Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přetahování předkožky u miminka

Od: pegy30* odpovědí: 13 změna:

můžete mi, prosím, někdo říct, jak je to s přetahováním předkožky u miminka?synovi je 8 měs a jde mu jen kousíček.opravdu maličko.když jsem se ptala doktorkiy, jak to je, tak mi řekla, že si toho nemám všímat, že je dost času.většinou každého nějak utře, když se chce na něco ze ptat, tak raději dám na radu Vás, zkušených.Moc děkuji

doplněno 04.04.11 08:26:

moc Vám děkuji, budu klidnější, když to skyším i od někoho jiného.máme totiž i problémy s váhou, pořád rychle přibýváme a u doktorky jsem pořád za pitomce, že ho špatně krmím,že má mít už dietu a jak mu můžu dávat v noci pít, když v noci má spát, jak to, že ho nechávám chodti, když je mu málo a podobně.ještě jednou moc děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

3x
Tyto otázky si kladou rodiče malých chlapců velmi často. Ani mezi lékaři nenajdete úplně jednotnou odpověď. Někteří se ještě přiklánějí k dříve propagovanému přetahování předkožky již v kojeneckém věku. Mnozí ale před těmito praktikami důrazně varují.V prvních letech života předkožka prodělává určitý vývoj. Po narození nelze přetáhnout téměř žádnou předkožku (je přetažitelná pouze asi ve 4% případů). Předkožka je v prvních měsících úzká, navíc bývá svojí vnitřní plochou přilepena k žaludu. Je to zcela přirozený stav, kterému se říká konglutinace. Znamená, že vnitřní list předkožky je vlastně slepený (nikoli přirostlý) se žaludem penisu. Část předkožkového vaku, kde je konglutinace, je přitom sterilně uzavřena, takže žádné riziko zavlečení infekce tady nehrozí.Penis novorozenců a kojenců tedy nepotřebuje zvláštní hygienu, stačí ho omývat čistou vodou při koupání. Případně je možné také použít nedráždivé mýdlo nebo gel.MUDr. Luboš Zeman (dětský chirurg a dětský urolog na Klinice dětské chirurgie, 2. LF UK a FN v Motole) doporučuje minimálně do tří let vůbec s předkožkou nemanipulovat. Pouze v případech, kdy chlapec močí nápadně slabým, úzkým proudem, nebo vznikne-li v předkožce zánět (otok, zarudnutí), je třeba vyhledat lékaře. Dětského chirurga, nebo dětského urologa. azrodina.cz/...

eulalie*
hodnocení

0x

Myslím si, že vaše doktorka nelhala, když říkala, že je na to dost času. Vždyť je synkovi teprve 8 měsíců... Vyčkejte, buďte trpělivá. Horší by to bylo, kdyby byl v pubertě a měl pořád stejný stav.

moxa*
hodnocení

0x

Mně řekla doktorka do dvou nebo do tří let (to se budu muset zeptat znova :D ) vůbec nic nedělat.

lidus*
hodnocení

0x

Jednou jsem četla krásný článek, rodiče malých dětí by neměli číst a sledovat jak dítě souseda už sedí, mluví stojí a podobně. Moje vnučka nelezla, neseděla ale rovnou stála a lékařka také říkala, že takle tedy ne, nejdřív stála a pak seděla a pak lezla podle mě je to jedno, má rok a je to partyzán-nic neřekne snad jen mama, tata, bába, ham no a co až bude chtít tak mluvit začne a když si vzpomene ve 2 ráno, že chce mlíčko tak ho dostane. Moje dcera se narodila s porodní váhou 2.40 o měsíc dřív a v roce na mě doktorka ječela, že má 12,5 kg nijak jí to neublížilo. Hlavně si nedejte až bude mít synek rok namluvit, že by neměl pít z dudlíku, jak začne pít z hrníčku už nikdy vám mléka tolik nevypije. Předkožku po koupání opatrně posunujte na to je opravdu čas a když se vám nebude lékařka zdát komunikativní tak jí vyměňte.

moxa*

Nic pomalu neposouvat. Můžete akorát uškodit, jinak je to k ničemu. Po druhém roce se zeptejte lékařky znova, řekla vám to správně. Jinak jsem nepochopila, jak souvisí sezení, lezení atd. s předkožkou. Předkožka je prostě v prvních letech prakticky u všech přilepená, jak říká des.

lidus*

moxa souvisí vše ze vším, co člověk to názor a jelikož sestry mají kluky tak vím, že ta jedna každé koupání mazala a hýbala, ta druhá dala na rady lékařky-nesahat a kluk ve třech letech musel na zákrok.

moxa*

Dobrá, nechci se hádat :) Ale vždycky tak nějak usuzuju dle přírody a neumím si představit jak pračlověk něco při koupání odlepuje :)

marenka*

Mám podobnou zkušenost, přibližně ve dvou letech synovi lékař předkožku prostě strhnul dolů. Hrozně brečel, chuderka a potom jsme mazali a mazali. Doktor mi řekl, že má mírně zúženou předkožku právě kvůli tomu, že jsem jí při koupání nestahovala. *nevi*

annyfi*
hodnocení

0x

Dobrý den, podle toho co píšete bych lékařku vyměnila. Mám syna - necelé 2 roky. Pediatr mi řekl, že jedni lékaři to přetáhnou silou a je hotovo a jiní, že zas postupně. My to děláme podle doktora postupně a dobrý. Zatím to taky sem tam někde ještě drží. Hlavní je, aby ho neměl červený, zanícený.

K tomu co jste doplnila - každé dítě je jiné a nejsou na to tabulky. Mě se malej v 6m posadil a v 8m postavil a od 9m běhal. No co jsem mohla dělat, nic, tak prostě běhal.

Přejděte k jiné lékařce a snad bude líp. Pokud bude mít stejný názor, pak bych hledala chybu u sebe.

pegy30*
hodnocení

na výběr nemáme a dojíždět nemůžem.Doktorka nemusí špatná, nemůžu to posoudit, jelikož jsme od narození ještě nikdy žádný problém neměli.žádná rýma ani kašel, prostě nic.jen mě pořád peskuje za takovéhle věci a člověk se pak už pomalu bojí zeptat, protože z vás vždycky udělá pitomce.proto se raději takhle zeptám a mám názory z praxe.podle ní by si ve 40 letech ženy pořizovat neměly a už vůbec ne první.

almira*

S tím by se dalo souhlasit - s těmi dětmi ve 4Oceti ale je to kadého věc...

agdalena
hodnocení

0x

Dobrý den, tak to samé jsem taky dlouho řešila, rozhodně nepřetahovat, jak již bylo zmíněno. Každopádně nám náš doktor doporučil, abychom "pružili", nepřetahovali. Tak pružíme. Kamarádka má dva kluky, s oběma chodila k jiným doktorkám, protože se přestěhovali a jedna řekla pružte a dneska je mu pět a bez problémů. U druhého dostala radu nepružit, nesahat a musel na zákrok. Co doktor, to jiný názor.

ivka*
hodnocení

0x

Jestli to ještě někomu pomůže, tak my to řešíme teď a nám byla od pediatra doporučena mast, s tím, že máme 2x denně mazat a snažit se to nanést i pod kůžičku a pomalinku stahovat jenom kam nás to pustí a je vidět, že je to den ode dne lepší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma předkožka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]