Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň ve skleničkách v lednici

Od: natalije* odpovědí: 12 změna:

Ahoj, nechápu to. Nikdy se to nestávalo třeba u rodičů v ledničce, ale máme novou dva roky a prostě se tam dělá plíseň. Ale JENOM ve skleničkách! Takže malé pesto - za týden plíseň. Marmeláda - plíseň. Omáčka na špagety hotová - plíseň. Pesto fakt snad po týdnu. Skleničky zavírám co můžu, najednou celé pesto prostě nesním. Přemýšlím, že budu nechávat mimo lednici, ale zas, aby se mi věci nezkazily a marmeláda bude asi pak tekutá. : (

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zkuste vytírat lednici octovou vodou, v počátku třeba každý týden. Jinak bych řekla, že stačí později tak jedenkrát za měsíc. Stejně tak v octové vodě myji chlebník - mám plastový. Mám zkušenost, že kupované produkty se kazí rychleji, než domácí výroby. A hlavně pravidelně prohlížet i sýry, ty také rády plesniví. *tuc*

hodnocení

2x
předně je potřeba říct, že plíseň má moc ráda vlhko a nemá ráda sucho. takže první úkol zní: zajistit, aby v lednici nebylo vlhko tj. všechno dávat do uzavíratelných obalů (včetně ovoce a zeleniny).
pak je potřeba zajistit, aby byl čistý odtokový kanálek, aby mohla zkondenzovaná voda odtékat, stejně jako voda z odmrazování výparníku.
no a potom souhlas s vyprázdněním lednice a jejím pořádným umytím ať už octem, nebo ještě lépe slabě růžovým roztokem hypermanganu.
ale jak říkám, nejdůležitější je zlikvidovat vlhko, protože v dobře nastavené lednici vedle sebe klidně koexistuje plísňový sýr, uherák a nakrájená okurka a navzájem si nevadí.
lidka*

Ano, mne také zlobí odtokový kanálek. A tak musím občas vytírat vodu pod spodními šuplíky, kde potom zůstává stát. Marně se snažím kanálek zprůchodnit. Tak holt musím vzít hadr a pěkně lednici vytřít. *uf* A samozřejmě vše ukládám uzavřené a také jídlo vychlazené. *tuc*

hodnocení

1x

Nojá nevím, ale ta plíseň se tam musí odněkud brát. Poslechl ych Lidku, začal bych tím, že bych lednici úplně vyprázdnil, odmrazil a vytřel tím octem a začal "s čistým štítrm", používané skleničky bych taky předem nějak sterilizoval.

hodnocení

0x

Natalie, a zkontrolovala jste, jak máte nastavený lednicový teploměr? Třeba jste to omylem šoupla jinam. Také se mi občas stalo, že jsem našla plíseň ve skleničkách, ale určitě ne po tak krátké době, jak popisujete Vy. To jsem je tam spíše zapoměla měsíc.

hodnocení

0x

Ako prvu by som skontroloval teplotu. Asi bude vyssia ako cca 5°C. Aku chladnicku mate? Tesnenie je v poriadku?

doplněno 09.07.11 11:29:

Mate umyvacku riadu? Mozno je zdrojom bakterii prave ona.

doplněno 09.07.11 23:58:

prestup tepla ani nie, napadlo ma, ci sa plesen nenachadza niekde v mycke a pri myti prenasa na riad/nadobi/.Alebo je plesnou napadnuty stary filter v chladnicke a pri spusteni ventilacie sa tato siri do priestoru.

solenza*

vlado: Jak jste to myslel s tou myčkou? To by mě nenapadlo dát do souvislosti s ledničkou.

Myslím, že to Vlado myslel tak, jestli nestojí hned vedle lednice a když v ní myjete, tak přechází teplo do lednice, a mohla by tak snižovat teplotu v lednici. Ale nejsem si jista!

hodnocení

0x

Všechno už bylo řečeno a správně. Já se jen zeptám-nestává se, že někdo lžičkou trošku nabere, dá si ji do pusy a znovu ponoří do skleničky? Nebo si nandá na talíř, lžíci olízne a znovu ponoří. Nebo prstem lžíci otře. Bakterie z úst se dostanou do sklenice a je to!*placni*

Což možné to je, ale jen bych upozornil, e plíseň nejsou bakterie. Jedaž by to, co tam roste, nebyla plíseň, ale přímo kolone bakterií.

meri*

Duležitý je otvor tedy odtok ten když je zanesený je konec ale je jasné když se tam jde se lžicí z pusy je to zákonité muj muž je na to alergicky třeba když někdo tahá okurky rukama a nepoižije vidličku v lednici čistota na devše.

juldab*
hodnocení

0x

Před uavřetím polejt vodkou( jde i rum ale každýmu nechutná)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]