Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, udělala jsem si veliký problém. Vnoučata milují nejrůznější sýry a tak jsem jim na zahraniční dovolené koupila kilo sýru Maasdamer. Bylo to ohromné kolo s velikými dírami a prodavač mi uřízl kilovou výseč. Sýr mám již týden doma v lednici, ale bude trvat ještě nejmíň dalších 14 dní, než jej vnoučatům předám. Bydlí totiž dost daleko od nás a navíc jsou do 21. 7. na táboře. Sýr byl hodně drahý a mám teď obavy, aby se mi do té doby nezkazil, nezplesnivěl. Chodím jej do lednice kontrolovat, zatím je v pořádku. Je zabalený v papíře, který má uvnitř mikrotenovou fólii.
Myslíte si, že mi ještě těch 14 dní vydrží v dobrém stavu? Někde jsem snad kdysi slyšela, že se má zabalit do navlhčené utěrky, ale nejsem si jistá. Neznáte někdo nějaký osvědčený způsob, jak sýr v pořádku uchovat? Děkuji všem. Jaga.
Hlavně mi, prosím, neraďte, že jej mám včas sníst, je to dárek.
Jaguško, našla jsem rady, jak uchovat sýry. Mám vyzkoušeno, že pokud koupím čerstrvý sýr, tak 14 dnů v lednici dole v zásuvce vydrží. Je fakt, že ten tvůj musel překonat i delší cestu. Tak asi bych doporučila do toho sklepa a holt ti nezbyde nic jiného, než ho denně kontrolovat. Jestli ještě na něco příjdu, tak doplním.
Nějakou dřevěnou skříňku, aby se tam nedostal nějaký hmyz a nebo mlsná myška - jistě vymyslíš. :D
doplněno 09.07.11 14:30:Podle této informace by měl 3 týdny vydržet. Ale zamrazení nedoporučují, pouze v případě, kdy se skutečně nespotřebuje. Potom ho použít třeba na zapékání. Ano, prý se drolí.
Už jsem chtěla končit, ale tohle ještě musím doplnit - zde je to perfektně popsané - i do čeho zabalit. Právě v jedné diskuizi jsem četla o použití pečícího papíru. Ale stejně denní kontrola asi bude nutná.
Pro "olaf" A vážně si myslíte, že mi ještě těch 14 dní vydrží mimo ledničku? Vidíte a já si myslela, že mi to lednice pojistí, aby vydržel.
Pro "lidus" Mám nepříjemné zkušenosti s českým eidamem z mrazničky - zbělal a jakoby se pak drobil, vůbec neměl původní vlastnosti eidamu. Ale ono to asi bude o kvalitě, že, tento dovezený je daleko kvalitnější než české umělé eidamy ze supermarketu.
Oběma Vám děkuji za dobře míněné rady. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.