Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z kolika odpracov.měsíců se počítá mateřská

Od: kasandra70* odpovědí: 11 změna:

ahoj, prosím o radu, z kolika odpracovaných měsíců se počítá mateřská?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

elody
hodnocení

0x

Vypočítá se za posledních 12 odpracovaných měsíců, doba nemocenské se do ní nepočítá.

kasandra70*
11.07.11 14:23
hodnocení

Děkuji

krkovicka*
hodnocení

0x
Já měla odpracovaný 3měsíce a dostala jsem ji.Předtím půl roku na Up a půl roku před ÚP zaměstnana.Asi se něco změnilo...
kasandra70*
hodnocení

díky.snad to bude těch 12 měsíců, protože zaměstnavatel chce pokud se to bude počítat z nějaké kratší doby na těch pár měsíců abych přistoupila na minimální mzdu,a pak až z kolika měsíců se bude počítat mateřská, tak by to navýšil, a na to já teda přistoupit nechci. jestli je to z těch 12 měsíců. tak mi to něchá tak jak to mám celou mzdu přiznanou.

Jestli pracovní poměr trvá 12 kal.měsíců a déle, rozhodným obdobím bude vždy 12 měsíců předcházejících vzniku soc.události (tedy nástupu na PPM). Co to je za šachy s minimální mzdou? Když mu řeknete, že se na to zeptáte na OSSZ, myslím, že vyměkne. Případně se zmiňte o poradně na inspektorátu práce...

No, řekla bych, že tyhle šachy právě byly jedním z důvodů, proč se nemocenská/mateřská začala počítat z posledních 12 kalendářních měsíců. Ptž dokud to bylo z předchozího čtvrtletí, tak se takhle šachovalo docela běžně, co tak mám info od známých (jako tedy v rámci menších zaměstnavatelů) - papírově práce za minimální mzdu, na ruku zbytek a před nástupem na mateřskou nebo před plánovanou operací včas zvednou papírové platy, aby se "to vyplatilo". Možná tazatelky zaměstnavatel tuhle dobu taky pamatuje, není to tak dávno a ještě nepostřehl, že v posledních letech došlo ke změnám zákonů.

Krkovičko, nic se nezměnilo, obecně se nem.dávka počítá z tzv. rozhodného období (RO). Běžně je RO 12 kal.měsíců před měsícem, v němž nastala sociální událost (PPM, ošetř., nemoc). Pokud pracovní poměr netrval ani 12 měsíců, je RO doba od nástupu do měsíce před počátkem soc.události. Pokud někdo nastoupí do prac.poměru a v témže měsíci onemocní, je RO tento kal.měsíc, tam se ještě rozlišuje, jestli není pojištěno aspoň 5 kal.dnů, pak se pro výpočet nemocenské použije pravděpodobný příjem.

Toto všechno řeší § 18 a § 19 zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb.

ency*
hodnocení

0x

Mateřská se dá vypočítat i z jednoho odpracovaného dne. Nastoupíte 1. den a 2. den jdete na mateřskou a pak se počítá z předpokládaného příjmu, který by jste obdržela kdyby jste chodila do práce.

To je pravda, ale zase takovýto nástup by se dal považovat za spekulativní s úmyslem vylákat nemocenské dávky, to bych nechtěla na OSSZ dokazovat, že zaměstnankyně 8 týdnů před porodem pro mě byla tak potřebná, že jsem ji přijala jeden den před odchodem na PPM...

krkovicka*
No já byla v 3měsíční zkušební lhutě a týden po podpisu pracovní smlouvy jsem zjistila,že už jsem 6tydnu těhotná.Musela jsem vyčkat,nechtěla jsem aby mě vyhodil.Nastoupila jsem na nemocenskou-rizikový těhu a hlavně povolání noční barmanky(tam nebyla možnost přeřazení)-pak na mateřskou.Toť můj příběh...

Jasně, nemocenská kvůli rizikovému těhotenství je něco jiného než během 1-2 měsíců po nástupu do práce odchod na PPM (to už je žena v 8. měsíci a poznal by to i slepý zaměstnavatel).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]