Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit sirup z bezinek?

Od: suzymon® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Ví někdo z Vás, jak se dělá šťáva, nebo sirup z bezinkových květů? Děkuji za odpověď. :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cibuk*
hodnocení

3x

Já dělám limonádu tak:Svařím 4l vody s 50dkg cukru a nechám vychladit a pak naleji do velké sklenice od okurek.Přidám 1 omytý citron,nakrájený na plátky i s kůrou. A 3-4 polorozvité květy černého bezu.Lahev ovážu celofánem a nechám týden stát v teplejší místnosti nebo na parapetu okna.Potom přecedím a stáčím do lahví a uložím na 14 dní do chladu.Já dělám většinou tak 3-4 velké sklenice,tak toho mám hodně.A je to opravdu osvěžující.Ocet také nedávám a ani si to nedovedu dosti představit jak to chutná.Ale každý má jiný recept.A štávu nedělám ,protože né každý má rád tu vůni a chut černého bezu.Děti i vnoučata pijí jen limonádu.Štáva je silně aromatická.A ještě jsou tyto květy výborné obalované jako řízky,

maja123*

...těm řízkům se řílá kosmatice-obalené třeba v těstíčku,nebo jako řízek...

jako dětem nám to moc chutnalo..

lidka*
hodnocení

2x

Našla jsem tento recept. Sirup jsem dělala často a je vynikající. Ještě zkusím pohledat ve svém archivu a případně ho doplním. *cteni* Zdroj: prima-recepty.cz/...

Potřebujeme:

20 květu černého bezu, 2 BIO citrony, 1l vody, 25g kys. citronové, 1 kg cukru

Jak na to:

Do velkého hrnce nebo sklenice dáme 20 květu černého bězu, přidáme 2 BIO citrony nakrájené na kolečka, 25g kys. citronové a zalejeme 1l vody. Nadobu překryjeme utěrkou a necháme 24h louhovat. Druhý den směs přecedíme přes platýnko a pořádně vymačkáme. Do vznikle šťávy přidáme 1kg cukru a mícháme dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak už jen nalijeme do flašek a uskladníme v chladnu třeba ve sklepe. Šťáva je velice dobrá a hlavně zdravá.

doplněno 25.05.11 18:00:

Ještě jsem našla odkaz na hodně receptů: spektrumzdravi.cz/... Ale ono je to v podstatě stejný základ: květy, cukr, citrony, voda + další. Vím, že v době květů černého bezu se špatně sháněly citrony. Ale to už asi nehrozí. ;) Jinak jsem dělala i takové dětské šampáňo - to se nechávalo naložené za oknem nějaký týden, ale to už přesně nepamatuji. Možná je to podobné jako uvedená limonáda. Ale určitě doporučuji vyzkoušet. Chutnalo to rodině i sousedům. *pivo*

hodnocení

Děkuji Lidko. Vypínám poč. a upaluji na květy. Kdybys našla v těch svých archivech ještě něco, sem s tím! *placni*

hodnocení

2x

Ahoj, když už trháš ty bezové květy, poradím Ti vynikající bezovou limonádu: Svařit 4,5 l vody, 50 dkg cukru /já dávám jen 40 dkg, bylo to hodně sladké/ a 1/8 l octa. Nechat vychladnout. Do pětilitrovky dát 1 velký citrón, dobře omytý a nakrájený na kolečka /odstranit jádra - jsou hořká/ a 4 velké bezové květy. Zalít vychladlým nálevem, povázat celofánem a nechat 6 dní v teple, nejlépe na sluníčku. Ke konci tohoto zrání se obsah zakalí a jakoby zbělá. Po 6 dnech přecedit do plast. lahví od limonád a dát do ledničky. Chladné je to velice chutné a zdravé, nevychlazené se to ale nedá pít. Doporučuji zkonzumovat tak do týdne od slití.

Právě dneska jsem 2 láhve slévala, už je to v lednici a večer si dáme! *smich* A hned nakládám další várku! Jaga

hodnocení

Ahoj, a děkuji za recept na limču. Také ji vyzkouším. :)

lidus*

Těch květů sem do pětilitrovky dala 7, ocet žádný a cukru 30dkg, jinak souhlas -osvěžující přímo z lednice.

alf*

limča je bezva, měl jsem po ní ještě s kámošem první opici v životě, bylo nám tak 13. V sedmičce pionýrů byl recept, udělali jsme to přesně, jen jsme na ni pak zapomněli . A místo pár dnů jsem ji pili po pár týdnech ...

lidka*

Já věděla, že se někdo ozve i s limčou. *klik* Tu už jsem nedělala nějakých pár desetiletí, ale vím, že dcera si také pochutnávala asi jako alf. *tanec* Takže jsem ji za oknem nechala také trochu déle. Jenom si myslím, že jsem tam nedávala ocet, ale snad i do limči spíš citron. A dobrá připomínky Jaguško, jednak vyndat pecky a nejsem si jistá, jestli jsem neodstranila i kůru až po bílou slupku. Jak o tom hezky píšete, tak si člověk vzpomíná. Ale šťáva - ta nemá chybu a je to děsně osvěžující. Jenom toho černého bezu a jiných keřů a stromů nějak ubývá a na zahradách vidím samé tůje a podobné krásy a je to podle mne škoda.*tuc* Navíc ubývá takového toho přírozeného prostředí pro ježky, veverky, ptáky a další tvorečky. :(

doplněno 29.05.11 10:33:

@suzymon - *hej*hezká fotečka

rebelie
hodnocení

0x

Zdravím, co s tou šťávou mám dělat, aby nezkvasila, když nemám žádný chladný prostor mimo chladničky? Může se sterilovat? H.

lidus*

Pokud trošku zašumí je to moc dobré a pokud jí uděláte tolik, že ji nevypijete tak dejte stočenou do plastových lahví a zamrazte.Limonádu dělám postupně co kvete bez v okolí.

rebelie

Dík, jde mi o to, zda se šťáva sterilací nepokazí

hodnocení

Jednak děkuji Lidce, že se jí líbí moje fotečka. A pak bych se chtěla zeptat, proč se do té limči, dává tak málo květů? To aby to tolik nevonělo? Do sirupu jsem jich nacpala 40cet, místo dvaceti, a nádherně voní, a chutná výborně. Dělám si střik z bílého vína, trochu bublinkové vody a kostky ledu. Zrovna si tu na tom pochutnávám. *kafe* , *smich*. Zítra jdu dělat další várku, protože jsem toho už polovinu rozdala. Tuhle si ale uhamouním, *hi* K dotazu o sterilizaci, si sobně myslím, že vůně bude fuč. Ale pozor na uskladnění! Vloni mi ji dala mamka, já to pila poprvé v životě, a zdálo se mi to nějak moc sladké. Tak jsem to šoupla do kuchyně, jen tak někam položila. Po nějaké době jsem to našla a tak jsem si to hezky protřepala, aby se to promíchalo, a otevřela. Byla ve dvoulitrové petce, asi do tříčtvrtin plná. Jak jsem to otevřela, vytryskl gejzír až do stropu. V panice jsem to ucpávala dlaní, houby platné, stříkalo to dál, když už jsem to měla po celé kuchni, tak mě teprve napadlo s tím běžet na zahradu. Na dně zbyla tak decka, ale stašně mi to zachutnalo. Jenomže to už bylo po květech, a mamka už tu svou vyzunkla. Tak proto jsem si letos vyrobila vlastní, podle vašich rad. Díky všem! :)

maja123*
hodnocení

0x

Jednou jsem dělala ouzový piškotový dort s borůvkami a květy bezu.

-piškot jsem namazala rybíz marmeládou,zakysanou smetanou se ztužovačem šlehačky,plno borůvek,zalila vrstvou želatiny z bezové šťávy a rozhodila kvítky bezu a dolila želatinu.okraje jsem dozdobila mátovými lístečky -efekt borůvkového rybníčku s plovoucími kvítky -za několik vteřin zmizel v bezedných žaludcích...:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]