Nejste přihlášen/a.
Máme mnoho třešní a přemýšlím co s nimi. Sušíte je někdo? Máme už zralé rudé třešně a začínají zrát křupky, tak nevím , které jsou na sušení lepší. Přemýšlím o marmeládě, ale ještě jsem ji nikdy nedělala a budu ráda, když mi někdo poradíte osvědčený recept.Diky
Riky, u nás letos a ani loni se třešně neurodily. Ale když jsem je sehnala v letech předešlých, tak jsem je zavařila do litrovek. Máme rádi míchané kompoty. Tak když dozrál rybíz, angrešt a další ovoce - nebo jsem ještě dokoupila meruňky, broskve nebo nektarinky a zavařovala jsem míchané kompoty a přidávala do nich zavařené třešně i se šťávou. No a co zbylo, tak se snědly samozřejmě také. Jinak jsem dělala i džem, ale to by chtělo přidat něco výraznějšího - třeba rebarboru. Třešně jsem nesušila, stačily se sníst a nebo jak píši - zavařovala jsem je. Ale na sušení by se asi spíš hodily chrupky - nejsou tak mokré. Problém bych viděla v červivosti. Dalo by to trochu práce, ale zkuste je vypeckovat, zamrazit a až bude i jiné ovoce, udělat míchaný džem. Pokud uděláte jenom třešňový džem, podle mých zkušeností přidejte víc želírovacího přípravku, já ho měla při doporučené dávce docela řídký. Ale k pudinku nebo do bílého jogurtu fajnový.
doplněno 15.06.11 17:36:Já mám ten obyčejný odpeckovač za cca stovku a také to docela jde. S tím dražším nemám zkušenost.
Dobrý den, určitě dostanete spoustu vyzkoušených předpisů a do všech je nutno třešně ( višně ) odpeckovat. Má rada se proto týká tohoto problému : eshop.tescoma.cz/...
Tak bez takového zařízení bude práce dost náročná, my tohle používáme už řadu let. Příjemné zavařování přeje patronka
V loni ani třešnička, letos ani třešnička, hrušek zatím na hrušce 28, višní pár ty sklidí špačci, meruňěk pokud ještě nespadnou tak košík, jabka netuším jelikož do horního sadu nedojdu, jo a trnky na slivovici NIC. Pokud bude něčeho moc tak zatím to vypadá, že ořechů. Višńová i třešňová marmeláda je vynikající, vypeckuju, cukr, rozvařit a můžete půl rozmixovat a půl nechat kousky, asi nějaký petol či co-já jsem konzument, výrobce pro celou rodinu je maminka. Vím, že všechny marmelády vaří na sporáku na dřevo na chalupě a vaří a míchá to děsně dlouho, zkouší trošku na talířek a až se jí zdá že tuhne tak dá do sklenic.
My třešně sušíme tak,že je nedříve dáme na několik hodin do mrazáku,ale né zmrznout si tak na 4-5hodin a pak jdou krásně půlit a bez stříkání a vyndáme pecku.Potom je rozložíme do sušičky a sušíme,občas otočíme.Sušené jsou když již nemáte tam vidět štávu,ale nejsou tvrdé,jsou výborné.Nebo je vypeckujeme natlačíme do sklenic bez cukru a sterilujeme 30min při 85 stupnů.Třešnová povidla-Na 1kg vypeckovaných třešní 20-25dgcukru.a jedna lžíce octa.Vypeckované třešně můžete umlít,(ale my máme rádi s kousky ovoce) pak promícháte s cukrem a octem a necháte do druhého dne proslazovat pak je svaříme do husté hmoty a plníme ještě horké do předehřátých sklenic a ovážeme celofánem,nebo pod víčka.
Nám se letos také urodilo hojně. Zatím zobeme a zobeme, taky byla bublanina a chystám se zavařovat.- stařenka
doplněno 16.06.11 16:47:"jarm", díky. - stařenka
Pře několika lety jsem dělala tuto marmeláda a je výborná i z višní. Bohužel už nemám zdroj.
Recept na třešňovou marmeláduTěsto: 1 000 g vypeckovaných třešní
500 g cukru krupice
šťáva z jednoho citronu
1 Gelfix Extra
Za pondeli a utery sem sporadal asi 2 kila tresni. Ze zacatku pro chut, pak uz jen, aby se nezkazili - byla by jich skoda
Dalsi kvanta prijdou do bublaniny, do knedliku, udela se tresnova stava a marmelada a jeste dost zbyde na tresnovici.
doplněno 16.06.11 11:06:A hned potom stejny osud potka i visne.
Jak už bylo řečeno, třešně řeším marmeládou, spíše džemem. Není pravda, že marmaláda nemá chuťm, je výborná. A recept není potřeba. Kupte gelfix extra 3:1 (stojí okolo 25,- korun), k tomu 350 g cukru, na kilo ovoce, recept najdete na zadní straně. Jsem s ním velmi spokojená, stejně jako celé rodina a široké příbuzenstvo. Já zase ale přemýšlím o sirupech, jelikož také řeším velkou úrodu, ale na ten nemám zase recept já Když poradíte, budu ráda...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.