Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dieta při cholesterolu

Od: ruzenka04* odpovědí: 34 změna:

Dobrý den mám na vás dotaz. Mám zvýšený cholesterol co mám jíst jaký potraviny vím kolik mají obsahovat tuky taky ale jak vařit to neumím. Co si vařit k obědu? Ryby jsou drahý a popravdě moc je nejim. No ale co dál jak mám vymyslet obědy na každý den? Nemáte někdo tuto dietu? A popsat co jí jako by napsal jidelniček co jite k obědu k večeři nebo i k snidani. Ja sice nesnídám tak budu muset. A ještě co si koupit za čaj nebo vitaminy který snižuji cholesterol. Doktoři řeknou že dietu ale myslím že v těla asi něco nefunguje dobře protože vážím dobře měřím 164 a vážím 60kg takže tlustá nejsem.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zpracování potravin trávením tak, aby nezůstal cholesterol, je věc tajemná. Jsou lidé, kteří jedí bůčky a naprosto všechno a přitom nemají s cholesterolem žádný problém. Jiní drží diety a krevní testy jsou špatné. Cholesterolu je až na půdu. *plac*Mám pocit, že když se lehce vyhnete tukům, přidáte ovoce a zeleninu, podpoříte to pohybem, byť jen rychlou chůzí, že to výjde nastejno jako stres nad každým nákupem, nad každým vařením a nad každým plným talířem. A nad stálou nespokojeností a strachem a obavou. Život se stane jen kalkulem co ano a co ne může být na talíři. *sok*

ruzenka04*
hodnocení

Aha zkusím to.Uplně mě to děsi furt to hlidat protože tuky jsou nacpaný ve všem. Já mám cholesterol dlouho ale až ted i zlý a během půl roku se zvedl a doktorka řikala že mě napiše prášky.Tak jsem ji přemluvila a zkusi to znovu že jsem dietu flakala.Děkuji za odpověd zkaždé si vezmu něco.

hodnocení

2x

Sice jsem nikdy problém se zvýšeným cholesterolem neměla, ale měla jsem problém s morbidní obezitou. Podle mého názoru, ať cholesterol, obezita nebo jiný zdravotní problém, pokud ho chce člověk dostat do mezí normy, musí nastolit nějaké změny.

V roce 2011 jsem změnila životní styl a od té doby mohu jen potvrdit, že jsem to, co jím.Přemýšlet a vybírat pro sebe vhodné potraviny, číst na zboží etikety co která potravina obsahuje, na internetu najít, ve vašem případě vhodné potraviny, co pomohou k úpravě cholesterolu, to vše zabere jen ze začátku chvilku času, pak už to budete hravě zvládat. K tomu dát vhodný pohyb, vyzkoušet různé pohybové aktivity, které vám budou nejvíce vyhovovat, tak u těch zůstat.Já osobně preferuji rychlejší chůzi, bazén, saunu, doma mám na cvičení bosu.

Hlavně nepropadat panice, že "něco" musíte, udělejte si z toho postupně své nové image. Říkám, tělo nám slouží celý život, tak stojí za to, pro něj taky něco udělat, ne?

Přeji všem krásný den plný *slunce*a pohody!

Pavla

ruzenka04*
hodnocení

Dobrý večer. No jo začít to je těžké.Navic jsem líná pro sebe něco udělat. Myslím pravidelně. Jenže pokud nezačnu tak ničeho nedocílím. Ta chůze by mě mohla vyhovovat. Když jsem začala cvičit tak to nedopadlo protože když nic nedělám a pak začnu a cvičim tak jsem ráno rozlámaná. A asi musím po troškách.A dieta to je katstrofa ve všem jsou tuky. No nic musím bojovat.Děkuji že jste napsala svoji zkušenost.:)

Dobrý večer, ano, je to těžké, ale tak to pro sebe pojměte jako zábavu, máte výhodu, nejste obézní, nemusíte zase tak hlídat kalorie.Na vašem místě bych například začala tak, když na nákupu třeba kupujete pečivo, zkuste místo bílého pečiva, koupit celozrnné.Místo 200dkg nějakého salámu, koupit jen 100dkg dobré šunky s vysokým podílem masa(např. mají v Lidlu s 95%masa).Vyzkoušejte kus kus, kupte si tofu (www.tofu.cz), nebo brokolice je super a naprosto ideální právě na cholesterol.Těstoviny klasické nahradil semolinovými.Do jogurtu si dejte pár lžic ječných nebo ovesných vloček, ty jsou také skvělé na snížení cholesterolu.Namazat na pečivo místo másla můžete doma ochutit tvaroh trochou černeku-papriky-kari.Tady posílám odkaz na www.vitecojite.eu výrobky Petra Havlíčka.Opravdu to není to, co bývalo a můžete si s jídelníčkem hrát.I na internetu je dost infa.

Mimo jiné i dobrá psychika je pro zlepšení zdraví důležitá, né jen vidět vše černě, tak hlavu vzhůru*cteni*načtěte informace, vyražte pěšky po obchodech zjistit co kde mají (píšu pěšky ;)to je pohyb) a uvidíte, brzo bude zase lépe:)

ruzenka04*
hodnocení

Děkuji. Vy jste opravdu sluníčko. Jste moc hodná. Máte pravdu že mám to štěstí že nejsem obézní to bych měa asi stále trombozu. Mám křečáky a když jsem byla těhotná po druhé tak jsem přibrala skoro 20kg takže jsem si vyzkoušela nosit 75kg místo tehdy 55kg a hned to byla zátěž na nohy a už byla tromboza na světě tak trochu zavinili v pordnici ale to už odbíhám. Já vás stejně obivuji že bojujete a radíte i ostatním je to vlastně podobné držet určitou dietu. Když jsem asi týden pravdu přisně držela dietu zjistila jsem že takto ne.Měla jsem stále hlad tak jsem přestala. Musím začít znovu snídat i svačit a jist zdravě a častěji. To právě zas mám strach abych nekynula protože mám po 40 a to už je horší prý udržet váhu.Ale jak mě skončí ted mateřská a půjdu někam do práce bude to honička a kg by po připadě jeli dolů. Takže děkuji a hurá do zdravé výživy.

ruzenka04*
hodnocení

Dobrý den ještě se chci zeptat na ty stránky Petra Havlíčka je třeba se zaregistrovat abych se dověděla ceny potravin nebo knih? A zkusit si koupit tu nějakou knižku? Máte stím nějaký zkušenosti myslím nakup potravin atd?

Dobré ráno, na stránky www.vitecojite.eu se zaregistrovat můžete a v kolonce kontakty najdete i odkaz na kamenné prodejny, které jeho výrobky prodávají.S Petrem Havlíčkem se osobně znám, jeho výrobky jím, jsou super.

Jinak tím, že najedete na pravidelné stravování (snídaně, dopol.svačina,oběd,odpol.svačina a večeře), tím uděláte svému tělu jen dobře.Zvykne si a bude počítat s pravidelným přísunem jídla po 2-3 hodinách.

Já jsem pojala jídlo jako lék pro své tělo.Zde odkaz na můj deník, kde vše popisuji, jak jsem začínala, 1.dubna to budou 2 roky co jsem udělala takovou razantní změnu a od té doby jsem téměř o -90kg menší a o to víc šťastnější. ahaonline.cz/...

Pavlo, máte můj hluboký obdiv. *hej**pusa* Mám k vám prosbu. Vždycky mě zajímalo, jak a co se stalo, že to takhle strašně obézní lidé nechali dojít tak daleko. Přece se nejedná o mentálně zaostalé a přesto dovolili, že takhle "narostli". Pokuste se mi vysvětlit, proč k tomu došlo. *nevi*

doplněno 24.03.13 16:23:

Tedy Pavlo, žádná legrace! Život dovede být velice často pěkný parchant! Vy jste byla bezvadně silná žena, překonala jste všechno. Jste velice pěkná, umíte se upravit s vkusem. Prostě, krásná ženská! Máte můj obdiv. Přeji vám hodně laskavý osud. *hej*

Nemohu mluvit za ostatní.U mě to bylo, povodně 2002, kdy jsem přišla o dům, rozpadlo se mi první manželství, koupila jsem jiný dům, sama tehdá s 11letým synem se pustila do rekonstrukce, před dokončením mi byl vykraden dělníky co tam pracovali, potom vztah s mužem, který propadl alkoholu a jak jsem později zjistila, lásku měl spíš k mým penězům z prodeje baráku, než ke mě a jak peníze došli, nastal i rozvod, psychicky mě začal napadat a ponižovat, přitom sám měl chyb jak když naseje...Jedno s druhým-problém na problém a já problémy řešila zajídáním, ani né tak přejídáním, jako spíš nevhodnými potravinami jedenými v nevhodné časy. Překročí se určitá hranice a bum-prásk a člověk je v začarovaném kruhu v obětí mocné dámy Obezity, boj s ní je nelehký, ale při jisté míře disciplíny, dodržování režimu a touhou se z toho vymanit to lze.

ruzenka04*
hodnocení

Aha koukám že se sem namýsí vic lidí koukam a trošku jsem byla zmatená. Ale dobrý už jsem to pochopila. A když jsem četla váš přiběh co jste odepisovala pani to jsem koukala. To je strašný prostě s chlapama je to jak sázka do loterie. To já mam štěstí sice jsem se v dávala v 35 letech chlapa má mladšího nežijem v přepichu ve starým baráku ale mám se dobře jako po citovích stránkách nehádáme se děti máme 2 krásný zdravý. Chyby máme oba a někdy mě chlap leze na nervy ale když čtu jaký jsou chlapi tak bych neměnila. Teda hlavně že jste se ztoho vyhrabala. A děkuji za všechy rady.

ruzenka04*
hodnocení

paní Pavlo dívala jsem se na váš deníček. Moc vám to sluší jak jste kg zhodila.Jste šikula že se vám to podařilo a určitě daří. A zajimaví tak strašně obézní jste byla a cholesterol jste neměla. Asi je fakt že je to dědičný můj táta má taky cholesterol a má prášky. Já je nechci. Nejsem milovník léku.Když mám angínu no tak holt beru antibiotika ale pokud to jde tak s dietou né s leky na pořád. Asi si musím koupit tu knižku od Havlíčka. Ty potraviny maji dobrý ceny většinou diety jsou drahý a s našimi přijmi si to nemůžem dovolit. Jsem ještě na rodičáku a práci hned tak neseženu jsem částečně invalidní a ještě jen vyučená tak to bude sranda sehnat práci.Taky je fajn že prodejny těchto potravin jsou i v Brně kam to máme 20km.

Růženko, to s prášky neděláte vůbec dobře, že je odmítáte. Chlesterol, to není jen sprosté slovo. Chelesterol se usazuje v cévách, tepnách jako tvrdé pláty, které nakonez zamezí proudění krve. Dopadl takhle soused, kterému před třemi týdny uřízli jednu nohu a ve čtvrtek druhou. Ucpané cévy pláty, které zavinil cholesterol. Usazuje se také s velkou chutí v krkavicích, tedy tepnách, zásobujících mozek krví, tedy kyslíkem. ;) Já mám také problémy, mám čtyři stenty. U každé ledviny jeden a v podbříšku, kde se rozdvojuje tepna, která zásobuje dolní končetiny, pro každou jeden. Já jsem mnohem starší, mohla bych být, možná, vaší babičkou. Jestliže vám něco mohu poradit, tak to, že nebuďte chytřejší než doktoři a buďte ukázněnou pacientkou. Vyplatí se to a v konečném sčítání to výjde levněji, protože vaše tělo se s chlesterolem samo neumí vypořádat.. *jasne*

doplněno 24.03.13 17:51:

Zapomněla jsem napsat, že ty usazeniny nejdou odstranit, ani rozpustit. Časem přibývají, neubývají. ;)

ruzenka04*
hodnocení

Děkuji za radu. Nebojte doktorka mě hlídá a řikala že mám na sražení cholestrerolu půl roku pokud ho nesnížím tak mě prášky nasadí. Je faj doktorka neryskuje když si s něčím neni jistá tak mě pošle na vyšetření.

stirecek*
Ty léky taky nic moc. Později budou přibývat další léky na léčení vedlejších účinků. Navíc ty léky neléčí, ale regulují, takze je budete muset brát porad. Přitom je to úplně jednoduché, stačí omezit živočišnou stravu, polotovary, mouku a jednoduché cukry. .přidat vlákninu a omega3 mastné kyseliny. Vylecite se jedine stravou, těmi léky urcite ne.
celostnimedicina.cz/...
doplněno 26.03.13 23:18: Občas bych k ni zašel na premereni cholesterolu, at víte, jak na tom jste a podle toho pak případně jeste víc upravit stravu.
ruzenka04*
hodnocení

Děkuji. Ano i doktorka potvrdila že je to napořád brát léky takže jsme se domluvili na dietě na půl roku a uvidí. No o prášky na pořád netoužím. A jak jsem četla na těch stránkách celo.medeci. tak by to moho být i štitnou žlázou takže si ji nechám vyšetřit. Néjen kvůli cholesterolu ale protože moje maminka měla problémi ze štitnou žlázi mohlo by to být dědičný. Budu dělat co půjde.

S cholesterolem jsem opravdu nikdy problém neměla, to je pravda.Myslím, že né za všechny "závady" na těle člověk může, něco prostě podědí, za něco si ale může sám, to je pravda. Ale určitě se vyplatí, poslouchat lékaře, pokud řekne, že léky jsou nutné a bez nich to nepůjde, tak je prostě brát.

Od P.Havlíčka výrobky vyzkoušejte.Já si například kupuji i normální klasické ječné nebo ovesné vločky, mají vysoký podíl vlákniny, krom jiného blahodárný účinek na cholesterol, stojí jen cca 18,-Kč, dávám si je do bílého jogurtu ,nebo tvarohu.K tomu přikrájím kousek čerstvého ovoce a je super svačina hned.Myslím že i ze zdravých potravin se dá vybrat takový sortiment, který je cenově dostupný.

Také si nemohu dovolit drahé potraviny, rovněž mám ZTP a dluhy, které mi nechal ex manžel, který dělá "mrtvého brouka" a odmítá vyrovnání SJM, takový je frajer, má právnička zatím marně upomíná jeho právního zástupce.

ruzenka04*
hodnocení

To je hrůza s chlapem. Moc vám přeji aby se vše vyřešilo a chlap taky platil dluhý. Jak jsem již psala doktorka si mě hlídá a dovolila poů roku zkoušet dietu a pak by mě dala léky. Pokud to nezvladnu s dietou. Děkuji moc. Za rady a vše.Divala jsem se na přilby dětem na kola a vtom obchodě maji osobní váhý který měří tělesný tuk a nevím co. Záeží jestli opravdu váži dobře.

hodnocení

0x

Na netu toho najdete... tlukotsrdce.cz/...

aus
hodnocení

0x

Mám podobný problém, ale nic 100% účinného proti tomu jsem neobjevila. Snažím se jíst zdravé věci v rozumné míře, od každého něco, ale na prášky jsem taky nepřistoupila. Na netu v diskuzích se objevuje názor, že jsou něčím pro tělo nedobré. Také jako účinné se objevuje návod na konzumaci skořice ve spojitosti s medem. Ale nevím, nemám to ověřené. VZP na svých osvětových akcích nabízela brožurku Jak na zvýšený cholesterol- autoři Jaroslava Štochlová a MUDr. Richard Češka. Je v ní povídání o tomto problému + recepty.

aus

doplnění - jak se říká někdy si i "tělo" řekne na co má chuť. Mívám někdy zvýšenou chuť na některý druh potravin a až dodatečně zjistím, že mám zvýšený tlak. Např. chuť na chleba s cibulí, nebo se mi protiví konzumace čerstvých rajčat a náhodně jsem někde přečetla, že lidé mojí krevní skupiny by je ani neměli jíst. Takže ono to někdy také funguje i samo od sebe. I odborníci časem upravují některé vžité názory.

pohanka*
hodnocení

0x

Růženko, shodou náhod jsem četla o cholesterolu nový článek a jiný pohled. Podívejte se na stránky www.vitalia.cz - Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv a též si přečtěte rozhovor s českým lékařem Janem Hnízdilem ,,Buď se chcete léčit, anebo uzravit,,. A též na diskuzi.

Moc mě zaujalo, že plno lidí se cítilo být zdravými, tedy neměli žádné bolesti, potíže do té doby, než začali brát chemické léky na cholesterol. Pak je začala bolet hlava, byli unavení, objevila se nespavost, zažívací potíže. Možná, že se Vaše mysl podvědomě bránila brát léky a třeba jste se ochránila před těmi následky jak píšou v článku.

Můj tchán měl stále dietu na vodě, samý kunerol, málo másla, sádla, přášky a stejně měl cholesterol vysoký a jenom se tím stresoval a nebylo to nanic. Místo toho, aby si užíval důchodu, tak se pořád strachoval a navštěvoval lékaře. Když se nad tím člověk zamyslí, tak takové stáří na práškách je na nic.

ruzenka04*
hodnocení

Děkuji prostě všem musím poděkovat. Já jsem právěže doktorce řikala hlavně ne žádný prášky. Asi jsem po otcovi ten taky nikdy nechtěl žádný prášky. Je mě 42 let a přectava že od ted na trvalo brát prašky ne. Jen když je to nutný když jsem měla trombozu tak jsem si i pichala místo léků protože jsem kojila.Bylo to šetrnější když to nešlo do mlíka. Takže já jdu číst ty stránky co jste mě poslala odkaz.

uska*
hodnocení

0x

S mírou a rozumem jíst vše na co máte chuť - tělo si samo řekne co potřebuje. A nejlepší dieta je POHYB. Jakékoliv cvičení, plavání, jízda na kole, rychlá chůze ... nic vás to nestojí a prospěje vám to. Cvičením rozhýbáte střeva, zrychlí se metabolismus... Jenže od přírody je člověk líný a tak se k tomu musí trošku dokopat. Ať se daří .!

verusek
hodnocení

0x

Cholesterol může být zvýšený i kvůli stresu a nekvalitnímu jídlu jako jsou margaríny, ztužené tuky a sladkosti. Lepší je jíst pestře, pravidelně a dostatečně se hýbat. Info k to mu je třeba zde. Co k vařit k obědu? S tím máme doma problémy i bez diety. Co třeba těstoviny s kuřecími kousky, grilovaný kuřecí řízek s bramborama, dušené hovězí, krůtí rizoto, plněné žampiony, halušky,...

ruzenka04*
hodnocení

Děkuji za odpověd. To bude ono jist pravidelně i se snidani nesnidám. Stres nemám spíš mín pohybu ačkoli s dětma na mateřské je honička celý den.Ale to je jiný pohyb.

mmmmmm*

přidejte do stravy borůvky, zázvor, česnek, jablka

černý sezam snižuje vysoký tlak ...

máte tukové bulky -záněty v těle?

mléko, sýry , máslo vyřa´dte ze stravy je mpžné že Vám schází trávicí enzym

stirecek*
Ja myslim, ze zvládnete najít na netu kolik která potravina obsahuje cholesterolu . Nejnebezpecnejsi je právě to kuřecí maso a vaječný žloutek, takze pozor, i zde nejsou rady stoprocentní...
ruzenka04*
hodnocení

Dobrý den proč si všichni myslí že na cholesterol ne kuře. V potravinách v povolených je kuřecí bez kůže a spíš jsem tam neviděla vepřový.To by chtělo někoho kdo se tím zabívá těmi dietami.

stirecek*

asi vám to přijde divné, ale tučný vepřový bůček obsahuje méne cholesterolu, než libové kuřecí maso. Ostatně jakékoliv maso a ř´živočišné tuky obsahují cholesterol, takže se snažte vyměnit živočišné tuky (kromě ryb) za rostlinné tuky. Pak to bude v pohodě. Takže jedna porce kuřecího masa, nebo jedno vajíčko, či deset deka vnitřností a máte celodenní limit 300mg cholesterolu vyčerpaný. To už si nemůžete dát ani kafé, či namazat chleba s máslem nebo ani jeden jogurt atd atd

hraczka*

Ono těch dúvodů pro zvýšen/... může být víc. Většinou je to o stravě a pohybu, jak už tu bylo řečeno, ale může to být i důsledek zdravotních problémů (vysoký krevní tlak, cukrovka, nemocná játra nebo ledviny). Na hladinu cholesterolu může mít vliv i dědičnost. Je proto lepší opravdu navštívit odborníka. Zjistit a léčit příčinu. Pak můžete pracovat na úpravě jídelníčku.

To verusek.- nebál bych se říci ,že právě kuřecí obsahuje nejvíce chlosterolu .

Nejlepší bude nestresovat se tím co můžu a co ne.Můj otec např na jednu nemoc nesmí jíst to co zase má doporučeno jíst na druhou nemoc atd.A v důsledku by nemohl jíst nic.

doplněno 17.02.13 14:13:

Bez záruky.údajně nejlépe pomáhá odstranění špatného .cholesterolu alkohol!

yollana
hodnocení

0x

Na zvýšený cholesterol je určitě nejlepší nějaká zdravá dietka, to Vám doktoři radí správně. Popis nejrůznějšíchdietna netu najdete mraky a k tomu určitě i recepty. Můj tatínek má také vysoký cholesterol, proto si každé ráno ke snídani dává 3 stroužky česneku (třeba na chlebu) , vaří na páře (žádné smažení na oleji) a snaží se myslet pozitivně, prostě se nesmí rozčilovat. K Vánocům jsem mu dokonce objednalakrabičkovou dietuna celý měsíc, aby si nemusel vařit a jedl zdravě po celé dny a když pak šel na kontrolu k doktorovi, tak ho po změření hladiny cholesterolu i pochválil

artik*
hodnocení

0x

nikdo vám tu nemůže radit jak a co jíst , protože nevíme jestli jste zdravá . Můžete mít žaludeční potíže nebo něco podobného .

Jen jestli vás to opravdu zajímá , napište sem váš normální den ( před " dietou") - co děláte , co a kdy jíte . Ale pravdu jinak se k ničemu nedobereme

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]