Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké množství bramborového salátu pro 30 osob

Od: lidus* odpovědí: 29 změna:

Prosím o vaši radu eventuelně zkušenost. Budu dělat bramborový salát s majonézou jako přílohu k masu pro 30 lidí sice jsem našla na netu propočet ale 18kg brambor se mi zdá být moc. Myslela jsem tak max. 10kg brambor, 3 velké cibule, sklenice sterilovaných okurek, 10 vajec, 2x sterilovaný hrách, 1 velký celer (já ho strouhám), 3-4 mrkve, 3-5 jablek (syrová strouhám), 2 velké majonézy, sůl a trochu francouzské hořčice.

Raděj aby zbylo, než-li aby chybělo. Děkuji za radu.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Liduš, bramborový salát jako příloha se prý počítá 300g. Salát je poměrně těžký. Když tedy počítáme, že asi polovina z toho by byly brambory, tak to je čistá váha cca 5 kg. A teď je důležité, z jakých brambor to bude. Ze starých bude hodně slupek, ale i tak by těch 10 kg muselo bohatě stačit. Nových brambor by stačilo samozřejmě i méně. Také myslím, že okurek by mohlo být víc než 1 sklenice. Hrášek stačí, celer také, vejce bych možná přidala - určitě tak 15 ks - to máš 1/2 na porci. Mrkev také už kvůli červené barvě. Schválně jsem to neporovnávala s krkovičkou - to zkouknu, až to vložím. *tuc* Stejně věřím, že toho budeš mít nakoupeno víc a podle chuti event. přidáš to a nebo ono! :-P

doplněno 31.05.11 20:27:

Liduš, ono také záleží na tom, jak velké budou řízky na talíři. Pokud to budou pořádné plachty, tak by stačilo i jak píše krkovička těch 200 g max. 250 g salátu. *smich* No a když budou brambory kvalitní a zbydou, druhý den budou na jídelníčku bramborové knedlíky se zelím a uzeným. *haha*

doplněno 31.05.11 20:31:

Krkovičko, někdy jsem měla tak hnusné brambory, že by možná nestačilo ani těch 15 kg. *ee* Ono bude skutečně záležet na jejich kvalitě, kolik z toho bude odpad. *tuc*

Dobrý den, přidám se také. Množství odhadnout nedokážu, ale přidejte do salátu oloupaná jablka nastrouhaná nahrubo. Pro těch 30 lidí asi tak 4. Salát je pak takový příjemně navinulý, podtrhne to jeho chuť. A taky dost najemno nasekané petrželky, ta je pro chuť i pro barvu. Jaga.

doplněno 02.06.11 07:21:

Omlouvám se za ta jablka,*hi* vidím, že jste dobrá kuchařka a dáváte je taky. Jo, když si člověk založí brejle...*smich*

krkovicka*
Lidko,to stěma 15kg jsem přehnala,to max.15kg celkového salátu.
lidus*
hodnocení

Děvčata moc vám děkuji!

krkovicka*
hodnocení

0x
Lidus,škoda že jsem zapujčila knihu Receptury teplych pokrmů budoucímu kuchařovi.Jinak bych Vám to spočítala přesně.Kuchaři se podle ní učí i vypočítat kalkulaci na 1 osobu...Tipla bych že na talíři musí být 200g až 250g.Já bych použila 15kg brambor,3x velká majolka a zbytek se nějak doplní
doplněno 31.05.11 19:19: Celeru málo,takže jeden stačí,500g hrášku,a ty mrkve tam taky přidejte.jedna sklenice okurek je málo tak dvě.
lidus*
hodnocení

Krkovičko děkuji. No právě, já receptury s normováním mám ale příjde mi to šíleně moc. Ať počítám jak počítám tak po 200g mi to vychází na 6 kg. brambor a tím ostatním to ještě nadbyde. V recepturách co vlastním je salát jen bez majolky, neni tam celer, jablka ale je tam hodně okurek a cibule. Neumím si tu porci představit a tak nejspíš bude v neděli bramborový salát a bude se vážit. Když zbyde nevadí ale zase aby sme ho nejedli týden.

doplněno 31.05.11 19:57:

Body rozdám až po akci tj. po 11.6, když bude málo svedu to na rádce*smich*.

krkovicka*
No právě v těch normách je odpočítaný i odpad.Ono sice budete mít 6kg brambor ale třebaže 1kg jen slupky.Sakra,že je nemám...Když jsem dělala salát před měsícem tak jsem použila necelé 4kg brambor a jedli jsme to 3dny vycházelo to,tuším na 10porcí.Už ho nechci dlouho vidět.
doplněno 31.05.11 20:13: Spočítejte 8kg,10kg... brambor+ingredience a vydělte v gramech na 30osob.Pak možná získate zhruba odhad kolik.

bacha na to, na talíři potřebuješ finálního čtvrt kila, ale čtvr kila syrových brambor neváží stejně, jako po uvaření, prostě lehce zlehknou.

krkovicka*
hodnocení

0x
Sama jsem zvědavá jak to dopadne...Ono 30strávníků je 30 hladových lidí.Musíte je nakrmit všechny ;)
martinaa*

A jestli prijde nekdo nad dva metry a sto deset kilo jako muj broucek, co sni sam ctyri porce, tak ti ctyri lide jsou bez obeda:D

doplněno 01.06.11 18:50:

Aaaa to patrilo k me reakci dole... nejakym zahadnym zpusobem se to rozdelilo vedvi:)

doplněno 01.06.11 18:52:

Neee zase spatne:D To, kde chvalim oslavu, patri dolu, kde jsem pro styl rautu... ted uz jsem z toho sama zmatena...

lidus*
hodnocení

Jabka přidávám.

Martino, stále zvažuji zda dát jen porci na talíře + bude kuřecí a vepřová roláda, jako v restauraci nebo dát vše na mísy aby si každý naložil kolik chce ale mám trochu obavu aby na některé pomalejší zbylo. Na ,druhou stranu já si dám trošku + 1 roládu a stačí a myslím, že zrovna tak většina žen + děti a zase by mi bylo líto nedojedené dát slepicím. Že já blázen a hlavně můj muž se do toho vůbec pustila a neobjednala vše v restauraci ale když oni se všichni těší na netradiční oslavu v army oblečení na lesnické chatě s večerním grylováním, soutěží ve střelbě ze vzduchovky a zpěvem s vlastními nástroji. Dokonce i roční vnučka má už maskáče.

No po 11.6 dám vědět jak to dopadlo, salátu udělám kýbl a budu doufat, že to postačí.

lidka*

Liduš, to bude v pohodě. *tuc* Chleba určitě také bude, takže kdyby tam byli velcí žrouti, tak se dorazí ještě chlebíkem. Dávala bych to sama na talíře, udělala polovičku se dvěma kopečky a polovičku s jedním. K větším porcím bych dala dvě rolády. A nabízela bych podle zájmu. A k těm menším porcím se dá vždycky přidat. Nenechala bych je se v tom rýpat - to už by bylo lepší jak v závodce - pěkně do fronty a ať si řeknou kolik a jakou roládu. I to má svůj půvab zavzpomínat si na frontu na jídlo. :D Lepší si dát nášup, než to dát slepicím. To by mne bylo také líto. :(

Odpověď Lidky je velice rozumná. Udělat 2 velikosti porcí, pánové jistě sáhnou po té větší, děti a některé ženy po menší. Raut bych nedoporučovala. Lidi se v tom dokáží tak pohrabat, že už to pak nikoho neláká k jídlu. Zažila jsem úžasný raut na zámku. Ozdobené celé štiky, oči z oliv, pečení bažanti, seděli na tácech a v ocasech měli znovu zastrkaná péra. Všechno jsme si fotili, nikdy jsem to neviděla. Za půl hodiny po vpuštění hordy hladových to na stolech vypadalo hrozně. I ti, kdo ještě měli hlad, se neodvažovali si něco přibrat. Proto chválím ty 2 různé porce - ať si každý vybere a přitom se nic neponičí. Přeji hezkou akci, hlavně, aby Vám nepršelo. Jaga.*tuc*

krkovicka*
Něco jako Myslivecký hody?To ten salát postačí ;)
martinaa*

Jinak vim, ze je s tim spousta prace, ale takove posezeni v maskacich, se zpevem, kytarou, grilem (prasatko, mnam:)), a jeste strelbou ze vzduchovky bych si taky dala libit! Kdyby Vam porce dve prebyvala, jsem tu:D

krkovicka*
Dejte mísy salátu,ozdobte ruličkama uheráku nebo herkulese.Je vás 30?To znamená 15lidí na každý straně stolu(u velké tabule).1,5kg mísy se 5 lidí nají.Takže 6mís.a plata řízečků.Nebo něco jako švédský stůl(někdo salát nemusí-osobně,jím řízky bez přílohy jen se zeleninou),když bude ubývat,vytáhněte další,ale to zas si lidičky naberou očima a pak to ani pořádně nedojí.
doplněno 01.06.11 18:34: Takhle to dopadá i na svatbě.Játrové knedlíčky o ty se vždy poperou a zbyde vždy hrnec vývaru.Nebo hl.chod na svatbě,ta drží dietu,ta je dítě,ta nerada...Tak jen zobne.No znáte to.Hlavně klid.
martinaa*

Ja jsem pro styl rautu. Kazdy si nabere jen tolik, co sni, a pouze to, co doopravdy chce:)

krkovicka*
hodnocení

0x
Snad máte čas,když už zítra máte premieru...Jak probíhají přípravy?
lidus*
hodnocení

Děvčata, body jsem přidělila a moc děkuji. Oslava mých 50tin proběhla v sobotu na myslivecké chatě. Sešlo se nás 32, 4 se omluvili. Salátu byl plný kbelík, majonezy jsem dala 3 400gramové a klidně by ještě jednu snesl, celer jeden veliký, 8 velkých mrkví, 3 plechovky hrášku, 5 jablek,2 sklenice omiovky okurky a 2 velké cibule, brambor 8kg. 4kuřecí rolády a 3 vepřové-všeho zůstalo tak jme dnes měli oběd pro 10 lidí. Odpoledne se grylovalo pikantní cigáro, toho bylo 6kg a zůstalo 5 párů-všem moc chutnalo, večer sýrové mísy asi 6 druhů sýra, zelenina a 90 malých kuřecích řízečků (5kg masa) smažilo se ve třech frytézách na místě a ty teda šly teplé na dračku ale stejně jich 28 zbylo. Vypilo se 5l červeného a 5 bílého vína, 2 teqili-to víte mladí to pijí, 3 půl litry rumu, litr slivovice-ta byla hlavně na přípitek my na ty sladidla moc nejsme a jedna sedmička Metaxy, 30 piv, 20 nealkoholických piv (chudáci řidiči), 12 dvoulitrovek kofoly a spousta vody. Vydrželi jsme od 14,30 do 2 do rána dokonce i moje 70ti letá maminka a manželův 81letý otec ( tchýně šla spát brzy), hrálo se na kytary a harmoniku-zpívalo ale i tancovalo u hudby z CD . Bylo to super, jen škoda, že o berlích já vydržím chvíli a na vozíku to jde vše špatně. Byli to nervy, já měla strach aby bylo všeho dost a raděj sem to chtěla někde v restauraci ale manžel, moje mamka (pekla slané preclíky, škvarkové pagáče , koláče a cukroví) mé dvě setry a dcera to bravurně zvládli a bylo to super. Chata je v lese, do vesnice 3 km a tak jsme mohli být hluční a nikoho to nerušilo. A můj muž byl v sedmém nebi jelikož jsem mu povolila turnal ve střelbě se vzduchovek, zůčastnili se všichni a i diplom obdrželi. A aby jste věděli co jsme za blázny tak všichni měli maskáčová trička, kdo měl tak i maskáče-i roční vnučka a manžel měl starou ještě totalitní policejní uniformu, pískal na nás na píšťalku a velel s terčíkem na stavění aut.

krkovicka*
Dodatečně vše nejlepší k životnímu jubileum!No panečku,tak jste si to krásně užili,počasí taky vyšlo a hlavně tu atmosféru s milovanými lidmi.I tu drobotinu jste nakonec nakrmila salátem.Lehce závidím.Asi si musím počkat na svou 50 a mít jí tak krásnou jako Vy :-*
lidus*
hodnocení

krkovicka-Děkuji a ještě pro informaci dodám. Až budete něco dělat tak se vůbec nebojte použít plastové kelímky a papírové talíře a tácky, jen příbory jsme měli nerez, skleněné štamprdle i hrnky na kafe byly plast. Bylo to super, nebylo nádobí a mimo mé mamky která si na kafe donesla svůj hrníček s tím nikdo neměl problém. Na stoly role papírových ubrusů, ani na nich není poznat, že je to papír a to jsem na netu sehnala ty nejlevnější, ubrousky bílé a zelené z Ikei.

lidka*

Liduš, radily jsme jako divé, ale netušily jsme, co to je vlastně za oslavu. *nevi* Já osobně jsem se domnívala, že je to nějaká myslivecká sešlost a ono ejhle! *ua*Naše milá kolegyně má krásnou padesátku.*pivo* A tak mi dovol dodatečně popřát vše dobré, ať tě je zdraví k tobě vlídné a ať i další roky si budeš prožívat s tou tvou vitalitou, v laskavé rodině, která jak tě znám, je pro tebe vším! *tuc* Virtuálně si s tebou připíjím Metaxou a držím palce, ať se přání všech gratulanců i mé skromné přání maximálně plní. *hej*Ulož si ingredience na další rodinnou oslavu, já si to uložím také. *klik* Ale když bude potřeba, tak zase budeme vymýšlet společně.*placni*

doplněno 13.06.11 10:53:

Liduš, kolik jsi tam vrazila vajec? :)

lidus*
hodnocení

Lidko moc děkuji. Vajec bylo 16-víc jich nevlezlo do kastrolu a manžel naznal, že to stačí-stačilo. Já měla nervy na pochodu, ostatní v naprostém klidu, že když salát nevýjde tak bude chleba.

krkovicka*
Lidko a Lidus,také jsem nevěděla oč jde.Myslela jsem,že Lidus je v nějakým místním spolku žen,které chystají pohoštění pro místní hasiče,myslivce aj. A že dostala za úkol jen ten salát...No ale smekám,takovou oslavu a toho jídla ;)
pt®

"liduš", jelikož vařím, abychom neměli hlad, a netroufla jsem si zde radit,*klik* tak jsem zase teď zjistila, že jste měla pěkné životní jubileum. :) Proto se přidávám, sice se spožděním, k přání všeho nejlepšího ve vašem životě.*pivo*- stařenka

jirbar*
hodnocení

0x

Já bych nejdřív zvážil, kolik máte k dispozici záchodů.

arakain77*
hodnocení

0x

Já bych to viděl tak,že Liduš má už salát dávno snězený.Tak přeju také jen to nejlepší...

buss

a dokonce i vyloučený ...

topol52seznam
hodnocení

0x

Dobrý den počítejte podle norem na sváteční tabuli 30deka salátu a zase si spočítejte osazenstvo kolik dětí a kolik dospělích v každém případě 10kg. brambor je až až

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]