Nejste přihlášen/a.
Dobré sluníčkové předjarní ráno! Prosím o radu, co dobrého uvařit z pohanky a jak na to? Všude se píše, jak je zdravá, tak chci vyzkoušet něco, co bude rodince chutnat. Krásný den všem
Pohanku zbožňuju, můj nejoblíbenější recept je: pohanku uvaříme dle návodu do skoro měkka (nerozvařit!), mezitím si na pánvi na oleji zpěníme cibuli a přidáme malé kousky vepřového masa (já dělám i vegetariánskou variantu s uzeným tofu), maso orestujeme, přidáme sůl, pepř a ke konci majoránku. Tuto směs ve větším plechu či pekáčku smícháme s pohankou a pytlíkem kyselého zelí, rovnoměrně rozvrstíme a poklademe tenkými plátky syrových brambor. Ty opět osolíme, opepříme a posypeme majoránkou. Takto necháme pohanku zapékat v nezakryté troubě, dokud brambory nejsou jemně dohněda opečené a měkké. Je to fakt mňamka.
Pak dělám pohanku ještě jednoduše uvařenou s bryndzou, jen to zamíchám dohromady, vzhled nic moc, ale chuť skvělá
pohanková kaše z loupané pohanky s opraženou slaninou a cibulí, nebo švagrová tuto kaši rozmixuje, přidá do ní sekané zelené bylinky a maže na tousty, zdobí rajčetem, sníst se to dá ale maso je maso. Vnučce rok staré uvařím loupanou pohanku, přidám nasekaný listový špenát a 1 žloudek, moc jí to chutná a když zbyde tak si do toho namačká manžel česnek.
Ahoj, pročítám dotaz až dnes. Já pohanku snídám. Dám pohanku do kastrolu a zaliji dvojnásobným množstvím vody. Přivedu pohanku k varu a nechám stát na vypnuté plotýnce sporáku. Pohanka dojde a je měkká než provedu osobní hygienu. Pak pohanku v misce buď omastím máslem, dám mletou skořici, trochu cukru a přidám různé sezonní ovoce a pak ještě sušené ovoce jako švestky, brusinky, meruňky atd. Nebo místo másla zamíchám pohanku se 2 lžícemi zakysané smetany a zase ovoce - nejvíce mi chutnají kiwi. Tak dobrou chuť přeje Meryl
Lepší je uvést vodu v hrnci do varu,pak vypnout a nasypat tam pohanku.Přikrýt a počkat asi10,20minut.Záleží jestli je pohanka celá nebo drcená.Je to lepší,protože se pak pohanka zbytečně neničí varem,cenné látky v ní.Pohanku s vodou pak přecedím sítkem nebo plochým struhátkem přes hrnec vyleju vodu z hrnce.
Já dělám z pohanky buď kaši (uvařím v plnotučném mléce) nebo knedlíčky. Ty dělám z kaše, do které přidám vejce. Pokud se dělají z toho plnotučného mléka, tak je pak už víc nedochucuju (jsou nasládlé) a dám to dětem s brusinkovou zavařeninou a šlehačkou. Já to jím bez šlehačky. A dají se udělat i naslano a třeba místo kapaní do polívky.
To také nevypadá špatně. Tak jsem zatím vyzkoušela recept od matejky, s tím, že jsem si ho přizpůsobila podle toho, co bylo v ledničce (jako pejsek s kočičkou, když dělali dort) a vyrobila jsem něco jako slaný nákyp, zapečený se sýrem - zmizelo to strašně rychle, i když napřed se děti poněkud ošklíbaly, co že to mamka zase spáchala. Nakonec to ohodnotili tak na 1-, takže úspěch. Příště zkusím nasladko. Tak ještě jednou díky za inspiraci. L.
Pohanku upravuji během celého roku na způsob KUBY. Pohanku místo krup uvařím,na másle udělám cibulku přidám česnek,sůl a uvařené houby - ty si nejprve namočím v mléce asi 1 hodinu, pak sleju mléko a ve vodě uvařím do měkka poté je nakrájím a přidám k základu, ještě přidám máslo a trochu kmínu. Na talíř doplním kyselou okurkou. Výtečné a zdravé.
Dobry den Limetko,nekomu primo z pohanky pokrmy nechutnaji,ale jde koupit ve forme mouky,prodavaji i celozrnou.kdyz chceme neco udelat pro zdravi,muzeme si tuto mouku pridat do bezne a pect kolace,cokoliv.Na jedne mouce z pohanky je i recept na livanecky,ted ji zrovna nemam koupenou,k´jinak bych vam opsala recept.Ja jsem byla nucena se seznamit s jinou moukou nez psenicnou,jelikoz ma syn celilakii.na konec clovek zjisti,jak bohaty jidelnicek nyni mame,nez sama psenice.jeste jsme si oblibili strasne jahly,mrknete na net jak jsou strasne zdrave,delame z nich nakyp s merunkami a je lepsi nez ryzovy.Na nej recept muzu napsat.jinak v bezlepkovych receptech najdete nejvice receptu z pohanky a jinych zdravych veci.Misto bezlepkove mouky jde pouzit normalni,jen upravit tekutiny.,pokud bude recept obsahovat,toto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.