Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pohanka - co z ní vařit a jak?

Od: limetka* odpovědí: 19 změna:

Dobré sluníčkové předjarní ráno! Prosím o radu, co dobrého uvařit z pohanky a jak na to? Všude se píše, jak je zdravá, tak chci vyzkoušet něco, co bude rodince chutnat. Krásný den všem *slunce*

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

matejka*
hodnocení

6x

Pohanku zbožňuju, můj nejoblíbenější recept je: pohanku uvaříme dle návodu do skoro měkka (nerozvařit!), mezitím si na pánvi na oleji zpěníme cibuli a přidáme malé kousky vepřového masa (já dělám i vegetariánskou variantu s uzeným tofu), maso orestujeme, přidáme sůl, pepř a ke konci majoránku. Tuto směs ve větším plechu či pekáčku smícháme s pohankou a pytlíkem kyselého zelí, rovnoměrně rozvrstíme a poklademe tenkými plátky syrových brambor. Ty opět osolíme, opepříme a posypeme majoránkou. Takto necháme pohanku zapékat v nezakryté troubě, dokud brambory nejsou jemně dohněda opečené a měkké. Je to fakt mňamka.

Pak dělám pohanku ještě jednoduše uvařenou s bryndzou, jen to zamíchám dohromady, vzhled nic moc, ale chuť skvělá :)

eulalie*

Jéje, ten recept zní přímo famózně. Inspiroval jste mě a asi ho budu o víkendu vařit :)

lidus*
hodnocení

3x

pohanková kaše z loupané pohanky s opraženou slaninou a cibulí, nebo švagrová tuto kaši rozmixuje, přidá do ní sekané zelené bylinky a maže na tousty, zdobí rajčetem, sníst se to dá ale maso je maso. Vnučce rok staré uvařím loupanou pohanku, přidám nasekaný listový špenát a 1 žloudek, moc jí to chutná a když zbyde tak si do toho namačká manžel česnek.

hodnocení

2x

Já pohanku nemusím, ale maminka dělala nákyp. Pohanku uvařila a po vychladnutí do ní vmíchala-našlehané žloutky s cukrem a máslem. A pak opatrně sníh. Do formy a prokládala kompotovaným ovocem. Zapekla. *palec*Byla to dobrotka!

doplněno 11.03.11 16:31:

V mlíku ji maminka vařila.

poseidon*
hodnocení

1x

Já z pohanky dělám zeleninové "rizoto". Používám ji místo rýže. Ale pohanka musí být neloupaná, tmavá.

doplněno 28.03.11 15:39:

Tmavá pohanka je výborná taky k leču, místo chleba.

meryl*
hodnocení

1x

Ahoj, pročítám dotaz až dnes. Já pohanku snídám. Dám pohanku do kastrolu a zaliji dvojnásobným množstvím vody. Přivedu pohanku k varu a nechám stát na vypnuté plotýnce sporáku. Pohanka dojde a je měkká než provedu osobní hygienu. Pak pohanku v misce buď omastím máslem, dám mletou skořici, trochu cukru a přidám různé sezonní ovoce a pak ještě sušené ovoce jako švestky, brusinky, meruňky atd. Nebo místo másla zamíchám pohanku se 2 lžícemi zakysané smetany a zase ovoce - nejvíce mi chutnají kiwi. Tak dobrou chuť přeje Meryl

kecal

Lepší je uvést vodu v hrnci do varu,pak vypnout a nasypat tam pohanku.Přikrýt a počkat asi10,20minut.Záleží jestli je pohanka celá nebo drcená.Je to lepší,protože se pak pohanka zbytečně neničí varem,cenné látky v ní.Pohanku s vodou pak přecedím sítkem nebo plochým struhátkem přes hrnec vyleju vodu z hrnce.

magdon*
hodnocení

0x

Pokud se ptáte, co dobrého z pohanky, tak asi nic*smich*.

mikaso*
hodnocení

0x

Já dělám z pohanky buď kaši (uvařím v plnotučném mléce) nebo knedlíčky. Ty dělám z kaše, do které přidám vejce. Pokud se dělají z toho plnotučného mléka, tak je pak už víc nedochucuju (jsou nasládlé) a dám to dětem s brusinkovou zavařeninou a šlehačkou. Já to jím bez šlehačky. A dají se udělat i naslano a třeba místo kapaní do polívky.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, my používáme pohanku jako přílohu k masu místo rýže. Anebo smícháme rýži s pohankou (možná lepší pro ty, kteří pohanku zrovna moc nemusí). Nebo děláme z pohanky rizoto, možné také přidat pohanku do polévky jako zavářku.

1jara*
hodnocení

0x

Děda uvařil pohanku v mléce, uvařenou pohanku dal na talíř, omastil škvařeným špekem a následně ocukroval mletým cukrem. Nebudete věřit ale byla to lahůdka. Pohanka se musí ale normálně vařit v osoleném mléku.

limetka*
hodnocení

0x

Všem moc děkuju a už se těším jak bude rodinka u stolu "čučet" co jsem to na ně zase vymyslela. Bodíků bych rozdala ráda i víc, ale víc než tři bohužel nemám *nevi*

hodnocení

0x

Co takhle pohanka s rozinkami? : ceskatelevize.cz/...

limetka*
hodnocení

0x

To také nevypadá špatně. Tak jsem zatím vyzkoušela recept od matejky, s tím, že jsem si ho přizpůsobila podle toho, co bylo v ledničce (jako pejsek s kočičkou, když dělali dort*jasne*) a vyrobila jsem něco jako slaný nákyp, zapečený se sýrem - zmizelo to strašně rychle, i když napřed se děti poněkud ošklíbaly, co že to mamka zase spáchala. Nakonec to ohodnotili tak na 1-, takže úspěch. Příště zkusím nasladko. Tak ještě jednou díky za inspiraci. L.

hodnocení

0x

Koupila jsem si v Kauflandu Bio pohankovou sekanou v pytlíku. Byla zlevněná z 50 kč, na 25kč. Je to moc dobré, přidáte jen vejce a vodu. Ale je toho málo, na večeři jsme to měli pro dva akorát. Některé recepty zde vyzkouším, mám pohanku moc ráda.

zdev
hodnocení

0x

Pohanku upravuji během celého roku na způsob KUBY. Pohanku místo krup uvařím,na másle udělám cibulku přidám česnek,sůl a uvařené houby - ty si nejprve namočím v mléce asi 1 hodinu, pak sleju mléko a ve vodě uvařím do měkka poté je nakrájím a přidám k základu, ještě přidám máslo a trochu kmínu. Na talíř doplním kyselou okurkou.*bezim* Výtečné a zdravé.*hej*

To vypadá lákavě. Určitě zkusíme.

hodnocení

0x

Dobry den Limetko,nekomu primo z pohanky pokrmy nechutnaji,ale jde koupit ve forme mouky,prodavaji i celozrnou.kdyz chceme neco udelat pro zdravi,muzeme si tuto mouku pridat do bezne a pect kolace,cokoliv.Na jedne mouce z pohanky je i recept na livanecky,ted ji zrovna nemam koupenou,k´jinak bych vam opsala recept.Ja jsem byla nucena se seznamit s jinou moukou nez psenicnou,jelikoz ma syn celilakii.na konec clovek zjisti,jak bohaty jidelnicek nyni mame,nez sama psenice.jeste jsme si oblibili strasne jahly,mrknete na net jak jsou strasne zdrave,delame z nich nakyp s merunkami a je lepsi nez ryzovy.Na nej recept muzu napsat.jinak v bezlepkovych receptech najdete nejvice receptu z pohanky a jinych zdravych veci.Misto bezlepkove mouky jde pouzit normalni,jen upravit tekutiny.,pokud bude recept obsahovat,toto.

kecal
hodnocení

0x

Hlavně nekupovat tu tmavou pohanku.Je nekvalitní,loupaná teplem a připálená.Lepší je loupaná mechanicky,má světlou barvu jako obilí,pšenice.Tu tmavou mají v každým hyperšamonu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]