Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda při běžné preventivní prohlídce u gynekologa (1x za rok) je jeho povinností udělat ultrazvuk (myslím tím ten tyčový, který se dává do poševního vchodu, né klasický břicha) nebo je to pouze ,,nadstandartní péče,, která se v rámci prevence může, ale i nemusí provádět a záleží na lékaři, jestli se rozhodne jej provést? A pak by mě ještě zajímalo, jestli při tomto ultrazvukovém vyšetřní jsou vidět i cysty na vaječnících nebo je lze objevit pouze při ultrazvuku břicha?
Děkuji
Děkuji všem za odpověď, ráda bych změnila gynekologa, který sice ultrazvuk při prevenci používá, ale jinak moc spokojená nejsem. Proto mě zajímalo, jestli když si najdu jiného lékaře, tak jesti mám jistotu, že mě vyšetří i ultrazvukem, což teda bohužel asi nemám nerada bych si našla nového lékaře, který by ho nepoužíval
Dobrý den ,
ač bylo k Vaší otázce řečeno dosti...ještě bych něco doplnila. Jsem přesvědčena, že vybavenost lékaře nezávisí na tom, v jak velkém městě ordinuje. Osobně pocházím z vesnice a náš gynekolog poševní ultrazvuk používá, co pamatuji (a to budu slavit 15.výročí 15.narozenin ). Jak jsem se dozvěděla, při preventivní prohlídce (je dobré si pohlídat měsíc návštěvy) se neplatí ani regulační poplatek a lékař by měl kontrolovat "zevnitř i zvenčí"...tedy prohlédnout, prohmatat dělohu i pochvu, odebrat vzorek z čípku a nevynechat ani ňadra.
Moje kamarádka si prožila nelehké chvilky, když jí ve 22 našli prekancerózu děložího hrdla! Rozhodně bych nic nepodceňovala a ani se nespoléhala na nízký věk (zvláště, existuje-li rodové zatížení). Asi bych se předem informovala (mailem či telefonicky), jak je Vámi vyhlédnutý doktor "vyzbrojen" Na netu existují i reference...je to Vaše právo, tak hodně štěstí
K.
Myslím, že povinnost to není, preventivní prohlídka je především o preveci rakoviny děložního čípku, tedy o odebrání stěru na cytologii. Vaginální ultrazvuk je tuším lepší, je k těm orgánům tak nějak blíž. Můj předchozí gynekolog vaginální ultrazvuk měl, ale při prevenci ho nepoužíval, můj stávající ho má taky, vidět chce pacientku i když si jde jen pro prášky a ultrazvuk používá vždy. Takže já jsem byla letos na prevenci včetně cytologie a ultrazvuku už 2x. On to holt bere poctivě včetně názorného ukázání, jak si samovyšetřit prsa.
Můj gynekolog to již asi 3 roky dělá automaticky, že dělá ten poševní.A to jsem z malého města, kde je ta p=če opravdu jinak dost mizerná..Podle mě záleží i na vybavenosti ordinace, pokud lékař chce investovat do svého vybavení v ordinaci, je to jeho i naše plus...
doplněno 21.02.13 17:57:Oprava : péče, aby si tam někdo nedal jiné písmenko...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.