Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uchovat sýr v lednici?

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, udělala jsem si veliký problém. Vnoučata milují nejrůznější sýry a tak jsem jim na zahraniční dovolené koupila kilo sýru Maasdamer. Bylo to ohromné kolo s velikými dírami a prodavač mi uřízl kilovou výseč. Sýr mám již týden doma v lednici, ale bude trvat ještě nejmíň dalších 14 dní, než jej vnoučatům předám. Bydlí totiž dost daleko od nás a navíc jsou do 21. 7. na táboře. Sýr byl hodně drahý a mám teď obavy, aby se mi do té doby nezkazil, nezplesnivěl. Chodím jej do lednice kontrolovat, zatím je v pořádku. Je zabalený v papíře, který má uvnitř mikrotenovou fólii.

Myslíte si, že mi ještě těch 14 dní vydrží v dobrém stavu? Někde jsem snad kdysi slyšela, že se má zabalit do navlhčené utěrky, ale nejsem si jistá. Neznáte někdo nějaký osvědčený způsob, jak sýr v pořádku uchovat? Děkuji všem. Jaga.

Hlavně mi, prosím, neraďte, že jej mám včas sníst, je to dárek. ;)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

2x

Můžete je uchovat i bez ledničky - tvrdé sýry v celku zabalte do čisté utěrky namočené do osoleného roztoku, či roztoku vody a octa nebo vína. Balíček pak zakryjte poklopem - miskou. Pokud dáte do lednice, tak sýr nemá rád velký chlad.

lidka*
hodnocení

2x

Jaguško, našla jsem rady, jak uchovat sýry. Mám vyzkoušeno, že pokud koupím čerstrvý sýr, tak 14 dnů v lednici dole v zásuvce vydrží. Je fakt, že ten tvůj musel překonat i delší cestu. Tak asi bych doporučila do toho sklepa a holt ti nezbyde nic jiného, než ho denně kontrolovat. Jestli ještě na něco příjdu, tak doplním. *placni*

ireceptar.cz/...

Nějakou dřevěnou skříňku, aby se tam nedostal nějaký hmyz a nebo mlsná myška - jistě vymyslíš. :D

doplněno 09.07.11 14:30:

Podle této informace by měl 3 týdny vydržet. *nevi* Ale zamrazení nedoporučují, pouze v případě, kdy se skutečně nespotřebuje. Potom ho použít třeba na zapékání. Ano, prý se drolí.

tomala.eu/...

doplněno 09.07.11 14:35:

Už jsem chtěla končit, ale tohle ještě musím doplnit - zde je to perfektně popsané - i do čeho zabalit. Právě v jedné diskuizi jsem četla o použití pečícího papíru. Ale stejně denní kontrola asi bude nutná. *tuc*

suroviny.gastronews.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

Maminka nám z Francie dovezla sýr a já ho dala v mikrotenovém sáčku po částech do mrazáku, po vytažení a rozmrazení nic nepoznáte.

olaf71*

Vy to nepoznáte, ale gurmán, který ví, jakou má mít sýr chuť, by Vás nepochválil.

hodnocení

Pro "olaf" A vážně si myslíte, že mi ještě těch 14 dní vydrží mimo ledničku? Vidíte a já si myslela, že mi to lednice pojistí, aby vydržel.

Pro "lidus" Mám nepříjemné zkušenosti s českým eidamem z mrazničky - zbělal a jakoby se pak drobil, vůbec neměl původní vlastnosti eidamu. Ale ono to asi bude o kvalitě, že, tento dovezený je daleko kvalitnější než české umělé eidamy ze supermarketu.

Oběma Vám děkuji za dobře míněné rady. *slunce*Jaga.

olaf71*

Tato informace je převzatá z jistého serveru, kterému se dá věřit. Mrazák bych nepoužil. Sám sýry neuchovávám, jelikož je hned sežeru*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]