Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Ví někdo z Vás, jak se dělá šťáva, nebo sirup z bezinkových květů? Děkuji za odpověď.
Já dělám limonádu tak:Svařím 4l vody s 50dkg cukru a nechám vychladit a pak naleji do velké sklenice od okurek.Přidám 1 omytý citron,nakrájený na plátky i s kůrou. A 3-4 polorozvité květy černého bezu.Lahev ovážu celofánem a nechám týden stát v teplejší místnosti nebo na parapetu okna.Potom přecedím a stáčím do lahví a uložím na 14 dní do chladu.Já dělám většinou tak 3-4 velké sklenice,tak toho mám hodně.A je to opravdu osvěžující.Ocet také nedávám a ani si to nedovedu dosti představit jak to chutná.Ale každý má jiný recept.A štávu nedělám ,protože né každý má rád tu vůni a chut černého bezu.Děti i vnoučata pijí jen limonádu.Štáva je silně aromatická.A ještě jsou tyto květy výborné obalované jako řízky,
Našla jsem tento recept. Sirup jsem dělala často a je vynikající. Ještě zkusím pohledat ve svém archivu a případně ho doplním. Zdroj: prima-recepty.cz/...
Potřebujeme:
20 květu černého bezu, 2 BIO citrony, 1l vody, 25g kys. citronové, 1 kg cukru
Jak na to:
Do velkého hrnce nebo sklenice dáme 20 květu černého bězu, přidáme 2 BIO citrony nakrájené na kolečka, 25g kys. citronové a zalejeme 1l vody. Nadobu překryjeme utěrkou a necháme 24h louhovat. Druhý den směs přecedíme přes platýnko a pořádně vymačkáme. Do vznikle šťávy přidáme 1kg cukru a mícháme dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak už jen nalijeme do flašek a uskladníme v chladnu třeba ve sklepe. Šťáva je velice dobrá a hlavně zdravá.
Ještě jsem našla odkaz na hodně receptů: spektrumzdravi.cz/... Ale ono je to v podstatě stejný základ: květy, cukr, citrony, voda + další. Vím, že v době květů černého bezu se špatně sháněly citrony. Ale to už asi nehrozí. Jinak jsem dělala i takové dětské šampáňo - to se nechávalo naložené za oknem nějaký týden, ale to už přesně nepamatuji. Možná je to podobné jako uvedená limonáda. Ale určitě doporučuji vyzkoušet. Chutnalo to rodině i sousedům.
Ahoj, když už trháš ty bezové květy, poradím Ti vynikající bezovou limonádu: Svařit 4,5 l vody, 50 dkg cukru /já dávám jen 40 dkg, bylo to hodně sladké/ a 1/8 l octa. Nechat vychladnout. Do pětilitrovky dát 1 velký citrón, dobře omytý a nakrájený na kolečka /odstranit jádra - jsou hořká/ a 4 velké bezové květy. Zalít vychladlým nálevem, povázat celofánem a nechat 6 dní v teple, nejlépe na sluníčku. Ke konci tohoto zrání se obsah zakalí a jakoby zbělá. Po 6 dnech přecedit do plast. lahví od limonád a dát do ledničky. Chladné je to velice chutné a zdravé, nevychlazené se to ale nedá pít. Doporučuji zkonzumovat tak do týdne od slití.
Právě dneska jsem 2 láhve slévala, už je to v lednici a večer si dáme! A hned nakládám další várku! Jaga
Těch květů sem do pětilitrovky dala 7, ocet žádný a cukru 30dkg, jinak souhlas -osvěžující přímo z lednice.
limča je bezva, měl jsem po ní ještě s kámošem první opici v životě, bylo nám tak 13. V sedmičce pionýrů byl recept, udělali jsme to přesně, jen jsme na ni pak zapomněli . A místo pár dnů jsem ji pili po pár týdnech ...
Já věděla, že se někdo ozve i s limčou. Tu už jsem nedělala nějakých pár desetiletí, ale vím, že dcera si také pochutnávala asi jako alf.
Takže jsem ji za oknem nechala také trochu déle. Jenom si myslím, že jsem tam nedávala ocet, ale snad i do limči spíš citron. A dobrá připomínky Jaguško, jednak vyndat pecky a nejsem si jistá, jestli jsem neodstranila i kůru až po bílou slupku. Jak o tom hezky píšete, tak si člověk vzpomíná. Ale šťáva - ta nemá chybu a je to děsně osvěžující. Jenom toho černého bezu a jiných keřů a stromů nějak ubývá a na zahradách vidím samé tůje a podobné krásy a je to podle mne škoda.
Navíc ubývá takového toho přírozeného prostředí pro ježky, veverky, ptáky a další tvorečky.
@suzymon - hezká fotečka
Zdravím, co s tou šťávou mám dělat, aby nezkvasila, když nemám žádný chladný prostor mimo chladničky? Může se sterilovat? H.
Jednak děkuji Lidce, že se jí líbí moje fotečka. A pak bych se chtěla zeptat, proč se do té limči, dává tak málo květů? To aby to tolik nevonělo? Do sirupu jsem jich nacpala 40cet, místo dvaceti, a nádherně voní, a chutná výborně. Dělám si střik z bílého vína, trochu bublinkové vody a kostky ledu. Zrovna si tu na tom pochutnávám. ,
. Zítra jdu dělat další várku, protože jsem toho už polovinu rozdala. Tuhle si ale uhamouním,
K dotazu o sterilizaci, si sobně myslím, že vůně bude fuč. Ale pozor na uskladnění! Vloni mi ji dala mamka, já to pila poprvé v životě, a zdálo se mi to nějak moc sladké. Tak jsem to šoupla do kuchyně, jen tak někam položila. Po nějaké době jsem to našla a tak jsem si to hezky protřepala, aby se to promíchalo, a otevřela. Byla ve dvoulitrové petce, asi do tříčtvrtin plná. Jak jsem to otevřela, vytryskl gejzír až do stropu. V panice jsem to ucpávala dlaní, houby platné, stříkalo to dál, když už jsem to měla po celé kuchni, tak mě teprve napadlo s tím běžet na zahradu. Na dně zbyla tak decka, ale stašně mi to zachutnalo. Jenomže to už bylo po květech, a mamka už tu svou vyzunkla. Tak proto jsem si letos vyrobila vlastní, podle vašich rad. Díky všem!
Jednou jsem dělala ouzový piškotový dort s borůvkami a květy bezu.
-piškot jsem namazala rybíz marmeládou,zakysanou smetanou se ztužovačem šlehačky,plno borůvek,zalila vrstvou želatiny z bezové šťávy a rozhodila kvítky bezu a dolila želatinu.okraje jsem dozdobila mátovými lístečky -efekt borůvkového rybníčku s plovoucími kvítky -za několik vteřin zmizel v bezedných žaludcích...:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.