Jak zahustit marmeládu?

Od: Datum: 23.06.11 22:31 odpovědí: 15 změna: 09.07.14 07:35
avatar

Dobrý večer, "upatlala"jsem jahodový džem, je už ve skleničkách, a zdá se mi, že je nějak řídký. Co mám dělat? Je možné ho nějak zachránit? Poraďte mi prosím. Díky Suzy. *plac*


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 23.06.11 23:16
avatar

Buď ještě jednou zahřát a zahustit gelem nebo ho nechat řídký a používat třeba k nasáknutí do piškotové buchty a perníku či k ochucení bílého jogurtu. Občas se mě to taky stane a určité množství tak dělám úmyslně.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: hop®
Datum: 24.06.11 00:13
avatar

Suzy, neplačte, i řídký přírodní "jam" je mnohokrát lepší než "mamrdláďa" třeba z Tesca. Kdyžtak ho lze k tomu (třeba) rohlíčku s máslem přimlsávat ze lžičky. Mám tuhle zkušenost s hodně tekutým medem, je lepší použít lžičku, než pak "brečet" nad kapkami tohoto sqělého materiálu, které ukáply jinam než do mé tlamičky! ;)

Hlavně nepřemýšlejte o nějaké zahušťující chemii, bylo by škoda těch jahůdek i Vaší práce! Příroda je příroda...

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lidka*
Datum: 24.06.11 06:34

Suzy, mně se to také jednou stalo s třešňovým džemem. Nechala jsem to být. Vyndávat to ze skleniček se mi tedy nechtělo, šlo by to asi znovu povařit s dalším Pektogelem nebo jiným přípravkem. Používala jsem ho do bílého jogurtu, na koktejl, k pudinku apod. Uvařit i tvarohové knedlíky a udělat jahodový přeliv. Možná ještě trochu zhoustne, ale tomu moc šancí nedávám. Od té doby dávám víc zahušťovadla, než je doporučená dávka. Takže nesmutněte, využité najdete i tak - vůbec u jahodového.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 24.06.11 07:34
avatar

Včera už jsem pak šla spát, tak posílám své díky všem, až teď. Ano, také se mi to nechce vytahovat ze skleniček, a přidávat další pektin. Budu si to dávat do jogurtu, nebo to namažu na nějakou buchtu. Díky :) Suzy.

Datum: 24.06.11 08:14
avatar

Přidat kyselinu citrónovou a znova zavařit. Ovšem ze skleniček to v tom případě musí.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.11 11:47
avatar

Takovým podobným výrobkem, ale z černého rybízu, jsme sladili čaj. Bylo to moc dobré. Zvláště pak v zimě.*palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.06.11 18:32
avatar

Už jsem to nevydržela, a jednu skleničku otevřela. Je to moc moc dobré do bílého jogurtu! Nesmírně jsem si pochutnala. Upatlám něco podobného i z malin a pak z višní, škoda, že Vám všem, nemůžu dát "oblíznout" . *slunce*

Od: lidka*
Datum: 25.06.11 14:37

Suzy, z malin je strašně dobrá a ohromně voňavá šťáva. A nebo třeba i z rybízu a přidat trochu malin na vůni i na chuť. Po tom se mohla vnoučátka utlouct. Višně je možné naložit do rumu a potom je z nich na konci roku s přidáním dalšího ovoce moc dobrá bowle. *placni*

doplněno 25.06.11 14:48:

Suzy, jako kdyby se stalo. *hej* Domácí výrobky nemají konkurenci. Kdybych neměla u vnoučat odbyt, tak bych se na to vykašlala. Je to pěkná piplačka, ale stojí to za tu práci. Já si říkám, že co nám příroda nabídnula, mělo by se zpracovat. Je škoda, že poslední dva roky spíš chybí ovoce. *plac*U nás letos nebyla ani třešnička. Ale jedna dobrá duše na poradně mi poslala celý balík. *ua*A švestky také nebudou. Měli bychom na poradně udělat burzu přebytků ovoce a zeleniny.;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: meri*
Datum: 27.06.11 19:37

Kdyby se ni horšího nestalo.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ann*
Datum: 27.06.11 20:03

Tak buď to bude prudce jedlé a nebo je zašijte někam dozadu do rgálku a za dva roky z toho bude "želé" jako vyšité!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: metallica*
Datum: 27.06.11 22:03

...já bych s ním již nic nedělala a při přípravě jídel ho občas zahustím strouhankou a je hned tužší

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.06.11 23:10

zelene jablicko,nastrouhat,zeliruje.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.06.11 18:54
avatar

Děkuji všem, za ochotu! Ráda bych počkala na to želé, ale pochybuji, ono je totiž strašně dobré do jogurtu. A s tím jablíčkem, to jsem husa, mám je před barákem, sice nezralá, ale asi právě proto by to želírovalo. No s marmoškama jsem neskončila, budu dělat višňové, pak z bezinek a možná i z broskví. Ale tu jsem jednou dělala, ale byla mdlá, nic moc. Zkusím to namíchat s těma jablkama. Nebo má někdo lepší nápad, jak ho "oživit"? Ještě jednou díky. *placni*

Od: lidka*
Datum: 30.06.11 19:42

Suzy - přesně tak: http://www.apetitonline.cz/re…epty/5137-broskvovy-dzem.html. Jinak také doporučují přidat pár lžíc rumu nebo brandy. Klidně bych přidala i trochu višní nebo rybízu, trochu rebarbory apod. Předloni jsem přemýšlela, co namíchat k třešním. Prohlédla jsem mrazák a přihodila jsem trochu aronie, rybízu a rebarbory. Řeknu ti, z nouze z toho byl skutečně vynikající džem. Nejen barvou (aronie), ale i chutí. A přitom jsem navíc krásně vyprázdnila mrazák. Letos mám také namraženou aronii, ale nevím, nevím, jestli bude něco k tomu. *placni*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.07.14 07:35
avatar

všechny rady jsou dobré. Navíc bych jen dodal, že zrovna jahodou marmeládu bych znovu nerozehříval. Ona se celkově vaří jen chviličku, jinak velmi ráda hnědne a není to moc pěkný pohled ve skleničce Vypadá to jak povidla a chuť je také horší. Za mě nechat řídké. U jiného ovoce bych to klidně znovu rozehřál a u sladkého nekyselého bych přidal kys citronovou - ta upraví kyselost a želírovací prostředky pak lépe tuhnou (pektin - pektogel, gelfix). Pokud nepomůže přidat více želírovacího prostředku. Znovu projít varem a do sklenic. :)

U jahodové marmelády doporučuji široký nízký kastrol a dělat to po menších částech, aby došlo k rychlému provaření a netvralo 20 minut než to vůbec začne vařit :)

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.