Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s třešněmi?

Od: riky99* odpovědí: 19 změna:

Máme mnoho třešní a přemýšlím co s nimi. Sušíte je někdo? Máme už zralé rudé třešně a začínají zrát křupky, tak nevím , které jsou na sušení lepší. Přemýšlím o marmeládě, ale ještě jsem ji nikdy nedělala a budu ráda, když mi někdo poradíte osvědčený recept.Diky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

dělali jsme "třešňovou tlačenku" - odpeckované třešně s trochou cukru lehce rozmixovat a naplnit jimi "igelity" na tlačenku. v zimě jsme plátek uřízli a se šlehačkou to byla ňamka. marmeláda taky není špatná.

lidus*

Tu tlačenku vyzkouším hned jak se mi urodí třešně.

lidka*
hodnocení

1x

Riky, u nás letos a ani loni se třešně neurodily. Ale když jsem je sehnala v letech předešlých, tak jsem je zavařila do litrovek. Máme rádi míchané kompoty. Tak když dozrál rybíz, angrešt a další ovoce - nebo jsem ještě dokoupila meruňky, broskve nebo nektarinky a zavařovala jsem míchané kompoty a přidávala do nich zavařené třešně i se šťávou. No a co zbylo, tak se snědly samozřejmě také. Jinak jsem dělala i džem, ale to by chtělo přidat něco výraznějšího - třeba rebarboru. Třešně jsem nesušila, stačily se sníst a nebo jak píši - zavařovala jsem je. Ale na sušení by se asi spíš hodily chrupky - nejsou tak mokré. Problém bych viděla v červivosti. Dalo by to trochu práce, ale zkuste je vypeckovat, zamrazit a až bude i jiné ovoce, udělat míchaný džem. Pokud uděláte jenom třešňový džem, podle mých zkušeností přidejte víc želírovacího přípravku, já ho měla při doporučené dávce docela řídký. Ale k pudinku nebo do bílého jogurtu fajnový.

doplněno 15.06.11 17:36:

Já mám ten obyčejný odpeckovač za cca stovku a také to docela jde. S tím dražším nemám zkušenost. :)

hodnocení

1x

Není nad to zahřát se v zimě tekoutou třešní..

hodnocení

1x

Určitě bych je zkapalnil.*smich*:-P*ua**pusa*

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, určitě dostanete spoustu vyzkoušených předpisů a do všech je nutno třešně ( višně ) odpeckovat. Má rada se proto týká tohoto problému : eshop.tescoma.cz/...

Tak bez takového zařízení bude práce dost náročná, my tohle používáme už řadu let. Příjemné zavařování přeje patronka

lidus*
hodnocení

0x

V loni ani třešnička, letos ani třešnička, hrušek zatím na hrušce 28, višní pár ty sklidí špačci, meruňěk pokud ještě nespadnou tak košík, jabka netuším jelikož do horního sadu nedojdu, jo a trnky na slivovici NIC. Pokud bude něčeho moc tak zatím to vypadá, že ořechů. Višńová i třešňová marmeláda je vynikající, vypeckuju, cukr, rozvařit a můžete půl rozmixovat a půl nechat kousky, asi nějaký petol či co-já jsem konzument, výrobce pro celou rodinu je maminka. Vím, že všechny marmelády vaří na sporáku na dřevo na chalupě a vaří a míchá to děsně dlouho, zkouší trošku na talířek a až se jí zdá že tuhne tak dá do sklenic.

kecal
hodnocení

0x

Marmeláda jen třešně znehodnocuje.Var ničí vitaminy a jiné prospěšné látky.Normálně je natrháme a pak i s peckama dáme do mrazáku.V zimě se hodí každý vitamín.

cibuk*
hodnocení

0x

My třešně sušíme tak,že je nedříve dáme na několik hodin do mrazáku,ale né zmrznout si tak na 4-5hodin a pak jdou krásně půlit a bez stříkání a vyndáme pecku.Potom je rozložíme do sušičky a sušíme,občas otočíme.Sušené jsou když již nemáte tam vidět štávu,ale nejsou tvrdé,jsou výborné.Nebo je vypeckujeme natlačíme do sklenic bez cukru a sterilujeme 30min při 85 stupnů.Třešnová povidla-Na 1kg vypeckovaných třešní 20-25dgcukru.a jedna lžíce octa.Vypeckované třešně můžete umlít,(ale my máme rádi s kousky ovoce) pak promícháte s cukrem a octem a necháte do druhého dne proslazovat pak je svaříme do husté hmoty a plníme ještě horké do předehřátých sklenic a ovážeme celofánem,nebo pod víčka.

jabraka*
hodnocení

0x

Já mám letos na třešni i višni lautr H..O.Hned bych zašel k někomu pár třešní natrhat.

JABRAKA

pt®
hodnocení

0x

Nám se letos také urodilo hojně. Zatím zobeme a zobeme, taky byla bublanina a chystám se zavařovat.- stařenka

doplněno 16.06.11 16:47:

"jarm", díky. - stařenka

Co s třešněmi?

hodnocení

0x

Pře několika lety jsem dělala tuto marmeláda a je výborná i z višní. Bohužel už nemám zdroj.

Recept na třešňovou marmeládu
Ingredience:

Těsto: 1 000 g vypeckovaných třešní
500 g cukru krupice
šťáva z jednoho citronu
1 Gelfix Extra

brumla*
hodnocení

0x

Velice tiše závidím ... Letos jsme měli hodně květů, vypadalo to na velkou úrodu, jenže pak přišel mráz a třešně jsou pryč. *plac*

buss
hodnocení

0x

Co to je velká úroda třešní? Vypálit.

jirbar*
hodnocení

0x

Měl jsem jednu třešni. Myslím jako plod. Ta spadla na zem, takže jsem bez starostí.

hodnocení

0x

Za pondeli a utery sem sporadal asi 2 kila tresni. Ze zacatku pro chut, pak uz jen, aby se nezkazili - byla by jich skoda :)

Dalsi kvanta prijdou do bublaniny, do knedliku, udela se tresnova stava a marmelada a jeste dost zbyde na tresnovici.

doplněno 16.06.11 11:06:

A hned potom stejny osud potka i visne.

iwetca
hodnocení

0x

Jak už bylo řečeno, třešně řeším marmeládou, spíše džemem. Není pravda, že marmaláda nemá chuťm, je výborná. A recept není potřeba. Kupte gelfix extra 3:1 (stojí okolo 25,- korun), k tomu 350 g cukru, na kilo ovoce, recept najdete na zadní straně. Jsem s ním velmi spokojená, stejně jako celé rodina a široké příbuzenstvo. Já zase ale přemýšlím o sirupech, jelikož také řeším velkou úrodu, ale na ten nemám zase recept já :) Když poradíte, budu ráda...:)

hodnocení

0x

letos nemáme višně, takže jsem nechal třešně pěkně přezrát do černa a udělal z nich "višňovku" (griotku). Ještě zraje, ale už teď je chuť dobrá. Samozřejmě že z višní je lepší, ale přesto... mám toho asi 12 litrů *smich*

No, pravda že obsahuje hodně červů, ale to se zcedí *palec*

buss
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]