Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, udělala jsem si veliký problém. Vnoučata milují nejrůznější sýry a tak jsem jim na zahraniční dovolené koupila kilo sýru Maasdamer. Bylo to ohromné kolo s velikými dírami a prodavač mi uřízl kilovou výseč. Sýr mám již týden doma v lednici, ale bude trvat ještě nejmíň dalších 14 dní, než jej vnoučatům předám. Bydlí totiž dost daleko od nás a navíc jsou do 21. 7. na táboře. Sýr byl hodně drahý a mám teď obavy, aby se mi do té doby nezkazil, nezplesnivěl. Chodím jej do lednice kontrolovat, zatím je v pořádku. Je zabalený v papíře, který má uvnitř mikrotenovou fólii.
Myslíte si, že mi ještě těch 14 dní vydrží v dobrém stavu? Někde jsem snad kdysi slyšela, že se má zabalit do navlhčené utěrky, ale nejsem si jistá. Neznáte někdo nějaký osvědčený způsob, jak sýr v pořádku uchovat? Děkuji všem. Jaga.
Hlavně mi, prosím, neraďte, že jej mám včas sníst, je to dárek. ![]()
Jaguško, našla jsem rady, jak uchovat sýry. Mám vyzkoušeno, že pokud koupím čerstrvý sýr, tak 14 dnů v lednici dole v zásuvce vydrží. Je fakt, že ten tvůj musel překonat i delší cestu. Tak asi bych doporučila do toho sklepa a holt ti nezbyde nic jiného, než ho denně kontrolovat. Jestli ještě na něco příjdu, tak doplním. ![]()
Nějakou dřevěnou skříňku, aby se tam nedostal nějaký hmyz a nebo mlsná myška - jistě vymyslíš. :D
doplněno 09.07.11 14:30:Podle této informace by měl 3 týdny vydržet.
Ale zamrazení nedoporučují, pouze v případě, kdy se skutečně nespotřebuje. Potom ho použít třeba na zapékání. Ano, prý se drolí.
Už jsem chtěla končit, ale tohle ještě musím doplnit - zde je to perfektně popsané - i do čeho zabalit. Právě v jedné diskuizi jsem četla o použití pečícího papíru. Ale stejně denní kontrola asi bude nutná. ![]()
Pro "olaf" A vážně si myslíte, že mi ještě těch 14 dní vydrží mimo ledničku? Vidíte a já si myslela, že mi to lednice pojistí, aby vydržel.
Pro "lidus" Mám nepříjemné zkušenosti s českým eidamem z mrazničky - zbělal a jakoby se pak drobil, vůbec neměl původní vlastnosti eidamu. Ale ono to asi bude o kvalitě, že, tento dovezený je daleko kvalitnější než české umělé eidamy ze supermarketu.
Oběma Vám děkuji za dobře míněné rady.
Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.