Nejste přihlášen/a.
A ted jsem objevila že konečně po 4 letech bude plodit. Dostali jsme 2 stromečky od znamych a ted nevim jak se ma zpracovavat až dozraje. Máte nějaké recepty na marmeládu, sirup nebo co vše z toho jde vyrobit? Diky za radu.
můžete z něj udělat rakytnikový sirup:
Rakytníkový sirup
Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Pak je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80oC) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních, tmavých sklenic a uložíme na temné, chladné místo.
nebo rakytnikovy liker:
Rakytníkový likér
Sesbírané plody se naloží do 80% alkoholu, kde je luhujeme 8 -14 měsíců. Takto připravený macerát se podle potřeby dosladí zahuštěným hroznovýmmoštem a zraje optimální dobu v dubových sudech. Ideální ke konzumaci je po roce zrání. Zdravý likér má tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť.
Džem z hlohu a rakytníku
1kg bobulí hlohu, 1kg plodů rakytníku řešetlákového, 1kg cukru (ten doporučujeme nahradit něčím méně škodlivým - med, slad...), 1 litr vody. Omyté bobule hlohu zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni až změknou. Potom je prolisujme přes síto. Plody rakytníku propláchneme studenou vodou a vymačkáme z nich šťávu přes husté síto nebo plátno. Obě hmoty smícháme, osladíme a vaříme na mírném ohni až zrosolovatí. Plníme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 90 °C 15 min..
rakytnikovy olej
Jen doplním,že musíte mít keř samce a keř samici,blízko sebe abyste měla plody.Rakytníkem se už spoustu let zabývá ing.Jiří Bajer(zahradnictví ADAVO),a to od dob kdy ještě u nás nebyl tento keř vůbec tak znám, jako je tomu nyní.Veškerý výzkum plodů rakytníku dělali Rusové v bývalém SSSR a bylo nutné si spoustu materiálů přeložit z ruštiny.Máme doma letité vzrostlé keře.Působí efektně k podzimu s těmi růžovými bobulkami.Jiří Bajer napsal i knížku,kterou lze objednat na webu zahradníctví Adavo velký Osek.Jsou tam postupy příprav rakytníkového oleje,sirupu atd.Jinak sběr plodů je poměrně piplačka. Nejlepší je větvičku s plody odstřihnout zahr. nůžkami,dát do mrazáku a pak plody oklepat jako korálky do připravené nádoby.Jinak jak již zde bylo řečeno,plody jsou kyselé jak šťovík,ale mají např. mnohem vyšší obsah "céčka" než citron a spousty dalších zdraví prospěšných látek.
doplněno 06.07.11 14:59:Aááá co jsem to napsal! Ty malvičky jsou zářivě oranžové a né růžové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.