Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit tuk z bramboraku?

Od: krkovicka* odpovědí: 32 změna:
Čím prosím Vás odstraňujete-vsajete tuk z bramb.placků?Papírové utěrky jsou k ničemu-trhají se(no jak který)Děkuji.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pravděpodobně myslíte bramboráky - ty nechám okapat a položím na papírovou utěrku. Netrhá se, asi se vyrábějí v různých kvalitách. Bramborové placky chápu jako tenké placky z těsta - nastrouhané uvařené brambory, mouka, sůl - ty peču téměř nasucho, žádný tuk se nemusí odstraňovat.

lidus*

Přesně tak to dělám já. U nás se ty z vařených brambor dělají jen na suché plotně, pak se potírají sádlem a sypou mákem, říkame jim ERTEPLÁKY.

Tak toto sa u nas vola zemiakové lokše. Placky vyprážané na tuku pripravujeme zo surovych zemiakov. Ja mam rad, ked su mastne, olej neriesim. V restauracii ich podkladaju servitkou.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Placky (ne bramboráky), pečené pěkně nasucho na plotýnce, maštěné sádlem a mázlé povidly, jsem měl před chvílí k obědu. Mlask, mlask.

doplněno 01.06.11 16:29:

.

Jak odstranit tuk z bramboraku?
krkovicka*
hodnocení

Ladine?Vy jste určitě pražák...Taky už za těch 10let jsem musela přejmenovat bramboráky na bramb.placky,vaječinu na michany vejce atd.Takže aby jsme si všichni rozuměli.Mám na mysli bramboráky ze surových brambor ;)
ladinpraha*

U nás na Moravě i tady v Praze je pořád bramborák bramborákem a placka plackou. Bramborák vždycky se spoustou česneku (bez uzenin a podobných nesmyslů), usmažený hezky do křupava a placka vždycky s povidly.

maja123*

souhlas Bramborák je bramborák,Placka placka...vPraze i na Moravě...jénže to jsme byli u bráchy v Krkonoších a pozvali nás na "sejkory"...hádejte,co jsem jedla *smich* normální bramborák (aspoň mi to tak připadalo) a oni tvrdili,že prd bramborák,a už vůbec placka...SEJKORY!*smich*

krkovicka*
hodnocení

Ty povidla bych asi nedala-nejím je,ale mimo fotky,ještě tu vůni a chuť :-D

lidka*
hodnocení

1x

Mně osobně nevadí mastné bramboráky - pro vnoučata to pomačkám papírovou utěrkou. Bez omastku zase se neudělá pěkně opečený okraj. Bramborové placky nemusím, ale v rodině byly oblíbené. Tak zkuste i při smažení bramboráků jenom pánev potírat mašlovačkou. Ovšem jak říkám, opečený křupavý okraj to neudělá. Na to odstranění tuku bych použila spíš obyčejné nerozložené bílé ubrousky. Ty jsou možná pevnější. *tuc* Cenově to bude asi stejné.

krkovicka*
hodnocení

Co myslíte na pokládaní na krajíce chleba?
lidus*

To by asi šlo ale co pak s tím chlebem?

krkovicka*
hodnocení

No právě,to mi připadá jak znesvěcení božího daru.Ale slyšela jsem,že se to tak dělá.Jen hledám dálší způsoby.
marenka*

Podívejte se v Albertu, Hypernově. Já nedávno koupila nějakou Maxi ruli, kolem 80,-Kč stála jedna, je fakt obrovská a ty utěrky, ačkoli nejsou nějak ozdobné, jsou pevné. Doporučuji. Měla jsem i nějaké z Penny a hrůza hrůzoucí. Nakonec jsem je vyplácala na leštění WC, *smich*

maja123*

Jo,jo..já je používám též.Kuchyňské papírové utěrky,ty se tak netrhají.Každou vrstvu proložím kusem utěrky.Stejně to dělám s řízky...

hodnocení

0x

Zrovna předvčerem jsem je měla. Teď z nových brambor, s novým česnekem, paráda!*palec* A byla jsem rozmařilá, dala jsem si k nim kousek uzeného kolena a vychlazenou 10 pivko. Pak jsem na 20minut omdlela na gauči. :D Odkapávat je dávám na papírové útěrky i ubrousky, Co mám více po ruce.*hi*

hodnocení

0x

Tchýně, když věděla, že se budou mužští domu trousi po částech z práce, nasolila, načesnekovala a napepřila kotletu. Dala ji do kastrůlku uležet a pak s trochou vody dusila doměkka. Nasmažila hromadu placků a kdo přišel domů, vzal si placek a k tomu to maso, které bylo jakoby v aspiku. Paráda! Dobrota! *palec*A placky (ze syrových brambor, s česnekem, kmínem, troškou mlíka a polohr.moukou) dělala i v troubě. Nalila na vymaštěný a rozehřátý plech. Šoupla do trouby a pak rozřízla napůl a obrátila a pokladla švestkami. Hmmm, to byla dobrota.*uspech*

pavlianka206
hodnocení

0x

Nenapsali by jste mi osvědčenej recept na ty placky?přítel o nich furt básní:)

krkovicka*
hodnocení

Z vařených nebo syrových?se švestkama?

Pavlinko, myslíte obyčejné placky? *hej*Nastrouhat oškrábané brambory na plackovém struhadle. Takové jako hvězdičky to jsou. Ale snadnější a rychlejší je sýrové struhadlo, malé slzičky. Stačí 5 velkých brambor. Na tom struhadle taky 2 stroužky česneku. 1 vejce, sůl, kmín, špetka pepře. Nkdo dává majoránku, cca malou lžičku, na mě je to moc voňavé. Zahustit trochou polohrubé mouky, cca 2 lžíce, podle toho, jak jsou brambory vodnaté. Když se dá hodně mouky, pak to má blíž k amoletám. Na dobrou pánev cca lžíci oleje a do rozpáleného oleje cca 1 naběračku těsta, uťapkat naběračkou po celé ploše pánve. . Stáhnout trošku plamen a nakukovat, kdy je potřeba otočit. Na plýtký talíř roztáhnout několik ubrousků nebo útěrek. *jasne* Mezi smažením pomalu upíjet vychlazené pivko. Pro lepší trávení. Dobrou chuť *uspech*

doplněno 03.06.11 17:08:

A tchýně, jéžiši, to byla zlá ženská, ale placky teda uměla! Tohle těsto nalila na plech do výše cca 2 cm a pak, po otočení dala rozpůlené švestky. Senzace! :)

doplněno 03.06.11 17:52:

Jo, brambory syrové.*hi*

maja123*

...Tak tohle já znám jako bramborák...

Placky jsou pečené nasucho na plotně (i nasucho v toubě):

uvařené brambory,
hladká mouka,

mletý cukr na posypání,
sůl,
sádlo na pomaštění placek,
povidla
Uvařené, oloupané a vychladlé brambory postrouháme, přidáme hladkou mouku a osolíme.
Mouky dáme tolik, aby se těsto dalo dobře vypracovat. Z těsta vyválíme váleček, který pak rozkrájíme na kousky z nichž vyválíme kulaté placky. Placky pečeme na plotně. Horké placky jemně pomastíme sádlem(může být i máslem), potřeme povidly . Takto hotovou každou placku smotáme.
Můžeme je i posypat mákem...

Ahá, jen o tom vždycky čtu, ale nikdy jsme to doma nedělali. *hej*A co to je cmunda?

maja123*

...cmunda = bramborák :)

U nás na Moravě ji (ho) bábi dělala i s nadrobno pokrájeným domácím uzeným...no a to bylo něco ...ještě teď slintám...I zelčo k tomu někdy,nebo hlávk.salát...

marenka*

Majo, na sklokeramice to asi moc nepůjde, že? *plac*

maja123*

...ee.to asi ne :) ale na plechu na pečícím papíru to jde a pak ještě jsem to zkoušela na "železňákové pánvi nasucho,na plynu to jde na železné ploténce... Šlo to,ale na té plotně je to holt klasika.

Už dost, vy provokatéři!
Za chvíli dojedu domů, žena s láskou připravila večeři a já budu vzpomínat ty Vaše dobroty... Že já vůbec tu otázku otvíral...:(
pavlianka206

Velice děkuju za receptík*smich**palec*zítra se dám do nich,tak snad se povedou *jasne*

patronka*

Výrobu bramboráků jsem si zracionalizovala, pak to žádná práce není. Připravím si 1 kg oloupaných syrových brambor (jediná práce) + 100 - 150 g eidamu 30% + 100 g uzeniny ( třeba točeňák) + cca 5 stroužků česneku. Do el. mlýnku nasadím struhadlo na sýr a všechny suroviny mlýnkem projedu. Pak přidám 1 vejce + 2 lžíce majoránky + sůl + 2 lžíce hladké mouky a promíchám. Na litinové pánvi smažím na rozpáleném sádle vždy 3 menší a co nejtenčí placičky. Po okrajích se udělají křupavé kraječky. Po osmažení kladu mezi papírové ubrousky. Když je v nich sýr, klidně se to obejde i bez mouky. Když mi těsto zbyde, uzavřu ho nádoby a uložím do ledničky. Těsto sice zhnědne, ale na kvalitě to není poznat a je to lepší než ohřívat v MW. Patronka

krkovicka*
hodnocení

To já se vždycky přecpu,lehnu si s bachorem a nadávám si do prasat :-D mám ráda silně česnekový.Jen ten čas u toho strávený.5min každá strana,ale pak to stojí za to.Jím je,jen tak s hořčicí,nebo s uzeným.Někdy dělám dva a mezi ně dám pirátskou játru s čerstvou jar.cibulkou.Ale to už je tak akorát na prasknutí...

krkovička- Ale no tak, no tak! Neshazujte sebe a navíc tak nehezkým způsobem. Nemáte to zapotřebí! Nebuďte na sebe tak hrubá! *plac*

krkovicka*
hodnocení

Děkuji.Culím se jak dítě :-D

hodnocení

0x

Jóóó bramboráků není nikdy dost;). Většinou jich sním tolik, že mi bývá těžko*ee*. Ovšem uzeninu či cokoliv jiného v nich mít nemusím. Česnek jo, bez toho to není bramborák. Pokud něco zbyde (to se moc nestává) dají se i zmrazit a pak ohřát v mikrovlnce. Už to ale není ono, čerstvé jsou čerstvé. Bramborové placky (z vařených brambor) můžu taky, ale bramborák je lepší*palec*.

hodnocení

0x

Když je peču, tak maloučko namažu pánev.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]