Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechtěný karamel - co s ním?

Od: babajaga® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, asi se mi budete smát, jaká jsem to kuchařka. Dala jsem si svařit vodu s cukrem /nálev na kompot z rybízu/ a šla se podívat na večerní Zprávy. A úplně jsem na to zapomněla. Po delší době byla v hrnci hustá hnědá tekutina, tak jsem se rozhodla, že to ráno vyhodím. Jenže ráno je to tvrdé jako kámen, buď to vyhodit i s hrncem, nebo vymlátit kladivem. Je mi dost líto cukru /skoro kilo/, proto se ptám, zda by to nešlo nějak upotřebit. Dělají se různé karamelové krémy /třeba na větrníky, do laskonek/ nebo karamelový dip na zmrzlinu. Můžete mi někdo poradit, co s tím? Předem děkuji a na pobavení posílám snímek - je to zlatohnědé a tvrdé jako skála. Stydím se. *hi*Jaga.

doplněno 25.07.11 08:23:

Ale, co, i mistr kuchař se někdy utne!

Nechtěný karamel - co s ním?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Určitě se ti nikdo nebude smát, když zapátrá ve své paměti, co se mu kdy podařilo. *ee* Já jsem takto podobně namísto ovaru krásně upekla koleno. Bylo fakt výborné. :-P Asi by to chtělo nejprve ochutnat, jestli není karamel spálený a tudíž hořký. Potom by nezbylo nic jiného, než tam nalít vodu - nejlépe vařící a zkusit to rozpustit. Když nebude hořký, ale povedlo se ti to "akorát", tak mne napadly ořechy v karamelu - asi přidat trochu omastku a nebo jakékoliv ovoce polít karamelem. Chvilku by jistě v lednici tekutý vydržel. Zde je recept: prostreno.bety.cz/... a zde podrobnosti o karamelu - třeba tě ještě něco napadne: knedlik.pise.cz/... Tak ať se ti z toho něco podaří a nebo alespoň zachráníš hrnec. *tuc*

doplněno 25.07.11 09:02:

Magdon - nebo to zkoušet ve vodní lázni, aby se to nepřipalovalo. *nevi*

renda*
hodnocení

1x

Zdravím, nevím na co to upotřebit ale vím jak se to ho zbavit.Buďto to políte horkou vodou a nechte ať to opět zkapalní, protože je to přece jen cukr, který se ve vodě rozpustí.A nebo to postavte na plotnu a nechte zkapalnět. Když to nezabere tak nevím, ale zabrat by to mělo určitě. Prosím dejte vědět jak to dopadlo :D

hodnocení

0x

Když jsem byl dítko školou povinné, nosil spolužák občas do školy úlomky zlatohnědé hmoty a my to cucali jako lízátka. Tenkrát jsem netušil, co to je a kamarád to neprozradil. Později jsem se dozvěděl, že to byl právě tenhle karamel. Ovšem jak to dostat z hrnce netuším. Snat opatrně nahřát, ale bude to asi mít tendenci k připalování u dna. Takže spíš pomalu na elektrické plotýnce.

hodnocení

Díky za rady, jdu na to! Aspoň ten hrnec abych zachránila, uvidíme. Ještě že dědeček je dneska od 6 do 18 hod v práci a neví, co se mi přihodilo, to bych si vyslechla pěkné poznámky!;) Dík všem, Jaga.

olaf71*
hodnocení

0x

zalít vřící vodou a rozpustíse to,event. odvařit ve vodní lázni

vodní lázeň nemůže pomoci - ke karamelizaci dochází při 150°C, můj tip je, že pod 120°C bude karamel stále jako sklo. Pokud je už ztuhlý moc se toho nedá vymyslet - pouze vymlátit z hrnce a rozdrtit na malé kousky a znovu zahřát nebo opravdu nechat stát s vodou a pak vylít do odpadu popř. do kompostu, kde nastanou rychlejší procesy :)

lidus*
hodnocení

0x

Dcera si to jako malá vyráběla, nalila do různých formiček a měla výborná lízátka. Nebo něco upečte, obyčejný piškot, do karamelu vmíchejte máslo a u nás by se to rozhodně nevyhodilo.

jojo, moje mladá si to taky vyráběla. Na cucání. *jasne* Kuchař na obrazovce vyrobil karamel, namíchal do toho ořechy a oříšky, nalil na plech a po zatvrdnuí dal do sáčku a natloukl to válečkem na nudle. Sypal tím poháry a zmrzliny a dorty. *jasne* Když to začalo tuhnout, nalil do toho šlehaču a celé to našlehal. *jasne* Trošku z toho kusu rozpustit a nalít na to rum a citron. Bezva námořnický grog. Nebo vodku, s troškou másla a vanilky. Je to pak vařonka.*jasne*

doplněno 25.07.11 12:10:

Já jsem byla z domu zvyklá také cukr na kompoty svařit. Někdy mi pochybělo, jindy zůstalo. Má tchýně odlžičkovala cukr do sklenice a na to nasypala ovoce a zalila studenou vodou. Už asi 30 let to také tak dělám. Když je kyselejší ovoce, třeba rybíz, tak 3lžíce do malé sklenice. Je to třetinka?*hi*

doplněno 25.07.11 12:12:

To natlučené je vlastně griliáš.:D

lidka*

Dělám to přesně tak, jak píše kolegyně babkazov. *palec* Do sklenic narovnám ovoce, zasypu cukrem od oka - to už je praxe. Počet lžic podle velikosti sklenice a druhu ovoce. A zaleju vodou z vodovodu. Musím se pochválit, že se docela dobře trefím. Nemám ráda hodně sladké kompoty a jednou jsem trochu šetřila cukrem, tak byl jemně kyselejší. *ee* Tak jsem před konzumaci lžičku cukru přidala, aby byla alespoň šťáva sladší a nebo jsem ho namíchala s kupovaným, který bývá sladší. Možná, že voda se svářela, když se ještě zavařovalo pod celofán. *nevi* Je fakt, že někdy zůstane na dně sklenice vrstva cukru, ale i ta se časem rozpustí - bez obav! *tuc*

hodnocení

0x

Ale milá, zlatá, Jagičko! Jasně do vodní lázně. Ponořit kastról a chvilku čekat, až se to odlepí. Vyndat a nasekat na cukrkandl. Pak cucat. To bude dobrota! *smich*

fran
hodnocení

0x

Proč hned utne - mistr tesař? Správná hospodyňka...přece ví, že perfektní mrkev má na startu přípravy na dně kastrolu karamelizovaný cukr. Takže produkt nasekat, necucat, schovat výborný polotovar do dušené mrkve. Tedy hlavně pro ty, co jsou spíš na sladké.

hodnocení

Dobrý den, všichni moji milí rádcové! Děkuji vám za Vaše dobře míněné rady. Hrnec je zachráněn! Něco jsem vytloukla paličkou na maso, zbytek odvařila. Bohužel, ten obsah byl opravdu už hořký, vařilo se to dlouho a tak skončil v koši. Mrzí mě to, nejvíc, že jste mi posílali pěkné návody, co s tím a já se na to docela i těšila. Ale co nadělám. Kdyby se nestalo nic horšího... *slunce* Díky všem. Jaga.

hodnocení

0x

Mohla jste to jeste pouzit na depilaci nohou, pry to funguje *smich*

beauty-fitness-savvy.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]