovi nahoru do pokoje, tak ječí. Já jí pak říkám, máš si to ověřit, jestli ti odnesl prádlo, nebo nádobí, ap. Ty facky jsou jí pro smích, ne že by jí nebolely, ale jsou pro ni symbolem odporu a je to ocenění že mámu zas dostala. Hraje si s rodiči a ti jí na to pěkně skáčou, ale obávám, se že žádnej rychlej recept na to neexistuje. To je skutečně výchovou a rodinnými vztahy. Tohle svědčí,ž e to nefungovalo ani před tím, než na holku přišla puberta. Teď je víceméně pozdě něco radikálně měnit. Snad jen to tatínkovo kapesné ...to je torpédování jakékoliv snahy (dobře mu tak za ten dluh za internet) . Veronika s tím že by snad Jana už nebyla panna nebude mít žádné oplétačky. To je na Policii , aby zjistila kdo jí odpanil a ten by pykal. Rodiče za to nemohou. Pokud to však udělá a nechá jí vyšetřit, tak spolu jako máma s dcerou skončily. To by jí dcera neodpustila. Lze doufat, že to holku přejde včas. Tu kamarádku co jí kazí tu si vymluvit nenechá, na to nevěřte. Lze jí snad dokola pouze opakovat, že je dost stará na to , aby si uvědomila souvisloti s tím, že spatné známky na vízo = špatně placená práce v dospělosti. Ale to opět nevěřím, že to něco změní, pakliže však byla vychována rozumně ,tak na tyhle argumenty uslyší, ne sice viditelně, ale tak že by se v ní něco mohlo zlomit. Držím palečky ať holčina najde cestu zpět.
Tak to NAPROSTO souhlasím. U nás je to taky tak. Nás tedy nikdo nebije, ale stačí se jenom podívat a je jasný jak se věci mají. Je to veliká škoda, protože jak ta maminka tak i tatínek jsou bezva lidi. A teď prostě jenom zírají, jak se jim vymyká výchova dcery.
Moc děkuji za odpověď, je nejrozumnější, ze všech tady.
Hm, děvče začalo tedy dost brzy. Ale mohu vás ujistit, že takových holek je velmi mnoho. Neznám z vlastní zkušenosti, ale z povídání mého syna, který je na střední škole. Holky tam střídají kluky (i do postele) jako ponožky, čím víc zářezů na pažbě mají, tím lépe si snad ve společnosti stojí. Syn se nad takovými děvčaty ošklíbne, nelíbí se mu promiskuita a tajně doufá, že najde někdy dívku, která taková není. Bohužel taková je doba. Holky mají ten dojem, že čím více a dříve sexuálních partnerů poznají, tím stojí v hierarchii výše. Mají dojem, jak hrozně dospělé jsou. A kluci toho značně využívají. Proč taky ne, když ty holky rozhodí nohy samy od sebe, ani je moc prosit nemusejí. Tolik k popisu současné doby mezi mládeži. U vaší kamarádky je nevýhoda, že otec té dívky je tak měkký. Jedině on by měl zasáhnout. Matka je v pubertě na dítě dost slabá. Otec je větší autoritou. Nemusí ji přeci bít, proč taky? Bitím se nikdy nic nenapravilo. Ale na šminky nedat peníze, vysvětlit, že nepřipadá v úvahu, aby se toulala po nocích, nastolit tvrdý režim, zapřáhnout více do práce, nekupovat drahé oblečení, mobily, dárky apod. Všimněte si moc dobře, jaké pořady se vysílají v televizi na komerčních televizích. Seriály, kde promiskuita je na běžném pořádku, každý s každým. Hlavní hrdinka hned chodí s tím, hnedka zase s oným, nevěra se nějak moc neřeší, toleruje, svobodná matka je v dnešní době taky velice běžný fenomén. Když opomenu televizní seriály, podívejte se na současnou politickou scénu - intriky, mafie, korupce. Myslíte si, že toto všechno neovlivňuje chování společnosti? Proč by se tedy tedy dnešní mládež měla chovat jinak?
Vzal bych ji někam na vesnici, daleko od města, třeba na měsíc (teď o prázdninách je to ideální). Každý ráno v 5 hodin ji vzbudit, dát ji hodinu na to ať se nalíčí a pak ji poslat kydat hnůj.
Pokud nebude mit kontakt se smečkou, je větší šance že se srovná. Pokud by odjezd na venkov nepřipadal v úvahu, pak mám ještě jednu panelákovou metodu. Říkám tomu SAUNA. Zamknete se s pubescentem v nějaké malé místnosti, třeba v kuchyni, na celej den a necháte ji se vypovídat. Tuhle metodu praktikují policejní vyšetřovatelé v USA při vyslýchání zločinců kteří nechtějí spolupracovat. Myslím že zde by to mohlo taktéž fungovat.
Doma jsme ani jeden z nás ještě nedostali pohlavek.Tedy jako malé ano.Ale jedno vím,že kdyby segra přišla domů s obarvenou hlavou,tak by ji táta zase v koupelně vzal strojkem dohola.Říká,že když se o vlasy pečuje ,tak jsou všechny pěkné.A tady ta Jana má špatnou kámošku.Měla by chodit ze školy hned domů,žádné kroužky a nic(jak už to tu psali jiní).Ale jestli má její mamina na ní vůbec čas.Pokaždé ji jen jednu vlepit,nic nevyřeší.Zajít s ní ke školní psycholožce a hned to řešit.Nebát se případných problémů,lepší ted, než aby pak Jana byla na drogách,těhotná,nebo uteče z domu.Také bych asi zašel za tou kámoškou a znovu za tím klukem (osobně) a pěkně bych mu to tam ustně vycinkal.Ale i paní Veronika musí si najít cestu k Janě a promluvit si.Né křikem a fackama,ale jako kámoška,aby Jana věděla,že máma má pochopení a že jí radí dobře.Ale nevím,jestli to tady ještě půjde,když fotr nedokáže držet s manželkou a pomoci jí.
Nezlobte se ale když ji "cákne" na chodbě nemocnice protože má cucflek tak má pěkně hysterickou mámu a díky tomu má geny k hysterickému chování. Chce to psychologa pro obě. A to že měla prezervativ naopak svědčí o jisté zodpovědnosti.
Jakube,neříká se fotr,ale táta,to zaprvé.A s tou psychložkou,bych ještě počkala.Děvče by se mohla ještě vzepřít,být rozmrzelá,že jí matka tahá ke školní psycholožce,kde si já osobně myslím,že jí moc rad nedají.Děvče chce jen upozornit na sebe.Něco jí doma třeba chybí a protestuje.Matka s otcem musejí začít hledat příčinu.Dívka i chlapec v pubertě provádějí nešváry,ale musejí mít doma porozumění a podat pomocnou ruku.Majdalena
Dobrý den.Nechtěla bych se tady do něčeho vartovat,ale když jsem si toto přečetla,tak mi to nedá.Já mám dojem,že to děvče jen kuje pikle proti rodičům na truc.Nevím jaké tam panují poměry mezi matinkou a dívkou,ale není možné,že by dítě netoužilo po mazlení,jak tady tazatelka píše.Každé dítě touží po náruči matky.Myslím si,že matinka všechno řeší moc jednoduše.Facka,nic nezmění,naopak to dítě to pak bere jako součást života a ponese si to sebou do života.Kdyby matinka byla trochu prozíravá a poznala,že to dítě touží po pozornosti a po lásce.Vždyt se potácí jako plavec na moři a neví kam ji vlna vyhodí.Potřebuje podat teplou ruku a podržet jí.Ale to musí i pan otec.Že byl v mládí bit je jen výmluva.Zde má nyní své dítě a musejí se chopit výchovy svorně.Vzít dívku mezi sebe a pokusit jí vše v klidu vysvětlit.Nyní jsou prázdniny,věnovat se dívce,zapojovat ji do celodenních starostí i radostí.Dokázat jí,že jí mají rádi,usmát se,pochválit jí.At se namaluje když chce,ale decentně na 13 leté dítě.Ale zase matka musí ji to ukázat.Jsou prázdniny.A toho chlapce i tu dívku,která ji táhne ke dnu, vymluvit.Také by tazatelka,když si spolu hrály mohla mít u dívky uspěch a pomoci jí,aby zase našla cestičku a vyjít na světlo.Když bude matka jen na ní morousovitá,tak děvče bude dělat vše na truc.Vymyslet společný výlet a prožít nějaké dobrodružství.Společně se radovat udělat spolu i nějakou vtipnou nepředloženost,at je na co vzpomínat.Ukázat jí,že se dá i jinak trávit volný čas,než jen mít doma vády.Je to ještě dítě a dá se ještě hodně zachránit,jen jí ukázat tu správnou cestu.Rodiče by měli dětem připravit cestu,třeba kalužnou a nepohodlnou a oni si ji pak musí vyasfaltovat sami.Přeji ,at vše dopadne ke spokojenosti všech.Majdalena
Naprosto klasický případ pubescentního věku,kdo jiný než otec Jany by měl zasáhnout,ovšem nikoli výprasky,ale domluvou,a to řádnou,a vysvětlit jí jak by se měla začít chovat ke své matce tj.k Veronice,vždyť je to proboha jeho manželkaA za dále,jak se chovat v životě,vysvětlit jí žebříček morálních hodnot,atpod.,a když ani to nepomůže,tak domácí vězení,zákaz TV,počítače,sebrat jí mobil,a donutit ji k učení a pokoře,malování pryč,obarvená hlava pryč,zkrátka a dobře se jí začít věnovat,ovšem nikoli opičí láskou,že jí bude zahrnovat penězy,a klidně dál se dívá na to,jak se už v tomto věku začíná prznit,je mu jedno co z ní vyroste?!
Je to jen o výchově rodičů ... a taky o současné mediální výchově ... ( katastrofa )... tudíž...neni se čemu divit a hlavně ... počítejte s tím, že bude HŮŘ!
Proč vidíte v Janě drzýho spratka? To už jste zapomněli na to jaky je být dítětem?Je mi 13 moje nej kamoska před týdnem oslavila 14 let.Když jí byly 3 její matka opustila svého manžela když mu zjistili rakovinu.Od té doby mela 6 partnerů a nejdéle vydržela s jedním z Karlových Varů skoro 6 měsíců.Před rokem se přistěhovali do Dobřan, našla si práci na benzíně,našla si jiného přítele a na svoji dceru sr*la jako vždy.Ani si nevšimla že jeji dcera propada ze 4 předmětů(v 7 třídě) v její škole byla jen jednou kdyžji zapisovala.Nevím jak sem to dokázala ale moje kamarádka prošla do 8 třídy jen s dvěmi čtyřkami.Její matka jí dělala celý rok ze života peklo kvůli mamince se stala EMO měla 15x obarvenou hlavu máme na sebe obě vliv diky mě se trochu uklidnila a ja sem si nechala ostřihat a obarvit vlasy na černo a teď po 2 měsicich planuju fialovočernoblondatou hlavu ale to je vedlejší.Protože její maminka si našla přítele ve Vobním Újezdu takže zase stěhování chvíly to bylo dobrý s maminkou vycházela celkem dobře mámy přítele měla ráda jediný kdo jí dělal problémy byla její nevlastní 10ti letá sestra která nemela žádnou úctu ke starší a jelikož je to tatínkova princeznička všechno jí prošlo dostévala drahé dárky.Moje kamarádka slavila narozeniny mela u nás spát meli jsme jít na Beerfest měli jsme dovoleno až do 2 v noci ale jeji maminku napadlo že půjdou na ryby a teď ji chtějí bezdůvodne poslat do děcáku
Já můžu asi jen dopsat pro klid matky že vím i o11ti letých slečnách které sexuálně fungují jako 20ti leté okolí.. . takže vůči moderně je to celkem pozdě, možná si počká do 14ti... holt je jiná doba..
A rodina kde jeden lískne a druhý řekne ale no tákk...takových pár znám, ukončeno rozvodem a co se stalo z děcek raději nevědět.
Domluvte jí , když to nebode fungovat 20 dní zaracha jí dát , sem socialní poradkyně tak to určitě pomůže ale opravdu to skuste a nebo řekněte učiteli nebo paní učitelce at na ní dohlídne i když to tak není lehký to říct to vím ještě po svíh děteh měla jsem jich 8 .Tak odepište jestli to pomůže na
Vy jste veterinářka,ted sociální poradkyně,co budete příště?Zpěvačka!
To platí pro nelipes.
Kosmonáutkou vlastně ted už astronautkou
doplněno 29.07.11 10:33:Vona Eliška má ráda divočinu
Vy jste buď rozpolcená osoba nebo těžká fluktuantka. Ještě v pátek jste byla veterinářka. Nebo to soc. poradenství máte jako vedlejšák? Tak bacha ať si ty hokny nepopletete a nekontrolujete zvířata zda nebydlí jako ve chlívě, ani jim nedomlouvejte. A naopak dětem nepíchjte injekce proti vztelkině, případně jim neprovedte inseminaci.
Jinak až budete mít nějaké další povolání, dejte tady vědět. Pozorně a rád budu sledovat vaši pestrou kariéru!
a o tomhle jsem právě mluvil. Tenhle příspěvek bude samozřejmě nějaká legrace, ale vždycky mě fascinovali ty poradci a poradkyně. Třeba na škole jsme měli dvě výchovný poradkyně, jedna děti vůbec neměla a druhá měla dvě. Dceru, která od ní v 16ti utekla a syna kterej v jednadvaceti spáchal sebevraždu. Stejně tak znám osobně několik manželských poradců a všichni do jednoho jsou rozvedený.
Zajímá mě, jak takovýhle lidi můžou vůbec radit ostatním. Já bych na to asi neměl žaludek. No nic, pokračujte v diskuzi.
Jak už radili níže,... a ještě bych změnila školu. Ať děvčátko klidně dojíždí autobusem na druhej konec města, telefonovat do školy a kontrolovat záškoláctví a po obědě šup k babičce. Ale to chce zase ošetřit abych holčička neutekla z domu. Věřte mi, všechno o čem píšete znám, já sama jsem na střední škole a to prosím totálně out, protože čtu knížky. Mám štěstí, že jsem našla ve třídě ještě jednoho "outsidera" , moji nejlepší kamarádku.
Tohle je normální pubertální chování. Zjišťovala jsem si, jak si vedou bývalé spolužačky ze základky a byla jsem docela v šoku. Ta, která patřila mezi "třídní coury" - ta domů nosila cucfleky už ve dvanácti a ve čtrnácti si našla staršího kluka, tak tahle dívka studuje zdravku, stále chodí s tím stejným klukem a plánují spolu budoucnost.
Naopak další dívka, která bývala vždy tichá a nenápadná, se nyní nosí jako královna a vymetá kluby.
Tím chci říct, že něčím podobným si každý v životě projde - pak je lepší, když se takto "vybouří" ve čtrnácti (a ano získá tím zkušenosti nebo lekci do života), než aby někomu "ruplo v bedně" ve třiceti, kdy si holka uvědomí, že prakticky nic nezažila a vybodne se na rodinu, aby mohla "dohnat, co se dá".
Všem moc děkuji za přečtení, moc děkuji za odpověď.
Kosak velice zajímavé. SAUNA...hmm promiň, ale pobavilo to! Nevím ale, jestli by se to dalo zrealizovat. Nechat dceru vypovídat je sice chytré, ale v tomto případě, myslím, že by se URČITĚ nevypovídala...
Jakubdeda děkuji za tip. Ve škole je pouze výchovná poradkině. Ke psycholožce se s ní maminka už chystá. Samozřejmě, že jí POUZE nefackuje, ale pokud dcera neodpoví poprvé, podruhé a ani potřetí, ujedou nervy.
Juldab nebudu vyvrace názor. Nevím, jestli máte dceru, ale Vás by nevylekal prezervativ v kabelce třináctileté dcery? Následná pažba otázek : už ho někdy použila? Bude ho potřebovat? Ví vůbec, do čeho se pouští? takže...podle mě měla strah oprávněně. A na cucflek má každý jiný názor...
Hangar Děkuji, souhlasím z druhým odstavcem, se situací z prvního odstavce jsem se nesetkala. Vymlouvat se na dobu. Nevím, nevím.
Nelypes Nevím, nevím. Jestli jste sociální poradkyně, nenapsala by jste asi svích děteh . Asi nejste ani s to napsat svůj e-mail. Ale děkuji. Moc vyší odpovědi nevěřím, rozhodně se jako sociální poradkyně netváříte.
Majdalena moc děkuji. Opravdu vyčerpávající odpověď. Něco podobného si myslím taky. Přiložím hystorku. Na dovolené už byli. A aby se jana nenudila, připojili jí notebook na internet. Za tři dny tatínek zjistil, že jim odpojili telefon. A ne jen to. Kvůli třema dnům surfování po internetu mají i třiceti tisícový dluh. Veronika byla na manžela OPRAVDU naštvaná...
Kolikokoli Taky moc děkuji. Ale nevím nevím. Jasně, každý si tím musí projít.
Jentak mezi námi Nelypes sice píše "svím dětech" že jo Eliško, vy zase máte "hystorky" Ta máma ji bije né jako trest, ale proto aby si ulevila. To je jasná známka hysterie. To s tím internetem není chyba dcery ale rodičů. Osobně vidím největší chybu na straně mámy, holka ji pak dělá všechno na truc. Tak trochu to zavání týráním svěřené osoby.
Takových holek znám spousty .. Časem dostane lekci od někoho což jí bude mrzet tak se změní , to je můj názor a byl jsem svědkem tohodle "zázraku" .. Ale zarazilo mně to štrachání v kabelce , myslím že i když dělá takovýhle bordel tak by mohla mít soukromý .. To je pak asi těžký když mamině odmlouvá a kašle na ní když jí tohle provede ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.