Nejste přihlášen/a.
Pravděpodobně myslíte bramboráky - ty nechám okapat a položím na papírovou utěrku. Netrhá se, asi se vyrábějí v různých kvalitách. Bramborové placky chápu jako tenké placky z těsta - nastrouhané uvařené brambory, mouka, sůl - ty peču téměř nasucho, žádný tuk se nemusí odstraňovat.
Přesně tak to dělám já. U nás se ty z vařených brambor dělají jen na suché plotně, pak se potírají sádlem a sypou mákem, říkame jim ERTEPLÁKY.
Placky (ne bramboráky), pečené pěkně nasucho na plotýnce, maštěné sádlem a mázlé povidly, jsem měl před chvílí k obědu. Mlask, mlask.
doplněno 01.06.11 16:29:.
U nás na Moravě i tady v Praze je pořád bramborák bramborákem a placka plackou. Bramborák vždycky se spoustou česneku (bez uzenin a podobných nesmyslů), usmažený hezky do křupava a placka vždycky s povidly.
Mně osobně nevadí mastné bramboráky - pro vnoučata to pomačkám papírovou utěrkou. Bez omastku zase se neudělá pěkně opečený okraj. Bramborové placky nemusím, ale v rodině byly oblíbené. Tak zkuste i při smažení bramboráků jenom pánev potírat mašlovačkou. Ovšem jak říkám, opečený křupavý okraj to neudělá. Na to odstranění tuku bych použila spíš obyčejné nerozložené bílé ubrousky. Ty jsou možná pevnější. Cenově to bude asi stejné.
Podívejte se v Albertu, Hypernově. Já nedávno koupila nějakou Maxi ruli, kolem 80,-Kč stála jedna, je fakt obrovská a ty utěrky, ačkoli nejsou nějak ozdobné, jsou pevné. Doporučuji. Měla jsem i nějaké z Penny a hrůza hrůzoucí. Nakonec jsem je vyplácala na leštění WC,
Tchýně, když věděla, že se budou mužští domu trousi po částech z práce, nasolila, načesnekovala a napepřila kotletu. Dala ji do kastrůlku uležet a pak s trochou vody dusila doměkka. Nasmažila hromadu placků a kdo přišel domů, vzal si placek a k tomu to maso, které bylo jakoby v aspiku. Paráda! Dobrota! A placky (ze syrových brambor, s česnekem, kmínem, troškou mlíka a polohr.moukou) dělala i v troubě. Nalila na vymaštěný a rozehřátý plech. Šoupla do trouby a pak rozřízla napůl a obrátila a pokladla švestkami. Hmmm, to byla dobrota.
Pavlinko, myslíte obyčejné placky? Nastrouhat oškrábané brambory na plackovém struhadle. Takové jako hvězdičky to jsou. Ale snadnější a rychlejší je sýrové struhadlo, malé slzičky. Stačí 5 velkých brambor. Na tom struhadle taky 2 stroužky česneku. 1 vejce, sůl, kmín, špetka pepře. Nkdo dává majoránku, cca malou lžičku, na mě je to moc voňavé. Zahustit trochou polohrubé mouky, cca 2 lžíce, podle toho, jak jsou brambory vodnaté. Když se dá hodně mouky, pak to má blíž k amoletám. Na dobrou pánev cca lžíci oleje a do rozpáleného oleje cca 1 naběračku těsta, uťapkat naběračkou po celé ploše pánve. . Stáhnout trošku plamen a nakukovat, kdy je potřeba otočit. Na plýtký talíř roztáhnout několik ubrousků nebo útěrek.
Mezi smažením pomalu upíjet vychlazené pivko. Pro lepší trávení. Dobrou chuť
A tchýně, jéžiši, to byla zlá ženská, ale placky teda uměla! Tohle těsto nalila na plech do výše cca 2 cm a pak, po otočení dala rozpůlené švestky. Senzace!
Jo, brambory syrové.
...Tak tohle já znám jako bramborák...
Placky jsou pečené nasucho na plotně (i nasucho v toubě):
uvařené brambory,
hladká mouka,
mletý cukr na posypání,
sůl,
sádlo na pomaštění placek,
povidla
Uvařené, oloupané a vychladlé brambory postrouháme, přidáme hladkou mouku a osolíme.
Mouky dáme tolik, aby se těsto dalo dobře vypracovat. Z těsta vyválíme váleček, který pak rozkrájíme na kousky z nichž vyválíme kulaté placky. Placky pečeme na plotně. Horké placky jemně pomastíme sádlem(může být i máslem), potřeme povidly . Takto hotovou každou placku smotáme.
Můžeme je i posypat mákem...
...cmunda = bramborák
U nás na Moravě ji (ho) bábi dělala i s nadrobno pokrájeným domácím uzeným...no a to bylo něco ...ještě teď slintám...I zelčo k tomu někdy,nebo hlávk.salát...
...ee.to asi ne ale na plechu na pečícím papíru to jde a pak ještě jsem to zkoušela na "železňákové pánvi nasucho,na plynu to jde na železné ploténce... Šlo to,ale na té plotně je to holt klasika.
Výrobu bramboráků jsem si zracionalizovala, pak to žádná práce není. Připravím si 1 kg oloupaných syrových brambor (jediná práce) + 100 - 150 g eidamu 30% + 100 g uzeniny ( třeba točeňák) + cca 5 stroužků česneku. Do el. mlýnku nasadím struhadlo na sýr a všechny suroviny mlýnkem projedu. Pak přidám 1 vejce + 2 lžíce majoránky + sůl + 2 lžíce hladké mouky a promíchám. Na litinové pánvi smažím na rozpáleném sádle vždy 3 menší a co nejtenčí placičky. Po okrajích se udělají křupavé kraječky. Po osmažení kladu mezi papírové ubrousky. Když je v nich sýr, klidně se to obejde i bez mouky. Když mi těsto zbyde, uzavřu ho nádoby a uložím do ledničky. Těsto sice zhnědne, ale na kvalitě to není poznat a je to lepší než ohřívat v MW. Patronka
Jóóó bramboráků není nikdy dost. Většinou jich sním tolik, že mi bývá těžko
. Ovšem uzeninu či cokoliv jiného v nich mít nemusím. Česnek jo, bez toho to není bramborák. Pokud něco zbyde (to se moc nestává) dají se i zmrazit a pak ohřát v mikrovlnce. Už to ale není ono, čerstvé jsou čerstvé. Bramborové placky (z vařených brambor) můžu taky, ale bramborák je lepší
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.