Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Suseni rajcat na slunci nebo v troube

Od: sucharr odpovědí: 5 změna:

Chtel bych doma ususit rajcata ale nemam susicku mohl by mi prosim nekdo poradit jak by sly ususit na slunci popripade v troube? A kdyz uz se to povede jak je nejak zakonzervovat aby mi vydrzely cely rok?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

des*
hodnocení

0x
Rajčata oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jadčinců. Naskládáme je do pekáče vyloženého pečícím papírem. Pokapem olivovým olejem, posypeme tymiánem, osolíme a pečeme v troubě při 150 °C 1,5 hodiny.

Jiné způsoby -Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě. Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.

Nakládání do oleje: Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme. Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chuť zvýraznit přidáním bylin a koření.Obměna: Rajčata můžeme nakládat i s bylinkami. Mezi rajčata do sklenice prokládáme lístky oblíbené bylinky nebo kousky chilli papričky. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Půl života rajčata zavařuji. Nakrájím je, jak mi to příjde pod nůž, do mísy, k tomu zelenou petrželku a celer (nemusí bý), Natlačím poměrně silně do skleniček, zavíčkuji a sterillizuji. Vyženu teplotu na 70´C, 10 minut udržuji a dalších 10 minut nechám v hrnci. Vytáhnu a obrátím víčkem dolů na útěrku, do vychladnutí. *palec*V zimě pak pod maso, do zeleninových polévek. Nebo na pánev na máslo, vysmahnu tekutinu, přisolím, připepřím a vrazím do doho 2 vejce. Bezva večeře.

doplněno 26.06.11 17:54:

Do rajčat nedávám nic jiného, jen tu zelenou nať. Žádná sůl, žádný nálev. *hej*

 

ivinek*
26.06.11 18:09
hodnocení

0x

suseni xD

 

georges*
hodnocení

0x

Nejlepší návod jak to dělat najdete na

hobby.idnes.cz/...

 

jakubdeda*
hodnocení

0x

Doma sušíme a nakládáme takhle.Rajčata nakrájíme na silnější(2-2,5cm) kolečka.Nic nevydoubáváme.A dáme do sušičky.Když jsou jako gumové(nesmí být uplně tvrdé), tak si tatka připraví olej.Dává slunečnicový.Do hrnku si naleje olej,pak tam dá bazalku sušenou i čerstvou,rozmarýn sušený i čerství, tymián,chilli papričku,sůl,česnek-3xna plátky a 4ks rozmačkané.Pořádně to promíchá a ochutná, podle potřeby dochutí.Potom usušená rajčata dává po vrstvách do sklenice a každou vrstvu poleje promíchaným připraveným olejem.Pak to zavíčkuje.Dá do hrnce s horkou vodou a nechá jen chviličku, až se víčko chytne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]